Склонни ли сме да напуснем работа, ако не ни увеличат заплатата?

Липсват квалифицирани кадри в много сфери, казаха специалисти
16 май 2024 13:20, Инна Ангелова
75

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата в рамките на 6 месеца, а други 36% биха напуснали в рамките на една година. Пред Bulgaria ON AIR Константин Цонев, съоснователят и главен оперативен директор на иновативна платформа за работа сподели, че в IT сферата има най-голяма трудност за намиране на кадри.

"Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България. Влизат доста международни компании, които отварят технически центрове и няма достатъчно добра държавна политика за произвеждането на допълнителни кадри, тъй като двете основни институции, които произвеждат такива кадри са частни",  Цонев в студиото на "България сутрин".

Според Мария Петрова липсата на кадри не е само в IT сектора. В сферата на администраията, обслужването на клиенти, финанси и счетоводство също непрекъснато се търсят кадри.

"Не мисля, че за някого ще е шок, че когато става въпрос за технически умения е малко по-трудно да се намерят кадри, но няма почти индустрия или вертикал в определена индустрия, която да не страда от недостиг на квалифициран персонал", отбеляза ръководителят на отдел "Бизнес развитие и продажби" към същата голяма иновативна платформа за работа Мария Петрова пред телевизията.

Петова допълни, че в момента Европейската комисия обсъжда закон, с който задължително работодателите да казват всяко едно условие към съответните работници. Според нея това ще направи пазара по-прозрачен, но е категорична, че заплатата е водеща при търсенето на работа.

Шефовете на различни фирми и компании започват постепенно да използват други стратегии, с които да задържат кадрите си.

"Тези неща имат доста голямо значение за един определен тип от хора, които вече взимат заплата, която им е нужна и за този тип хора не е основно това - културата в компанията е важна, екипът, мениджмънта, доколко техният глас е чут. Но това са неща, на които хора с голямо възнаграждение обръщат внимание. Човек, който едва връзва двата края, за него няма значение дали екипът е готин", каза Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от Общество
Сърби измамиха десетки българи: Отменят резервации преди концерта на Рамщайн, искат по $600 на вечер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
При много неща в живота не всичко е пари. Хората учат обикновено по трудният начин. Критериите за всяко нещо са съвкупност от факти. Когато те завладеят само парите ти си вече тотал щета. Амортизация под една или друга форма.....
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вече го направих. Трябва човек да си преследва интереса.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да, пари никъде не дават ей така, но ако няма перспектива веднага на ново място, където търсят кадри със стаж.
65
2
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Баси какво ли си работил в София та в Германия да взимаш 4,8 пъти повече? Не че има срамна работа, но в моята пбласт в България заплатите са по-високи,защото американците просто плащат,а немците се мислят мениджъри,но са меринджеи в действителност. Понеже изкуствения интелект ще ми изяде хляба си смених работата и взимам с 40% отгоре. Търсят ме са двойни пари и нагоре сега, а старият работодател закрива офиса и отива в Индия, защото ще му излезнело по-евтино.1000 индиеца не заместват 1 Българин.
64
2
 
