Тъжната съдба на последните български царе

Батенберг и Фердинанд умират извън България
22 май 2024 22:50, Инна Ангелова
98

След като стана ясно, че тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат положени за вечен покой в България, все още няма яснота дали това ще стане с държавни почести. Сега мощите му лежат в криптата "Св. Августин" в баварския град Кобург. С пренасянето на мощите на първия цар на Третата българска държава страната ни ще погребе у нас всичките си владетели след Освобождението.

Историци припомнят, че Фердинанд не е единственият владетел, управлявал след Освобождението, чиито останки дълго време не са се намирали на територията на страната ни. Един от тях е княз Александър I Батенберг. Историкът Димитър Пиронков припомня, че след абдикацията си Батенберг се установява в Грац. Там е бил командир на гарнизона.

Още по темата
“На няколко пъти заболява доста тежко, даже прекарва едра шарка, измъчва го много язвата, която заболява още в България, и при последната си среща, три месеца преди неговата смърт, с неговата сестра Мария във Венеция той споделя следното: "Ако умра, искам да бъда погребан в любимата България, за която дадох всичките си сили", цитира историкът Димитър Пиронков думите на Батенберг.

Според Пиронков Батенберг е избран за български княз заради потеклото си, но с времето обиква страната ни. Мавзолеят на княза е построен през 1897 г. по проект на швейцарския архитект Хайнрих Майер, като интериорът е украсен от известния български художник Харалампи Тачев. След смъртта му тленните останки са положени в ротондата "Св. Георги" в София. На 3 януари 1898 г. те са положени в мавзолея. През 1894, една година след смъртта на Батенберг, Народното събрание взима решение да бъде построена на това място, като се отпускат 40 хил. златни лева. За съжаление, обаче, освен този мавзолей няма друг паметник в България на първия български княз след Освобождението.

След това на власт идва Фердинанд. неговото желание също е да бъде погребан в родината ни. Тленните му останки лежат непогребани от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин", положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите си.

"Цар Фердинад Български е значим български монарх, за когото вече от много години се правят усилия да бъде върнат в Родината, каквато е последната му воля. Той е искал да бъде погребан тук, на българска земя, за съжаление през 1948г., когато почива, не е възможно това да се случи, поради наложения в България комунистически режим", заяви историкът Тодор Чобанов.

До месец тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат върнати в България. Съобщението е официално от фонд “Цар Борис и царица Йоана”. В изявлението им се казва, че днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват те да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия дворец на Фердинанд "Врана" в София. По този начин ще се отдаде нужната почит към един главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението си, е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

Интересна е и историята на цар Борис Трети. Той умира внезапно от инфаркт след кратко боледуване на 28 август 1943 г., скоро след завръщането си от визита при Хитлер. Той е погребан по негово желание в Рилския манастир, където се съхраняват мощите на светеца покровител на България св. Иван Рилски, но през 1946 г. е преместен в парка "Врана". След 5 години новият комунистически вожд Вълко Червенков дава заповед гробът на Борис, заедно с параклиса, да бъдат взривени.

Днес в Рилския манастир се намира стъкленицата с неговото сърце и желанието на царя е спазено - да се бъде погребан на това свято място в манастира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от Общество
Чупим рекорда по покупка на нови коли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Семит Паси преди 2 седмици
Хе хе требваше да бъдат две войни за да се разбере, че Фердинанд е германски агент.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"След 5 години новият комунистически вожд Вълко Червенков дава заповед гробът на Борис, заедно с параклиса, да бъдат взривени." - И днес разни бивши и настоящи комунисти ми говорят и пишат за традиционни ценности, за религия, за Бог и т.н. Ето това са традиционните ви ценности - взривяване на параклиси. До нормалните български граждани - Никога не забравяйте, че преди 89-а ходенето на църква е било забранено, както и вярата в Господ!
67
1
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 3 седмици
ае, самодейци, вие виждали ли сте некой облечен с пембяно или по анцуг в мавзолея на ленин?
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е ли руско, значи е добро.
65
3
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 седмици
ама татарката е журналист от кариерата, в гробницата на батенберг с розавко, се едно ше ходи на чалга парти в студентски град
64
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
дневна доза неизчерпаеми братски ресурси : Използвайки възобновяеми източници, Xizang в югозападен Китай планира да предаде 2 милиарда kWh до 16 други региона в страната през 2024 г., за да помогне за намаляване на емисиите на CO2 с 1,6 милиона тона, според регионалната енергийна компания.
63
4
 
3
 
! Отговори
читалище заря преди 3 седмици
и батенберг и фердинанд са князе, неукяни. последния български цар е н.в. борис трети.
62
8
 
7
 
! Отговори
ЯнкошумкарчетаМр1сни преди 3 седмици
Значи ДС поп може с държавни почести и бтр да му теглят ковчега а за цар на България не може така ли?!
61
2
 
0
 
! Отговори
яаааа преди 3 седмици
До Ина АнгеловаМила госпожо, преди да напишете нещо, прочетете! Ако можете, разбира се... Пет години, след 1046 г., а не след смъртта му през 1943....!!!
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те са си я направили такава
59
10
 
8
 
! Отговори
Неееееее преди 3 седмици
Не в България. Не му е мястото тук. Пък и държавни почести. Това е цинизъм. България не е гробище. Симеон да си хваща отрепките и вън. Да си ходи при родата.
58
3
 
8
 
! Отговори
Ина Ангелова преди 3 седмици
5 години след 1943 год прави 1948 год. Вълко Червенков още не е на власт. Всичките ни историци като Вас са пишман лъжци, Преиначават историята.
57
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахахаха, тия дори не са българи. Особено пък Фердинанд - един от главните виновници за две национални катастрофи, не че другите двама са цвете за мирисане.
56
7
 
13
 
! Отговори
Хмм... преди 3 седмици
Пак ли с тоя Фердинанд бре? Ама какъв български цар е той бре? Натрапен от вън и сега простолюдието кипи от екстаз, все едно става дума за мощите на истински български цар! Ей за това и след 1000 години тая територия никога повече да бъде държава! Хаха, ако изобщо я има и като територия до тогава!
55
5
 
10
 
! Отговори
Точно! преди 3 седмици
Винаги с Германия, никога срещу Русия..................това го каза даже Симеон Сакскобутрготски...........................той е масон и ги разбира тия неща, но БГ-продажни политици тръгнаха срещу Русия..................голяма гфрешка!!!
54
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма база за сравнение между Батенберг и Фердинанд ! Единия е положил отново основите на Велика България от любов към тази страна, макар и да се разочарова от нас в последствие, а другия ненавиждащ българите, вижда в тях средство за себеизява и причинява две национални катастрофи ! Положението в днешно време много наподобява изминалите времена, пак ставаме донор за чужди интереси ! Та, ненавиждам Кобурга ! Няма място на българска земя, питайте белите кости осеяни на бедните български войници !
53
6
 
14
 
! Отговори
ПО Дифолт преди 3 седмици
Мразете фащ! Никого не е освобождавал! Фащ е поробител който ни поробва!
52
4
 
9
 
! Отговори
А преди 3 седмици
Български царе ???
51
15
 
9
 
! Отговори
ПО Дифолт! преди 3 седмици
Мразете Русия!Никого не е освобождавала!Пусия е поробител която ни поробва два пъти!Последният път е от 44 до сега!
50
11
 
10
 
! Отговори
Гледайте преди 3 седмици
Второто освобождение има го в Ютуб безплатно!И после ми говорете за любов към Русия да ви го на бия!