Домът си рядко застраховаме, колата ни е по-важна

Ние сме с най-нисък процент застраховани домове в Европа
Обновена: 27 май 2024 12:51 | 27 май 2024 12:51, Инна Ангелова
27

Колко пари е склонен да отдели българинът за застраховка на жилището си? Повечето хора казват “ако се бях застраховал” чак след като нещо се случи. В студиото на “България сутрин” застрахователят Нина Колчанова каза, че по време на пролетни катаклизми има леко повишаване на интереса към застраховките.

“Ние сме държавата в Европа с най-нисък процент на застраховани домове, нищо, че сме държавата с най-много собственост на жилища. Забелязваме тенденция, че се повишава използването на такива застраховки и цените, които са готови да платят за тях", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова за Bulgaria ON AIR.

30-40% от българите предпочитат да застраховат автомобила си, а не жилището. Колчакова обаче каза, че в последните години доверието към застрахователите се повишава.

“Докато миналата година, когато направихме това изследване, те са били склонни да похарчат 80-100 лв. годишно, тази година тази сума вече е около 150 лв. Всякакви неща могат да се случат - да стане късо съединение, наводнение, градушка, вандализъм. Застраховката за автомобила като имущество не е задължителна. Въпреки това някъде около 30-40% имат застраховка "Каско", която е доброволна и много по-скъпа от застраховката на жилището", допълни Колчакова пред телевизията.

Застрахователният експерт допълни, че парите, които държавата отпуска в случай на бедствие, са крайно недостатъчни. Те са най-много до хиляда лева. “Това не е обезщетение, което да те върне в състоянието, в което си бил финансово преди природното бедствие. Хората, когато се застраховат, избират застраховката по цена, без да проведат разговор защо тя е по-евтина. Колкото повече събития иска застрахованият да бъдат покрити, всяко едно добавяне добавя и към цената, но ако тях ги няма и се случи нещо, не трябва да очакват да им платят", на мнение е Колчакова

В наши съседни страни застрахованите надвишават 70%, уточни специалистът. "Зависи от условията на договора колко бързо идват парите. Зависи дали трябва да има оглед, дали трябват допълнителни документи, но обикновено от 2 седмици до месец след като сме събрали необходимите документи, би трябвало застрахованият да си получи парите. Ако събитието е било покрито от неговата застраховка. В страните около нас почти всеки дом е застрахован. В Полша, Чехия, Унгария над 70% са застраховани", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Образование
“Среден 3” за правопис - ще станем ли неграмотни?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КАТО ПОЧНАТ ДА ПАДАТ РУСКИТЕ РАКЕТИ,ЗАСТРАХОВКА ДОМ НЕ ВАЖИ,НО С КОЛАТА МОЖЕМ ДА ИЗБЯГАМЕ НАДАЛЕЧ ПО ПЪТИЩА ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ...
25
0
 
3
 
! Отговори
Разбира се,че е преди 3 седмици
Така,заради некадърно каращи о..л..гофрени които се оправдават не те видях няма как да не застраховаш кола над 10-15 хил.лв.А дома има по-малка вероятност да му стане нещо.ПТПта от некадърни шофьори са много и е време те да си поемат щетите на потърпевшите,че застраховката обикновените нищо почти не поемат но плащаш!!!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой ти удря колата и всичко е документирано,снимано и надлежно оформено документално, автомобилът е застрахован и се почва носене от девет кладенеца вода, само и единствено тези мошеници да не платят. Представяте ли си застраховка на имущество пострадало от пожар, какво чудо ще е.
23
0
 
