Радев: Успяваме, когато обединим усилия в духовното израстване

Това каза в словото си държавният глава
24 май 2024 23:00, Стела Стоянова
42
Радев: Успяваме, когато обединим усилия в духовното израстване
Снимка БГНЕС, архив

Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни, когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът и почтеността са признати от цялото общество. Това каза в словото си държавният глава Румен Радев в Националния исторически музей в София.

Той и съпругата му Десислава Радева са домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Президентът призова да се запази този дух на единение, който усещаме, не само в деня на празника, а и занапред, за да пребъде България. Той каза в словото си, че ние, българите, носим този уникален и съкровен празник дълбоко в сърцата си. "Не само защото нашата просвета, култура и духовност ни наредиха достойно в европейската цивилизация, но и защото съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания на времето", добави държавният глава.

Румен Радев посочи, че българите сме преки наследници на святото дело на Кирил и Методий, и на поколения всеотдайни български книжовници и просветители. „Наш дълг е тази историческа мисия на България да продължи да се утвърждава и днес“, призова той.

Президентът се обърна с думи на дълбока благодарност към учителите, просветителите, учени, изследователи, творци, хора на изкуството и перото, представители на библиотечното, читалищното и музейното дело.

На събитието присъстват служебният министър-председател Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, конституционни съдии и представители на съдебната власт, министри от кабинета, дипломати, политици, представители на институции, на местната власт, представители на Българската православна църква и религиозните общности в България и общественици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: 24 майРумен Радев
Още от Темида
Фатална дознателка заряза военен, заклал полицай заради нея
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
Съединител преди 3 седмици
Радев, ти само разединяваш. За какво обединение говориш?
26
0
 
1
 
! Отговори
?!? преди 3 седмици
Радев, Боташ Подписва с Газпром и така Турция ще продава руската газ през България. А за нас нищо и не само нищо, ами ще им плащаме по един милион долара дневно , ако те не продават тази газ през България. Така ли успяваме заедно Разеденительо и оказа се предатели? Много мазно, много долно го направи
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разединителят говори за обединение. Хахахах
24
1
 
5
 
! Отговори
чичо преди 3 седмици
Ти да чуеш!Престъпника който разедини нацията...
23
1
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Радев издиша тотално.Що за обединение може да има между Българите,чиито Дух едно и малцинствата,чиито Дух е съвсем друго? Все едно да се каже,че Опълченският Дух е същото като духът на турците поробители,които сме търкаляли по Шипка.Или Радев издиша тотално. Вони !
22
1
 
9
 
! Отговори
Лазар преди 3 седмици
Кремълският зелен чорап е позор за европейска България.
21
0
 
2
 
! Отговори
от киреча преди 3 седмици
До България А Русия къде е в тоя калабалък!?:)))
20
1
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Таа фуражка само може да дрънка баяти клишета с начумерен поглед.
19
1
 
3
 
! Отговори
коко преди 3 седмици
Тоя ги плещи. едни и същи от години иииииии НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА ! остави човека гладен и му говори за вяра..........
18
5
 
1
 
! Отговори
Бля бля бля бля преди 3 седмици
Козяк харесва това!
17
3
 
5
 
! Отговори
Пътя На Копринката преди 3 седмици
Добре ме Църгария няма достойни въже военни и генерали които да имат някаква чест като тези в другите държави и в Турция включително когато направиха опит за преврат срещу Ердоган.Когато прецениха ме им застрашава народа свободата и демокрацията.
16
2
 
10
 
! Отговори
Брей, преди 3 седмици
Откакто хариза нашата газопреносна мрежа на турската Боташ, и ни тресна нон-стоп да им плащаме милиони, много "духовно" взе да израства тоя ,бе? Не напразно му викат и ...мистър Кеш! Извисявайте си българи, пътят на Копринката е отворен...
15
1
 
3
 
! Отговори
ПокваренаДържава преди 3 седмици
Такава ненормална пропаганда се ря този 24 май типично по ***.Едно натрапване на волята на партията и едни обяснения че си длъжен да харесваш тази простотия и плебейство и нямаш право на мнение.Всъщност затова хората пътуват в чужбина за 24 май щото искат да се махнат от тая покварена държава.Толкова сте жалки и резидента и всички.
14
1
 
4
 
! Отговори
ХИТЛЕР СЕ ЗАВРЪЩА преди 3 седмици
Мутрите от групировката НСО на Мутрата Радев блъскаха хора по консомолски я митинг И пионерчета и чавдарчета и техните болшевишки родители от пролетарията и ТКЗСто А отпред елита на новото БКП се беше наредил и водеше манифестацията точно като в комунизма.
13
1
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 седмици
Дано да има "духовно израснали" и те да останат ,защото в момента преобладават "духовните инвалиди" и за съжаление сред тях са много от "децата " на България ,които освен природните им" дадености" на агресори и насилници по рождение ,имат и "добра почва" за виреене в скотската среда на възрастните .
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой да подсети Радев, че сме 2024, а не 1982 г, защото той говори като Тодор Живков на пленум на ЦК на БКП....Какво е това духовно израстване, обединение и прочее архаизми от миналия век?
11
4
 
5
 
! Отговори
България преди 3 седмици
има много врагове:1.Турция2.Гърция3.Англия4.Франция5. САЩ в голяма степен(това е спорно)6.вътрешни врагове, предатели и слуги на чужди посолства.Бог да пази България!!
10
2
 
4
 
! Отговори
КАН КРУМ СТРАШНИ преди 3 седмици
Какъв президент е това прасе , днес се поклони на папата и измислената държава исраел , от там дърпат конците на нашите .
9
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
По времето на социализЪма,от всяко училище звучеше "Върви народе възродени",но дойде демокрацията, духът на празника беше потъпкан,и настана оглушителна непразнична тишина.Докога,другари демократи,бивши социалисти-комунисти?
8
2
 
8
 
! Отговори
Как обединихтеУсилия преди 3 седмици
за духовно изрстване? Като удовлетворихте донякъде финансовите претенции на излишни институции? Вместо да съкратите броя на университетите до разумно число, вие наливате парите на данъкплатците в повече от 50 висши училища, 80% от които хем са излишни, хем нямат капацитет да създават свестни специалисти? Или като дундуркате мастодонта БАН, в който няколко хиляди хрантутника дремят на заплати, а от "работата" им няма никаква файда?