Атакува ни нов парвовирус, известен още като вирус "на шамара"

“Пета болест” е другото му име, бременните трябва да се пазят
20 май 2024 09:56, Инна Ангелова
91
Атакува ни нов парвовирус, известен още като вирус "на шамара"
Снимка: PublicDomainPictures от Pixabay

Нов вирус започва да циркулива в страната ни. Парвовирус B19 е известен още като вирус на шамара заради  специфичните обриви по бузите. Вирусът е известен още и като “пета болест”, тъй като исторически тя е била пета в списъка на често срещаните детски заболявания, характеризиращи се с обрив. За вируса няма ваксина, но преболедувалият получава доживотен имунитет.

Характерно за паровирусът е обривът по лицето, болки в стави и мускули, темпратура, дава разяснения д-р Мирослава Киселкова, експерт от РЗИ-Бургас. Там вече има регистриран случай на вируса. Инфекцията е силно заразна при децата, а обривът, който причинява, е характерен по лицето. Въпросният обрив прилича на плесница по бузата и затова инфекцията е известна като вирус на шамара. Тя протича леко при малките пациенти, в повечето случаи, но е опасна за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни жени.

Доц. Атанас Мангъров сподели пред в-к “Труд”, че рядко се случват усложнения при деца като миокардит, но и такива не са изключени. Все пак това е автоимунна реакция на организма. Той обясни, че парвовирус B19 е особено опасен при бременни, където може да доведе до трайни увреждания на плода. Освен изброените симптоми - обрив, температура и болки в ставите, при децата, може да се проявят още разстроен стомах, главоболие, хрема. Обривът е ярко червен и обхваща двете бузи на детето, като се разпространява по торса, крайниците, стъпалата и на други места, обривът може да бъде и сърбящ, особено по стъпалата.

Характерният обрив за вируса се проявява в края на заболяването и е възможно да бъде объркан с други вирусни обриви, които са свързани с прием на лекарства. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на екстремни температури или прекарва време на слънце.

Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният симптом на парвовирусна инфекция при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените. Болестта е заразна през седмицата преди появата на обрива. След като вече се появи обривът, пациентът не се счита за заразен и не е необходимо да бъде изолиран.

Лекарите допълват, че миенето на ръцете е добра превенция срещу предаване на всякакви вируси. Допълват, че инкубационният период на заболяването е между 1 и 12 седмици.

Доц. Д-р Ангел Кунчев каза, че вирусът не е непознат за страната ни, но не е толкова често срещан, защото предизвиква по-леки заболявания, които не толкова често се диагностицират и трудно се различава от останалите болести със същите симптоми. Ако има нещо характерно за заболяването е, че то не представлява особен медицински проблем, защото в 99% от случаите протича много леко и не се нуждае от някакво особено лечение или приемане в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от Образование
"Сега ще ти кажа как е правилно, после - как да го напишеш на изпита"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 1 седмица
Нямам нищо общо с тоя вирос.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тоя вирус се хваща чрез шамар хахахах
83
1
 
2
 
! Отговори
Явно преди 1 седмица
До Анонимен 67: Щом ваксарите-евроатлантици са нормални хора, значи си много зле!
82
0
 
0
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 1 седмица
Не знам,но наистина е много сложно положението с вирусите! Много!
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксините на Пфайзер имаха много и тежки странични ефекти. Мога да потвърдя от личен опит. Смешното и трагичното е, че на медицинската анкета преди втората ваксина аз им разказах, а медиците ме наритаха и нарекоха лъжец и казха че си измислям... Здравната система, спускана по линия на световната здравна организация или евросъюза е имитация на здравна система. Основата е кортупционерите да сключат сделки с фармацевтиката и да си вземат комисионните. Дали помага или вреди не е важно.
80
1
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
Всичката ни такава, късмет нула... Вместо да плъзнат денга и западнонилски по комарите и крим-конго по кърлежите, той залюхания парвовирус се обадил, дето е смехотворен, сигурно да каже "ку-ку"...
79
0
 
1
 
! Отговори
Явно преди 1 седмица
До Анонимен 67: Щом ваксарите-евроатлантици са нормални хора, значи си много зле!
78
2
 
3
 
! Отговори
Virus преди 1 седмица
Аз съм Мишо Шамара, пристигам от Варна. Сега ще ви кажа, моята тайна....
77
0
 
5
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 седмица
Най опасния вир0с е мисирковир0са който е характерен за България и няма лек за него! Важното е да се плашат хората за да има кликане и да си продават безсмислените статии! Вдигане на цени,войни и жендъри!
76
1
 
2
 
! Отговори
Явно До 67 Анонимен преди 1 седмица
Значи щом ваксарите-евроатлантици според тебе са нормални хора значи си много зле!
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До вгзИ 1000 ваксини да си набиеш, пак няма да запълниш празнината в черепа.
74
8
 
2
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
При ваксинирането с Phizer, втората ваксина е задължителна. Бустерните, трета и т.н. - са безмислени, но втората е решаваща за подобрението в разпознаването на ковид вирусите в организма. Принципно най-правилното решение е с протеина, който блокира частично закрепващите пипала по мембраната на вирусите. За съжаление това го знаем само ние, българите. Нашата ваксина обезмисли техните и за това ги премахнаха, доста късно обаче.
73
8
 
1
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
Ваксините против ковид работена. Хе всички. Тези на Phizer и Moderna. Ваксината на Moderna предизвикваше шок в организма на доста от ваксинирали те. Семейство млади хора изкараха трудно първото си боледуване. После се повтори, че и потрети. Сложиха си Phizer. Изкараха сигурно още 20 пъти, на крак. Всичките версии, които ни пуснаха. Без значение, че беше най-старата ваксина, удържа на всичките без усложнения, на крак.
72
17
 
2
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
до 61: доц. Мангъзов изпъга хората. Много му е титлата. Спасих 3-*** души. които вярваха в глупостите му. Бяха много зле. От тогава не са споменавали името му като авторитет. Пъвро щяхме да изградим общ имунитет - не стана. После щяхме да достигнем % на преболедували - пак не стана. Някои го изкараха по 10 пъти и пак не изградиха читав имунитет. Да продължавам ли с лъжите му?...
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това ако го бяха обявили на първи април имаше повече шанс да се вържа.
70
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
До Анонимен.67..Следи редовно кръвното си,защото ваксините ле-е-е-еко го вдигат,даже сърцето започва да потропва.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Bирус "на шамара". На Мишо Шамара ...
68
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
Коронавирус 2. Слагайте маските иначе глоба 100 лева.
67
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Явно : Щом антиваксъри-путинофили според тебе са нормални хора, значи си много зле !
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ще атакуваме платените клоуни, които ни разиграваха цирк ковид, който какво има под ръка