Министър Милошев: Река Дунав свързва Видин със сърцето на Европа

Градът има потенциал за развитие на СПА и приключенски туризъм
21 май 2024 22:30, Инна Ангелова
28
Министър Милошев: Река Дунав свързва Видин със сърцето на Европа
Снимка: Пресцентър на Министерството на туризма

Министърът на туризма Евтим Милошев беше гост на най-северозападния областен център - Видин, за да обсъди въпроси и проблеми, свързани с развитие на туристическия сектор в този край на България. Напредъкът на Северозападна България и на Видин минава през развитие на туризма и преди всичко, чрез подобряване на пътната инфраструктура и транспортната свързаност - особено с предимствата, които предоставя „водната магистрала към сърцето на Европа - река Дунав“.

Това каза министъръгт на туризма пред участниците в кръглата маса на тема „Туризъм в Северозападна България“, организирана от областния управител на Видин Ани Арутюнян. Участие вчеха кметове на общини и представители на туристическия бизнес в региона. В срещата взе участие и председателят на Народното събрание Росица Кирова, която бе сред инициаторите на посещението в Северозападна България, отправяйки покана към служебния министър на туризма по време на парламентарен контрол.

„За мен Видин е специален, защото съм посещавал много пъти града във връзка със снимките на сериала „Дървото на живота”, който е много успешен проект с висока културна и художествена стойност. В исторически план Видин е бил портата на България, през която са навлизали всички новости от Европа. И сега градът има много голям потенциал в културно-исторически и археологически контекст“.

Видин има много дадености - културно-исторически обекти, автентичност и природни феномени в близост като Белоградчишките скали, необходимо е само да се създаде конкретният специфичен за района национален туристически продукт, за да се даде истински тласък на развитието на туризма в това неповторимо място, заяви още министър Милошев.

Област Видин е на второ място в страната ни след Пловдив по културно-исторически забележителности, подчерта областният управител Ани Арутюнян. С богатата си културна програма и концертна дейност, като летния фестивал „Опера на върховете” на Белоградчишките скали или летните музикални вечери на Видинската симфониета, градът има голямо бъдеще за развитие на културен и фестивален туризъм.

Във Видин се намира втората по големина църква в България - православният храм „Св. вмч. Димитър Солунски”, на името на патрона на града, както и джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу. В тази връзка бе подчертано, че районът има много голям потенциал за развитие и на религиозен туризъм.

Специален акцент в срещата бе поставен върху развитието на балнео, СПА и здравния туризъм. „България и конкретно вашият град имат много голям балнеоложки потенциал и това е едно огромно богатство, съизмеримо с планините и морето, което ще даде една друга перспектива и големи възможности за развитие на вашия град“, каза министърът.

Той посочи, че круизните кораби, които свързват Видин с Европа, също са перспектива, по която следва да се работи сериозно. Дестинацията е предпочитана от румънци, германци, поляци и унгарци, а министърът се натъкна на американски туристи, гости на града. Минералните бани на Видин могат да са центърът, около който да се развива градът и да дадат целогодишен поминък на целия район. Лечебният туризъм ще даде нови възможности и ще привлече много нови туристи, които не само да слизат от круизните кораби, за да се любуват за кратко на забележителностите, но и да остават за пълноценен престой.

По време на срещата бе дискутирана и възможността за развитие на спорта и на авантюристичните приключения по реката като перспективна форма на туризъм. В това има изключителен целогодишен потенциал - като практикуване на велосипеден спорт, провеждане на регати и други водни спортове, а край реката може да бъде създаден и къмпинг. „Това е вдъхновяващо, има своя потенциал като природни дадености и аз ви насърчавам да не губите тази енергия, а да работите в тази посока”, коментира министър Милошев.

След срещата министърът посети градската градина на Видин, реновираната синагога, крепостта „Баба Вида” и редица местни забележителности заедно с областния управител Ани Арутюнян и председателя на НС Росица Кирова. По време на обиколката те коментираха как по-добре да бъдат стопанисвани и опазвани туристическите обекти и богатствата, които са истински капитал за развиване на модерен и автентичен туризъм.

