В сезона на диворастящите гъби: Берат ги хора без подготовка

Търговците на гъби трябва да имат задължителен сертификат
27 май 2024 11:19, Инна Ангелова
16
В сезона на диворастящите гъби: Берат ги хора без подготовка
Снимка: Barbroforsberg от Pixabay

“Гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание”, предупреди д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. По думите му, много хора чакат да завали, за да излязат и да берат гъби. Много често те нямат и необходимата подготовка.

Д-р Асьов допълни, че гъбите обичайно излизат през юни, но тази година са подранили. Разнообразието е голямо за сезона.

"Диворастящите гъби са голям деликатес, който е търсен на трапезата на хората. Винаги трябва да имаме едно на ум, че те могат да причинят доста различни отравяния. Те могат да варират както от леко стомашно неразположение, така и до такива със смъртоносен изход. Така че хората, които слагат на трапезата си диворастящи гъби, трябва да подходят с изключително голямо внимание”, сподели специалистът пред БНР.

Той определи като грешка, че хората търсят дори съвет в социалните мрежи за дадена гъба, а това е нож с две остриета. “Определянето на гъби по снимки винаги носи своите рискове, дори когато това го върши изключително компетентен човек", коментира д-р Асьов.

Специалистът от БАН допълни, че за да стане човек опитен гъбар, е нужна сериозна подготовка, а това е продължителен процес. В момента няма специализирани курсове в тази област, каквито е имало преди. Според него това е задължително. Трябва да има държавна политика в това отношение, категоричен е специалистът.

Д-р Асьов допълни, че хората, продаващи гъби на пазарите, задължително трябва да разполагат със сертификат за преминато обучение. Това на много места не се спазва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: отровни гъбигъбигъбар
Още от София
Терзиев: Парковете трябва да отговарят на нуждите на жителите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблема е че ги берат по време на избори.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гъбите на снимката са "Пачи Крак". Стават за чорба. Миришат леко на кайсии.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Една от най-мъчителните смърти е от отравяне с гъби. И няма познавачи, експерти - по соца , професор по биология , председател на гъбарското дружество, барабар с семейство му, се натръшкаха от гъби.
11
0
 
2
 
! Отговори
FOREST SECURITY преди 3 седмици
БЕРЕМЕ ГЪБКИ - ЯДЛИВИ И ОТРОВНИ И ПЪРВО ГИ СЕРВИРАМЕ НА БАН-аджията. АКО Е ЖИВ СЛЕД ТОВА, ГИ ХАПВАМЕ И НИЕ!!!
10
0
 
2
 
! Отговори
боря гъбара от преди 3 седмици
бана иска съвет да даде . 1. къде има гъби , 2. Как се берат и съхраняват , 3 как се изкупуват . Да надраска карта . Гори , местности , дерета , за масловки , за трюфели , ама да не лъже . Примерно за 2 сезона 40 000 кг . Гъбарите са 80 000 . Средна възраст 80 години . кило сурови е 20 лв . струва ли си . не . инфлация . от 10 кг правиш 1 кг сушени . 300 лв - на сметка е . По евтино отваряш борса . изкупуваш и препродаваш сушени . за 200 купуваш . играеш на 100 лв . днес 50 кг и ето 5000 лв.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе отровни ли не, не знам, ама искат здрава жлъчка и стомах и който има хемороидите, да внимава. Иначе оная другата гъба да не думне нейде по света...че тогава ше е все едно вече.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естественно яе си трябва курсове, обучение и лецензионни режими иначе как ще ти обясняват колко не е прав дядо ти и неговия дядо и така поколония наред които са предавали това знание. А, и отделно като решат да затворят достъпа до някоя гъба, която може да се окаже рядко полезна или лечебна, веднага през курса и или обучението ще ти я спрат. Ходи се жалвай на арменския поп. Даже и дядо си ще нахокаш, че не опита му за нищо не става.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Специално погледнах сега и видях, че всъщност вече има такава книга още от 1965 година и се казва "Диворастящи и култивирани гъби".
6
1
 
7
 
! Отговори
селянин преди 3 седмици
имам един познат гъбар така се беше натровил че едвам го спасиха ся черния му дроб е така съсипан че не може 50 грама ракия да пине а па за кило да не думаме ама па си оди за гъби
5
0
 
2
 
! Отговори
ДО 3 преди 3 седмици
До АнонименКАКЪВТО НАРОДА такава му и управниците , колега !
4
1
 
13
 
! Отговори
сериозно преди 3 седмици
Сертификат за това, сертификат за онова... Аман! Просто опишете всичко, което трябва да се знае за брането на гъби подробно, но ясно, в книга, и я пуснете безплатно в нета за сваляне - това, ако наистина ви пука за живота и здравето на хората, ще го направите. А не някои да се чудите как да вземете пари от хората или от държавата...
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А хората без подготовка които ни управляват?
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
моя курс беше с дядо ми преди 30+ години из горите! интересно какъв по добър курс могат а ми предложат....
1
1
 
9
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 3 седмици
е нали на българина всичко му е ясно ....СПОКО !