5
 
! Отговори
Направих го, склонен преди 3 седмици
Да, вече го направих и да ви кажа ми е страшен кеф. Поздрави от Германия! Получавам над четири пъти (4,8) повече от това в София . . . в евро! От 1.6.24 идва още един колега от старата фирма и ще си правим група! Няма какво да се умува времето тече а с него и живота изтича! Не сме вечни!
63
2
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 седмици
В Частния Сектор Заплатите не се увеличават . ИТ Сектора пострада много . Има глад за Стругари , Фрезисти , Заварчици , Електротехници , Медицински Сестри и Акушерки - там са Парите . Но да си кажем Истината - Държаваната Адмиснистрация и Партийците са Най-Високо Платени в ЕС .
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Приема за военни училища и тая година ще е трагедия. Има си хас. Докато другите завършат за четири, работят междувременно, ходят на бригади и купони - ти си зад дувара.И то за пет. Не се брои стаж.Всеки друг студент парите които държавата харчи за него са бонус. Единствено курсанта е вързан с огромен дълг. И си го търсят, няма две. След това те чака 10 години двустранен договор с едностранно изпълнение. Няма откачане. За колкото пари ти дадат, където те пратят. Няма напускане, няма протест.
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много работодатели злоупотребяват и не пипат заплатата на най-ценните и лоялни кадри просто защото статистиката показва, че те рядко си сменят работата. Всеки трябва да си знае цената и правата, сменете си работата с по-добра ако не тогава просто давате минимума. Същото е и с банките, мобилните оператори и т.н. сменяйте ги ако всеки го прави няма да пипнат и с 1 ст. таксата нагоре!
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Водещи компании освобождават масово айти специалисти, защото вече изкуственият интелект се справя по-добре с работата им, а в същото време не достигали кадри? Цели отдели вече се закриха, защото няма нужда от такава работна ръка." - Doom-ърите са голяма работа. Рабтата е, че наеха много неквалифициран персонал. Някой компании увеличиха хората си с по 25-30% за 3-4 години. Няма откдъе да дойдат тея специалисти. Затова имаш уволнение по стотина хиляди на година ... и пак са малко.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пичове - това със забилите заплати е НАВСЯКЪДЕ! И в САЩ, и в Германия, и в Дания. КОапнията мине ли 100 човека, всичко е на бщджет и до там. Старият ми мениджър ми каза "подаваш молба за напускакане, взимаш си трите месеа обезщетения и след 6 месеца, защото това е минималния срок, идваш пак" - И направих така. След 6 месеца, позцията ми беше заета, но имаше друга, по-ниска ... Дадоха ми с 50% повечеи. Sigh ... Коропрациите са луда работа.
58
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 50 - Хората не са мързеливи и бавни, кат тебе ... имат си вече фирмички иим работят за тяяяях, а те са си по яхтите и пътуват кеф ти Дубай, кеф ти Ямайка, за ямяйско, после Маями! Това е живота бе, баткоооо!
57
4
 
2
 
! Отговори
!? преди 3 седмици
Нямат квалификация, а искат големи заплати!?
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Т - Ква молба ... просто не отивам другия ден на работа и тва е ...
55
1
 
6
 
! Отговори
Т преди 3 седмици
Сега не ща да питам текущите за пари, щото се покривам на работа - дейност минимум.
54
1
 
10
 
! Отговори
Т преди 3 седмици
Да !!! Доказано съм го правил 3 пъти. Последния път беше доста брутално - питах направо и те казаха че не зависи от тях. След 1 месец подадох молба за свобода.
53
1
 
8
 
! Отговори
до 52 преди 3 седмици
Мхм, понеже няма да напуснем, затова в ИТ сектора има този стряскащ глад на кадри и такива огромни заплати- защото конкуренция НЯМА. Всеки отива, където си поиска и когато си поиска ;)
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Логично, че при липса на интерес от работодателя, ще напусна. Давам пример- в ИТ сектора започнаха да играят хитро и на топ кадри да замразят заплатите. Да, вярно, както и долният коментар казва, заплатите там са петцифрени, но всеки качествен кадър намира, когато си поиска работа за повече пари. Казва "имам оферта, какво ще предложите вие". В 95% от случаите текущият работодател реагира.
51
5
 
9
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 3 седмици
Дали ще напуснете работа.... Не,няма да напуснете защото сте ми ш ..оци,нищо че по форумите се правите на велики.
50
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естествено. Спомням си млад и зелен преди 15 години започнах на някакви смешни 1500лв.. След 1вата година вече имах самочувствие и моментално поисках увеличение- 2200. И така година след година стигнах до 20к чисти + сума ти фрийланс и Б2Б занимания, от които докарвам още толкова. Един човек струва токова, колкото ревеню носи на компанията или на клиента, за която/който работи. Затова и склададжиите взимат по 3-4-5к, а програмистите по 10-15 и нагоре.
49
3
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 3 седмици
Какво ще направят жените? Ще те наебат само щото си с кеш??