В рамките на деня министър Милошев посети град Кула. Той бе посрещнат от кмета Владимир Владимиров по стар обичай с хляб и традиционната местна шарена сол, наричана тук „мяшано“ - и се запозна с опазването и грижата за местната забележителност - крепостта „Кастра Мартис“, чиято кула дава името на града.

Обиколката продължи с посещение на крепостта „Калето” и впечатляващите Белоградчишки скали, заедно с кмета на града Боян Минков.
Министърът посети и модерна местна винарна, която успешно развива кулинарен и винен туризъм на брега на река Дунав.
На част от срещите присъства и посланикът на Монголия Н.Пр. г-жа Лхагвасурен Саянаа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Общество
БДЖ започва поетапно въвеждане на системи за видеонаблюдение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
ЖИВОТА НА ДЪРВОТО преди 1 седмица
А ДУНАВСКИЯТ ВИЛАЕТ(САНДЖАЦИТЕ РУСЕ,ВИДИН,ВАРНА,ТЪРНОВО,ТУЛЧА,СОФИЯ и НИШ) СЪС СТОЛИЦА РУСЕ - НАЙ-ЕВРОПЕЙСКИЯТ ГРАД НА БЪЛГАРИЯ РЯПА ДА ЯДЕ!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
Приказки преди 1 седмица
за наивници. То няма хора, те ще развиват туризъм.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А някой ползва ли я тая връзка, като е толко хубава?
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СЕГА РАЗБРАХ КАКВО ОЗНАЧАВА МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА - ДА ПОСЕЩАВА СВЕРОЗАКЪСАЛИ ОБЛАСТИ С БЕЗПЛОДНИ СЪВЕТИ ДА СЕ ХВАНАТ ЗА КОСАТА И ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ БЛАТОТО КАТО МЮНХАУЗЕН БАРОНЪТ!!!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ама срещу паспорт щото шенген по вода не важи за дунава :)))
17
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
тоа реши че е кмета на монтана и заговори с клишетата за сърца.
16
1
 
2
 
! Отговори
A може би преди 1 седмица
Дунав ни свързва с тази част на Европа, която се намира отзад под кръста една педя по-ниско. Е, малко мирише.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Човек се учи докато е жив.
14
0
 
8
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 седмица
На тоя пръдльо му трябваха доста години за да го проумее ,ако разбира се някой не го е ограмотил междувременно
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Видя ли герберска калинка или няколко накуп - пия хапче срещу стомашно разстройство!
12
0
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 1 седмица
Без да искаш позна. Точно в село Лозен, в базата на БЧК има нон стоп купони и събития.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цър вул с очила
10
0
 
6
 
! Отговори
Кожухарова преди 1 седмица
Кога последно българска група, популярен изпълнител, или пък дори старите дружки на Евтимчо от Ку-Ку бенд са благоволили да дойдат във Видин? Заобикалят го от 100 км.! Кога последно е имало някакво значимо събитие, фестивал и т.н.? Да, за такива работи трябват пари, а Видин е най-бедния регион в Европа но все пак преди 15-20 години тези неща все още се случваха. В момента времето е спряло. Сигурно в с. Лозен до София се случват повече събития отколкото във Видин.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Славуца си направи партия, евтимчо стана министър.... Сега очаквам и любчо нейков да се кандидатира за дyпетатин и чалгарите от КУКУ ще се съберат отново, само че не на екрана, а в парламента и тоя път "ШОУТО" ще ни излезе солено!!!! Маскари!!!!!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълна нелепица, какъв министърОчаквам, примерно, Нойзи-Цветков да стане министър на образованието. Или културата, питейната.И после всички - евродепутати.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя освен да обикаля и да се снима с разни парцалани, някаква друга работа свършил ли е.
6
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Да му се не види! :))
5
0
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Край Евтим Милошев хората ги напушва на смях и не могат да се спрат да се хилят - с тия цайси трепач...
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И кво разбира един чалгаджия гербераст от туризъм. Освен да краси пари от него.
3
0
 
13
 
! Отговори
Ама ще се оправим преди 1 седмица
Щом и тоя стана министър- добре сме!