"Прекалено ли е да мечтаем за утопия?" - човек срещу изкуствен интелект

"Светът, какъвто го познаваме, много бързо ще се промени", каза Мария Тодорова
21 май 2024 16:18, Инна Ангелова
4

Между 31 май и 2 юни столицата ни ще дъде домакин на второто издание на фестивала “ShapeShift”.

"В тази поредна година задаваме един много важен въпрос, който е "Прекалено ли е да мечтаем за утопия?". Този въпрос е провокиран от последните събития, които се случват около нас през последните две години. Бихме искали да изследваме защо при цялата технологична ситуация, която се случва в последните 20 години, бързия темп на развитието на науката и това как нашият свят еволюира, какво се случва с нас хората и защо се стига до събития, които напомнят едни други от преди 80 години", каза основният куратор и създател на фестивала "ShapeShift" Мария Тодорова в студиото на "България сутрин".

В рамкте на фестивала ще има и панела дискусия, на която ще бъде обсъдено “Накъде вървим ние като хора?”. Пред Bulgaria ON AIR Тодорова сподели, че относно хода на технологиите, обществото е разединено. “Не само в България, а в целия свят има една такава линия, в която се сблъскват много крайни мнения, което мен ме притеснява. Както миналогодишният космолог каза, че цялата иновация, която се случва и цялата рационалност на науката, всъщност ние непрестанно се сблъскваме с ирационални мнения, което е странно, на фона на бързото развитие на науката, изкуството и технологиите в днешно време", коментира Тодорова.

Според нея всеки човек ще трябва да се научи да се адаптира към новостите в технологиите, изкуствения интелект и напредващата наука.

"Всеки един от нас трябва да учи повече, да бъде повече информиран, трябва да бъде любопитен и готов да се трансформира. Светът, какъвто го познаваме, много бързо ще се промени. Работата, която имаме, начинът, по който работим и общуваме се променя по-бързо, отколкото очакваме. Все още нещата са леко незабележими, но действително всичко е на бързи обороти. За да имаме място като хора утре, трябва да предложим нещо повече от това, което машините могат да предложат, а те учат доста по-бързо от нас", подчерта събеседникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: технологииИИ
Още от Общество
БДЖ започва поетапно въвеждане на системи за видеонаблюдение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Коя е ми$$ирката? преди 1 седмица
Аха,герболИННА неграмотната... Кой те излъга,че си журналистка? Я си прочети драсканиците!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колкото и да учиш, с машина не можеш да се състезаваш, това е утопията. Въпросът е защо се стига до такова състезание. Това хората сами си го правят.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що не я питате тая лелка що е това ИИ, по дефиниция? Или продължава да се употребява ИИ като па па гали! ИИ няма и няма да има близките 500-600 години! Това сега е менте с цел да вдигат цената на софтуера щото бил ИИ! Ха-ха-ха
1
0
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 седмица
За 1 секунда ще сметнеш 2+3=5 , една калкулация !!! Робота за 1 секунда извършва 1 Милиард Калкулации....Което е Добре...Но Тръгнеш Ли Да Воюваш с Робот - Шанса да Оцелееш срещу Робот е 1 на 1 Милиард...и то ако робота даде дефект...ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА