Мариета Георгиева e третата българка, покорила Еверест

Тя е 16-я наш сънародник на покрива на света
21 май 2024 08:50, Нели Христова
32
Мариета Георгиева e третата българка, покорила Еверест
Снимка: БГНЕС

Трета българка и общо 16-и наш сънародник стъпи на най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м).

Мариета Георгиева е изкачила Покрива на света в състава на комерсиална експедиция, организирана от фирмата Elite Exped, ръководена от легендата и притежател на няколко световни рекорда в алпинизма, включително този за най-бързо изкачване на всички 14 осемхилядника на планетата - за 6 месеца и 6 дни - Нирмал Пурджа (40 г.). Съдружници са му двама също големи алпинисти - Мингма Дейвид Шерпа и Мингма Тензи Шерпа, пише "Сега".

От Elite Exped потвърдиха, че Георгиева е стъпила на Еверест със съобщение във "Фейсбук", където българката присъства под №6 в списъка с всички клиенти на фирмата за високопланински туризъм, изкачили върха вчера, а те са общо 13 души от различни държави, плюс 16 водачи - повечето от които шерпи. Изкачването е станало по най-масовия маршрут - по Южното седло на върха

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Общество
Акад. Карталов: Културата е първият мост на дипломацията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Напиши коментар. преди 5 дни
Нека ценим труда на истинските алпинисти и тези които искат "да си навият на масрафа" няма нужда от такива хвалебствия. Атанас Скатов заплати с живота си за това. Много е тънък момента от това " да си повярваш" и после става непоправимото.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
почти всеки който има пари да си плати вече може да си направи екскурзия да въпросният връх.има не толкова високи но трудни за изкачване върхове които не са за туристи.
29
3
 
5
 
! Отговори
Постижения преди 1 седмица
В Бг за самотна майка с бебе, минимално майчинство или детски 50лв всеки ден е все едно е изкачила Еверест
28
1
 
1
 
! Отговори
До грейо преди 1 седмица
Е само цици ти трябват. Екстеншъни и импланти на ***. Така се продава... Така се качват по върховете..., за кратко. Щото други идват веднага.
27
3
 
5
 
! Отговори
greyo преди 1 седмица
О, времена, о нрави. Едно време за да изкачиш Еверест ти трябваше подготовка. Сега - ако си мацка - големи Ц*ци като Аздреева да си хванеш богат мъж да ти плати разходката до там.
26
4
 
3
 
! Отговори
ТynaH преди 1 седмица
Брех колко "разбирачи" се навъдили тук и които се ограничават до изкачване на леглото. Такъв е материала, както беше казал техния водач.
25
1
 
8
 
! Отговори
ссс преди 1 седмица
това ще стане новата туристическа дестинация за кифлите, вярно е по-скъпа, но така ще показват коя е хванала по-богат тъпкач
24
1
 
0
 
! Отговори
не всеки преди 1 седмица
До До пияница мистик всеки е само в главата ти
23
2
 
1
 
! Отговори
Идея преди 1 седмица
Ако някой усеща че му идва края... Взема билет за Джомолунгма , качва се там и случайно се подхлъзва. Така си остава замразен завинаги...и ако един ден има технология която да връща по ДНК хора той ще може да се възползва, но извадените от червей или изгорените не могат. Така, че може би е и гробница за богати...също.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И кво?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нирмал Пурджа е великан!
20
2
 
11
 
! Отговори
До пияница мистик преди 1 седмица
Само разрешението за изкачване на Джомолунгма е 15000 долара. Около 100000 К в долари ти е останалото. След като падна стъпалото на Хилари, всеки с пари и някаква минимална подготовка може да качи върха. Но трябва и късмет с времето.П.С. Миналата година са издадени над 400 разререшителни за изкачване.
19
1
 
2
 
! Отговори
До Алекс преди 1 седмица
До Алекс : 160 000 долара е с водач шерп ,но има много други разходи и като нищо и е легнало около 200 000 долара.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Еверест вече е като в Столипиново - планини от ***... Всеки отива, хвърля, изпикава се, издрусва се и си тръгва, вървейки между замръзнали трупове на загинали алпинисти. Красота и романтика! Шерпите те обслужват като ти носят багажа, разпъват ти палатката, правят ти чай и те обгрижват, защото си им платил и те от това живеят и хранят семейства. Шерпите се качват на върха десетки пъти, но героите не са те, а другите - обслужваните.
17
3
 
13
 
! Отговори
DA преди 1 седмица
Тази жена не е алпинист - това се нарича високопланинен скъпоструващ туризъм, и не е абсолютно никакво постижение ,просто номер в 11 996 души стъпили на върха до вчера.
16
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
До пияница мистик Доста си преувеличил.С непалска фирма е ок.40000 USD.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прибрала ли си е биологичните и др. от пада ци от планината. Всяка замразена полянка там е минирана от десетилетия
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам защо в България вместо да се зарадваме за успехите на нашите сънародници, винаги гледаме да ги оплюем. Качила се е жената, какво и еструвало само тя си знае, но е стигнала до най-високата точка на планетата. За това едно голямо БРАВО !
13
5
 
5
 
! Отговори
Правила ли е преди 1 седмица
Яко оргии с шерпите
12
4
 
12
 
! Отговори
SS преди 1 седмица
Май не са и стигнали парите да качи и Лхотце, от 13 туриста са ги носили 16 шерпа. Скоро чакаме и лифт да пуснат.