Чупим рекорда по покупка на нови коли

Ръстът е 47,9 на сто от началото на годината
22 май 2024 21:50, Стела Стоянова
49
Чупим рекорда по покупка на нови коли
Снимка БГНЕС, архив

Българският пазар на нови леки коли продължава да чупи рекорди, сочи статистиката на Европейската асоциация на производителите на автомобии (АСЕА) за първите 4 месеца на годината.

До 1 май у нас са продадени 15 761 нови возила спрямо 10 657 през първите 4 месеца на 2023-а или ръстът е цели 47,9 процента! Втори по ръст на продажбите от страните в ЕС е Кипър с 26%.

Само през април в България са пласирани 4243 нови автомобила спрямо 2804 бройки през миналия април или повишение от 51,3 процента, пише "24 часа".

Родният пазар е и рекордьор в продажбите нови дизелови автомобили от началото на годината в Европа с плюс 46,1 процента. За сметка на това от началото на годината у нас са регистрирани 626 нови електрически коли спрямо 588 през миналата или ръст от едва 6,5 процента.

През първите четири месеца на годината регистрациите на нови автомобили в Европейския съюз са се увеличили с 6,6%, достигайки близо 3,7 милиона броя.

През април електрическите автомобили с батерии поддържат почти 12% от пазара на автомобили в ЕС, докато хибридно-електрическите са се повишили до 29,1% от 24,9%. Комбинираният дял на бензиновите и дизеловите коли спада до по-малко от половината от пазара - до 48,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от ЕС
Къде сме в ЕС? Липсва сериозна информационна кампания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Нео преди 3 седмици
Ами толкова са богатите в България срам за няколко милиона българи толкова малко ново коли
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Леле,кви лъжи,София не е България ние нашито село все 25..30 годишни ,жигулита лади москвичи)))
39
6
 
0
 
! Отговори
111 преди 3 седмици
До 007 Платените мързели по форумите едва свързват двата края!Лично аз яко бачкам и яко печеля!!Без работа и мислене не става,копейкин!:)))
38
0
 
3
 
! Отговори
Кирчо перчема преди 3 седмици
Искам кифла с мармалааааад....
37
0
 
3
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 седмици
Аз колите ще ви ги взема Спок съвсем скоро и имотите ви също! Няма да притежавате нищо но ще сте щастливи
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българинът е беден само по мислене, иначе пари си има.
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цялата държава е купена от САЩ .Всички закони са на САЩ .САЩ унищожават българите с добри намерения
34
2
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 3 седмици
В Кауфланд са само пенсиите като буквално ги обират със спекулативно високи цени и отровни храни. В ресторантите, ами от доста време не бях ходил но да пълен потрес, скъпо и некачествено и вони на олио и пури.
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 007, глупости на търкалета, момче. Вчера бях в КаЛфланд, не мога да се размина от пълни колички. Това по време на комунизма дори не сте си го и мечтали с опашките за кренвирши. Понай, през 2024 само братята ромуланци купуват и ядат кренвирши. А още не съм почнал да говоря за кръчмите, където трябва да правиш резервации с няколко дни напред. Тука пък ти говорят, че вече се търсят нови коли на поразия, не втора ръка. Но пък българите едвам свързвали двата края, ти да видиш.
32
4
 
13
 
! Отговори
007 преди 3 седмици
Доста слабоумници коментират в този сайт.Един бълнува кУпейки, друг хвали ПП,трети се има за Илон Мъск, абе изобщо нямам думи. И какво като има 15 000 купени нови коли като голяма част от българите едвам свързват двата края? Болни мозъци.
31
2
 
5
 
! Отговори
Само да попитам нещо преди 3 седмици
А каква марка се купува най-масово? От евтините марки или от по-скъпите германски? Тое ясно че пари за нова тойота и хонда никой няма да даде защото са много скъпи.Може би корейско,румънско,чешко и италианско ..А??
30
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аууу, кАпейките пак вият на умрело. Шо стаа ве кАпейки? Вие чекахте да мрем от студ и глад без драгоценните ви ресурси на блатниците пък кво се оказа, че мани, че не мрем ми и даже по-добре без тях. Ама вас си ви липсва тяхното робство ама ни една кАпейка не отиде в путнарския рай с корекомите. Шо така ве кАпейки?
29
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русофилски сайт. Нормално е да е пълно с бедни неудачници, които злобеят срещу нормалните хора.
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бил си ти в Мадрид и Париж...Село пpocто!
27
12
 
12
 
! Отговори
Аман и бактъм преди 3 седмици
Много се краде в тази скaпaна държава. Затова една панелка в разкалян квартал на София струва повече от апартамент в Мадрид или Париж. Колкото по-скоро Ердоган или неговият наследник решат да си върнат вилaета, плод на проваления проект наречен Бyлгapиcтан, толкова по-големи шансове ще има обикновените българи да оцелеят в геноцида от съвременните политици.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който има пари, да си купува, който няма, няма и да има
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Повече свещи дано си купите...ама да няма кой да ви ги запали..
24
5
 
20
 
! Отговори
Да ви сера в устата преди 3 седмици
Нито една от тези коли не е купена от честен бизнесмен или предприемач. Всичко живо е на хранилка към нищoжeствата от ГЕРБ, уpoдите от ПП-ДБ и мафиoтите от ДПС. Има крадци прикрепени към всички парламентарни партии. Точене на еврофондове, крадене от концесии, държавни/общински поръчки, партийни партии, разни високоплатени чиновници-нищоправещи. Нито един не е допринесъл за България и народа. Затова тази държава отива към логичния си край.
23
14
 
14
 
! Отговори
ЦСКА София преди 3 седмици
Тука колегата отдолу е прав.Вземат ли властта дебелаците ББ и ДП ще разкатаят играта на българите,че са изгладнели много и имат да наваксат.ПП си имат свойте грешки,но са единствените,които се опълчват на мафията и хората и бизнеса живнаха малко последните 3 години.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дачията се оказа баси здравата кола, откакто взех за служебни тъпите дачии, се родих. То не бяха фолксвагени, опели, фордове преди това. Евтината Дачия се оказа подходящото куче за тъпата България