4
 
! Отговори
Застраховател преди 3 седмици
Застраховката е ДОБРОВОЛЕН АКТ. ДОБРОВОЛЕН. Ако искаш си застраховай и у*я да не се изтърка или катерицата да не се износи. Застрахователя на малдивите си бара топките и му е през дедовия.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новата мода :Застраховка на с-ици и джуки !
21
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БЪЛГАРИНЪТ Е НОМАД ПО ПРОИЗХОД, ЗА НЕГО НАЙ-ВАЖЕН Е КОНЯТ, ДНЕС КОЛАТА. ШАТРАТА Е ВТОРОСТЕПЕННО ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ СА НАРОД ПРЕПИТАВАЩ СЕ ОТ ВОЙНА И ГРАБЕЖ.
20
1
 
5
 
! Отговори
Тиква преди 3 седмици
Според мен, всички застраховки Държавно изнудване,представете колко "бизнесмени , депутати" остават без пари от въздуха,на Филипините застраховки на коли ,по твое желание ,важно да имаш видео регистратор,аз лично нямам нито една катастрофа с колата,а всяка година 550 лева заминават за колата,за зеления стикер.
19
0
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 3 седмици
това е още от 90-те ....народа как не го зацепи толкова години не ми е ясно ...
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Застрахователи са само мутри от СОК и ВИС като Трактора дето го гръмнаха :)))
17
2
 
0
 
! Отговори
бг до жалка картинка преди 3 седмици
пълно с Идио***ти които не разбират какво се случва изобщо !
16
2
 
0
 
! Отговори
Тенгри КАН преди 3 седмици
ЗАЩОТО у БГ е пълно с ***, които не разбират какво се случва !
15
2
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 седмици
Каското е за новите автомобили, които са на лизинг. Онези, които го застраховат "доброволно" са доста малко :) Хайде стига изкривявахте данните. Иначе българите за това после по телевизорЪТ вият "държавата да помогне". Ама за простотията лек няма.
14
1
 
7
 
! Отговори
невярно твърдение преди 3 седмици
не сме държавата с най-много собственост на жилища. Обикновено по това най-лесно се познават манипулаторите - подхвълят неверни твърдения.
13
1
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 3 седмици
До Тенгри кану БГ е така в белите държави не е така !
12
0
 
11
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 седмици
Застраховката на колата е задължителен държавен рекет на дръжавните мутри, иначе, никой не би я плащал;))) Хранят се едни хора с дебели вратове и техните мутреси, които после с тези пари, отиват и си праат жуки, цици, дупета и т.н.;))) Тяхната дейностс е състои в тва, гат дой времето за плащане на застраховката,д а ти звънат по телефона, за да ти напомнат, да не забрайш да я платиш!;))) Ами, ако не я платиш, кво? Колата на трупчета, вътре кокошки да снасят и толкова;))))
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колата се застрахова, защото е задължително, не защото е по-важна от дома. Голямо изказване от страна на госпожата.А дома всеки би си го застраховал, ако му остават пари в излишък, ама за съжаление с тези заплати по хиляда лева кое по-напред.И сега само интелигентите да не почнат изказвания от рода на ит специалистите и тн, които вземали по три-четири хиляди. Защото масово хората живеят около прага на бедността - и това се вижда по дрехите, обувките, покупките в хранителни магазини, дори и тн
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И защо ЛИ , не се застраховаме ?Застрахователите са едни ''плащачи'' ,... майка плаче , все изникват някакви ''КЛАУЗИ'' , при които не отговаряш на изискването ИМ . А ПОСЛЕ НЯМА И НА КОЙ ДА СЕ ОПЛАЧЕШ , СВИНСКИ ЧЕРВА СА !!!АЙДЕ , НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ !
9
0
 
0
 
! Отговори
КИНГ АФРИКА преди 3 седмици
До Кинг Африкажелезбетонса старите сгради ! много от сградите не са железобетон .....
8
0
 
14
 
! Отговори
Кинг Африка преди 3 седмици
Жилищата в България в градовете няма за какво да се застраховат. Те са вечни - железобетон. Колите ако не е задължително , изобщо няма да се застраховат. Застраховката е все едно да пълниш гушата на пеликаните.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и тези ли имат "асоциация"... вече всичко що иска да щави нещо прави асоциация