Фондация "Майки за донорство" апелират да се обърне внимание на донорството

Вносните яйцеклетки действат демотивиращо на българите да даряват
21 май 2024 14:39, Инна Ангелова
16

В рамките на 10 години са реализирани около 4 хиляди процедури по донорство на яйцеклетки и сперматозоиди. Това се случва благодарение на фондация "Майки за донорство". Благотворителната организация е успяла да помогне над 1000 семейства за инвитро процедури. Виктория Георгиева, която е председател на фондацията, каза, че темата се говори изключително малко.

"Донорството е един невероятен акт, бил той за яйцеклетки, сперматозоиди или трупно донорство. В 21 век, за да я има тази процедура, означава че няма как науката да напредва толкова, ако я няма Божията помощ в нея. Този акт донася някъде на някого цялата любов на света", каза Виктория Георгиева от Фондация "Майки за донорството" в студиото на "България сутрин".

Георгиева каза, че донорите няма как да имат претенции върху родените с техни яйцеклетки или сперматозоиди деца. Те даряват доброволно само генетичен материал. “Когато расте в друга утроба - той е дете на тези мъж и жена, които са го родили и на които казва "мамо" и "татко".

От фондация "Майки за доноство" допълват, че вносът на яйцеклетки демонитвира българските донори. "Българската майка си казва: "След като за пациента дали ще купи от чужбина или моите дарения, защо да давам 13 дни от моя живот".  Това убива желанието за даряване и това от 2 години насам е в статистиката", коментира Виктория Георгиева.

Пред Bulgaria ON AIR Георгиева призова клиниките за инвитро да стимулират българското донорсво.

"Над 5 000 се включиха в каузата, от тях 4 000 станаха донори. 70 000 семейства чакат, има списък на чакащи, трябва да има съвпадение между реципиент и донор. ИА "Медицински надзор" осъществява контрол. За един месец става процедурата с донори от чужбина,  резултатите там не са толкова добри. Това е световна статистика. Година се чака с български донори, но успеваемостта е по-голяма", обясни Виктория Георгиева.

Геогиева обясни, че всяка жена до 38 години, която има поне едно дете, може да бъде донор на яйцеклетки. Изискването при мъжете е да са до 45 години. Правят се много изследвания, които бавят процедурата, но това увеличава успеваемостта. "Усилията са много, тъжните моменти са повече от щастливите и когато си казвам "не мога повече", се ражда някое бебе. Успехът не е голям, ще успеем, когато няма да има нужда от "Майки за донорство", завърши Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Снимка на деня
Слънчево време в сряда, следобед има вероятност за кратки валежи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Бизнес преди 1 седмица
В Испания на донорките на яйцеклетки даваха по 700 евро на цикъл преди 15 години. Сега вероятно е двойно. На чиккиджан даваха по 50чка в евро.
9
0
 
7
 
! Отговори
Никво донорство преди 1 седмица
Това е Търговия с органи
8
2
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 1 седмица
Това трябва да е личен избор. Става въпрос за на всеки личното тяло и има куп етични съображения затова. Не може с пропаганда да принуждаваш хората да правят нещо против волята им! Вече навлизаме в една много неприятна територия.
7
4
 
1
 
! Отговори
ШО ТРИЕШ МА преди 1 седмица
продавам бъбрека си, 500 000 лв :)))
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Побъркана държава сме, някаква се стъргала и ръгала като разпрана и накрая като не може да има деца- хайде данъкоплатеца да й плати процедурите и ще иска бутиково бебе със сини очички. Ами като иска да бъде майка има милиони деца без родители по света, осинови едно, пък ако ще да е негърче, дете е. И защо трябва да е за сметка на другите?
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази фондация дали не върти лекичка търговийка с яйчниковия резерв на наивните? Защото чувам от познати за разни цени...
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая колко яйцеклетки е дарила,че тръгнала да убеждава други да даряват??? Процесът на изваждането на яйцеклетката не е толкова лесен и безпроблемен! Жените се тъпчат предварително с хормони,което не е безобидно,а и изваждането на узрялата яйцеклетка не е безопасно,което може да има неприятни последици за дарителката! Освен това яйцеклетките са определен брой,ако се изчерпат по-бързо,организмът не произвежда повече.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ставам донор само през канала, която иска идва и поема!
2
2
 
8
 
! Отговори
Общинска Пералня преди 1 седмица
Най - лесният път за избягване на данъци е чрез фондация. Като дарения. :)) така се прави от големите! Малките мислят за ...текста и името на фондацията. Името няма значение, важното е функцията и.
1
3
 
6
 
! Отговори
Линда Убийцова преди 1 седмица
Подкрепям! Ще има направя намаление на козунаците само по 120лв за членове на организацията им!