Захарова: Упровляващите в България се опитват да преформатират Деня на победата в Ден на Европа

Бягат от задълженията за опазване на културни обекти
16 май 2024 20:37, Стела Стоянова
168
Захарова: Упровляващите в България се опитват да преформатират Деня на победата в Ден на Европа
Снимка БГНЕС, архив

Управляващият режим в България се опитва да преформатира Деня на победата в „Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това се посочва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във връзка със събитията в България по повод 79-ата годишнина от Победата над фашизма.

„Управляващият режим се опитва по всички възможни начини да "преформатира" Деня на победата в "Ден на Европа", като напълно игнорира международните си задължения за опазване на културните и мемориалните обекти“, заяви дипломатът, цитиран от ТАСС.

Според Захарова подобна линия на българските власти не намира подкрепа сред съзнателната част от обществото. „Убедени сме, че гласът на здравия разум в крайна сметка ще надделее над невежеството на войнстващите русофоби и техните покровители“, добави руският дипломат.

Захарова подчерта, че въпреки политиката на българските власти за пренаписване на историята, страната е запазила силни антифашистки традиции. „Това бе потвърдено от мащабните чествания по случай 79-ата годишнина от Победата, организирани от посолството на Русия в София съвместно с асоциации на руски сънародници и приятелски неправителствени организации. Централните събития под формата на митинги, които събраха стотици загрижени граждани, се проведоха на масовия гроб на съветските войници в столичния квартал "Лозенец" и на паметника на съветския освободител "Альоша" в Пловдив“, се казва в коментара.

„С традиционен размах българите взеха участие в многобройни възпоменателни акции, обхващащи общо около 50 града - "Георгиевска лента", "Градина на паметта" (в рамките на която бяха засадени 70 дръвчета), "Диктовка на победата", концерт "Песни на победата", кинопремиери на руските филми за войната "Праведник" и "Въздух", шествия на "Безсмъртния полк" в градовете Бургас, Варна и Русе“, добави дипломатът.

Освен това Захарова съобщи, че не са пропуснати и поредните подли актове на вандализъм срещу паметниците на героите от Втората световна война. „В навечерието на празника нарушители счупиха плочата с надпис "Вечна памет" на мемориала на съветските и българските подводничари в с. Камчия, Варненска област, заляха с боя списъка с имената на загиналите. През нощта на 12 май беше осквернен паметникът на съветски войник на братската могила в парка в Стара Загора“, каза тя. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
4
 
2
 
! Отговори
Ганьо преди 2 седмици
Днес е деня на победата върху частната собственост и частните земеделски собственици в България . Следваше насилствената колективизация и отнемане на собственост по руски болшевишки образец.
149
1
 
4
 
! Отговори
Гоце преди 2 седмици
До Анонимен 143...Преди всичко умните хора застават зад името си, когато говорят или пишат нещо. Само *** и безумци се крият зад "анонимен". И после, виждаме докъде стигнаха тевтонците без рашки газ, до дъното. Има Бог, и Той ще ги закара там където им е мястото на евро.ге.й.ци.те, а именно в дупката. Там където "ес" и "нато" продължават да се опитват да вкарат България.
148
6
 
5
 
! Отговори
емо преди 2 седмици
това, което казва захарова, е истина. евро-атлантическата сбирщина, управляваща българия в последните години, иска да наложи забрава върху върху празника на девети май, заменяйки го с ерзац празника на европа. тези усилия са подкрепени от една малка част от обществото русофоби. по-голямата част обаче осъзнава значението на деня на победата и го свързва с победата над нацизма.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Бай Дрън- Така дръпна, че накрая фалира!
146
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Откъде- накъде Захарова се меси в работата на политиците в Бг? Оная от посолството ще бъде ли привикана? К. Петков хубаво ги беше подкарал всичките обратно домой, ама не довърши работата.
145
9
 
9
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 седмици
Жалка миризлива комунистическа мисирка!
144
11
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
В България навремето се честваха само 1 май и 24 май за учениците. 3 март, 9 май, разни съединения, обединения...забрави. единствено 9 септември, по разбираеми причини, бе празник. Няма Коледа, няма Моледа. То затова и работата вървеше. Държава с 3 празника в годината дърпа напред.
143
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нещастните руснаци честват някаква си победа,след която победителят Съветския съюз след дълга агония се спомина.А победената Германия извърши икономическо чедо и е най-мощната страна в Европа.Та рашънсите ни тикат някаква Пирова победа,щото друго си нямат, горките крепостни.
142
9
 
12
 
! Отговори
Бай Спас преди 2 седмици
Едно време, при бай Тошо, нямаше никакви безсмъртни полкове и 9ти май не се честваше.
141
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вълко Червенков и бай Тошо са се престарали. То бива бива натегачество ама да построиш 95 паметника на Съветската армия си е прекалено. То няма толкова паметници на Ким в Северна Корея
140
9
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
До Анонимен 142 === От пиене. Нали като ни окупираха 1944 след това седяха войските им в България 3 години и само плюскаха, пиеха и евяxа на наша издръжка :)))
139
5
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Абе, това на снимката по средата мъж ли е, жена ли е, жeндеp ли е или нещо небинарно? :)))
138
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"масов гроб на съветски войници". От кво са умрели въпросните войници?
137
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руснаците да не забравят, че българите сме приютянали и хитлеровите войски. На мен прабаба ми и прадядо ми са ми разказвали, че и немците и руснаците са се помещанали в къщата им и че са били добри хора и двете страни. Руснаците да не изкривяват историческата памет на прародителите ни с разни паради организирани с участието на 50-60 годишни руснаци, които нямат нищо общо с нашите прабаби и прадядовци. Моите прадеди не са избирали между Русия и Германия, а са се радвали на допира и с 2те култури.
136
10
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
138, ай като си европеец, бегом марш на фронта, солидарен с едната трета от Европа! Между другото, в Русия се намира половината Европа, хаха. Неандерталец .
135
7
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Ние пренебрегваме 3 март, какво остава за 9 май, който за нас нищо не означава :) Дори през комунизма нищо не означаваше. А това с деня на Европа е голяма гллуппосст. Какво общо има българският неа дерталецц с кромманьонския човек?
134
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички тези повреди по паметниците говорят, че българите са в Европа и ще бъдат с Европа!!! Руските шпиони и добре да си вършат работата, Българите сме и ще бъдем Европейци!!
133
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От 1989г. 9 май е ден на Европа за България. Народът така иска, а денят на победата го налага на България Кремълският режим, госпожо!!
132
17
 
12
 
! Отговори
Юлиян до134 преди 2 седмици
Само един факт като повод за размисъл(ако ти е позната подобна умствена дейност):Сега чети внимателно и вниквай,ако можеш.България е единствената страна,съюзник на Германия,която се отървава без териториални загуби след края на войната.Даже е потвърдено връщането на Добруджа.Заслугата за това е само и единствено на СССР!
131
4
 
4
 
! Отговори
Юлиян до 134 преди 2 седмици
Разликата между написаното от теб и истината е колкото разстоянието от Северния до Южния полюс.Кажи сега,кои части от България са"раздадени" от"окупаторите" на други държави.Само дано да не види"умотворението ти"твоят учител по история,че направо ще си сложи въженцето на шията.Чакаме доказателствата!