Рокът беше мръсна дума, сега е модна!

Лицето и гласът на радио Тангра Мега Рок Васил Върбанов пред Dnes.bg
Обновена: 6 мар 2012 15:48 | 6 мар 2012 15:35,
42

Васил Върбанов през 2006, годината когато стартира Тангра Мега Рок. Снимка: Булфото

 

С концерта на Opeth на 1 март започна серията от концерти, с които радио Тангра Мега Рок ще отбележи своя шести рожден ден. Само след 10 дни ни очаква шоуто на култовата английска група Stereo MC’s. Роб Бърч, Ник Халъм и компания ще забият в зала Универсиада на 16 март.
Между трескавата организация на концертите, тренировките по ръгби и времето за семейството, рок гласът на вече несъществуващото радио Тангра и впоследствие на неговия наследник Тангра Мега Рок - Васил Върбанов, даде интервю пред Dnes.bg. Ето какво каза той за развитието на Тангра Мега Рок, за това превърна ли се рокът в мода и селящина ли е чалгата.

Преди шест години стартирахте като интернет радио, продължаваш ли да си категоричен, че няма да се борите за ефирни честоти?

Стартирахме като интернет радио, но вече не сме. За всеки продукт съдържанието е важно, но дори ако то е фантастично, а имаш кофти разпространители, си обречен на частичен неуспех. Ефирът е доста силен и интересен начин на разпространение. Причината да не искаме ултракъси вълни в началото и сега са малко различни. Стартирахме през март 2006 година, но подготовката на този проект започна година по-рано.

Думите рок радио и рок у нас бяха немислими, нещо като мръсни думи. Трябваше да минат доста месеци, за да се появят отново рок радиостанции, след като ние стартирахме идеята Тангра Мега Рок.

Тогава, за да кандидатсваме за честота, трябваше да вложим огромен не само финансов ресурс. Политическата, обществената и интелектуалната обстановка в страната предполагаше, че за да се случи нещо подобно трябва да бъде целунат поне един задник. А когато рестартираш една идея с най-чисти намерения, веейки знамето на рока, това е един кофти старт. Всъщност кофти рестарт с един целунат задник.

Днес може да се сдобиеш с честота без подобни целувки, но ми се струва идиотско да правиш стъпка назад. Все едно да подадеш молба и да чакаш за стационарен телефон. Та вижте, че УКВ радиостанциите рекламират своите онлайн платформи.

Тази онлайн платформа дава ли ви по-голяма свобода?

Е, можеш да изречеш куп глупости, без някой да ти търси сметка. Но ние не изпитваме сексуално удоволствие да говорим мръсотии. По чисто естетически и стилистични съображения.

Каза, че рокът е бил мръсна дума преди години, сега не е ли модна?

Сега е много модна, да. По принцип само по себе си не е лошо, зависи от стартовата позиция. Има рок и рок. Бих казал, че за моето поколение и колегите, които правим радиото, рокът беше нещото, което ни обединяваше. И в същото време ни правеше различни в една сива среда, в която се чуваха естрада, народна музика, руски маршове и управляващите бяха хора с каскети.

Това, че сега има много рок станции и концерти, е много хубаво. Но от друга страна хората от моето поколение са имали по-различна представа за случващото се. Когато видим човек с каскет, приобщен към тази идея, може би това не ни харесва.

Тази мода не потъпква ли ценностите на рока?

Някои хора ги губят. Но скоро рокът ще спре да бъде моден. Ще станем свидетели как рок станции ще бъдат трансформирани в нещо друго.

Звучиш убедително?

Ще призная, че не слушам радиа, нямам време. Но от това, което чувам, не говоря за всички, а за повечето, са рок само като име. Съдържанието не е точно такова. В България рок радиата са части от пакети. Там някакви чичковци, които са се вторачили в екселски таблици за приходи, решават всичко.

Как виждаш рока днес?

Рокът е много различен. Хората се интересуват повече от зрелище, не от бунт. Какъв бунт има в Кис? В началото е било жестоко, правили са незаконни неща. Но блясъкът и кичът също е рок. Затова казвам, че рокът е як. Има публика и за ъндърграунд, и за кич.

Чисто политически и цивилизационно все повече млади млади хора са по улиците, включително и у нас. АСТА, природата, въобще икономическата обстановка вещае, че нещо ще се случи. Тази енергия няма да бъде олицетворена от дъбстеп-а. Нито пък Боно ще успее за пореден път да я оглави. И на мен ми е любопитно какво ще се случи.

Вие организирате концерти. Не станаха ли те твърде много у нас? Хората едва ли имат пари да ги посетят всички.

За тези 6 години сме организирали около 30 концерта и имам поглед върху този бизнес. Но толкова концерти, които се случват годишно в България, има за 1 седмица в Лондон. Това не е лошо, въпросът опира до пазара. Доколко хората могат да си го позволят. Да се оплакваш от правото на избор е тъпо, много по-добре ли е, ако гостува само една група?

Все пак не е ли рисковано за промоутърите на малък пазар като нашия?

Въпрос на риск и таблица, тъй като един концерт има много допълнителни разходи. Когато стартирахме радиото, започнахме да правим концерти на групи, които нямаше кой да ги покани. Бяхме общо пет промоутъра. Три години по-късно бяха 16, но някой изгърмяха именно, защото не предвидиха всички рискове. Не казвам, че правилата в света на българските промоутъри са много честни - има подводни камъни, невидими пощипвания.

Основният проблем при организацията е инфраструктурата. Концертите в България са такива, каквито са улиците. Не съм питал Фънки и Амебата какво са правили със Sodom, когато в София нямаше и тоалетна хартия. Все пак и те са хора и я използват.

Къде остават българските групи в тази обстановка?

Със сигурност е голямо предизвикателство за тях, защото конкуренция в момента са им групи като Guns, Metallica, Godsmack и др. За тях остават клубовете за 200-400 човека, но това е друга тема.

Освен като рок глас си известен и със страстта си към ръгбито... 

Продължавам да се занимавам. Открих тази велика игра като дете, докато учех във Франция. Преди 10 години направихме у нас един по-социален отбор с мой приятел новозенландец, който работеше тук. През него са минали френският посланик, английският аташе плюс местни муцуни. Забавляваме се. През последните месеци се заех да помогна на нашата федерация, предимно с контакти в чужбина, искам да вдигнем този спорт на по-високо ниво.

Какво ти даде и взе ръгбито?

Девет комоцио, почти разбити колене и огромно удоволствие. Нищо не ми е взело.

А как го съчетаваш с работата в радиото?

Сега, за рождения ден на Тангра Мега Рок, правим 5 концерта, с опция за още един. Радиото е 24-часова медия, но намирам време да тренирам всеки ден. Минимум по два часа.

Имаш двама синове, рокът и възпитанието съчетават ли се?

По никакъв начин не ги притискам какво да слушат. Спомням си, че когато бях дете, нямаше друга музика, която да слушаш. В квартала се деляхме на AC/DC и Judas, така както на Левски и ЦСКА.  Да, появи се МТВ, премина черната вълна, която сама по себе си нанесе доста поражения. Големият ми син е в първи клас, нямам идея какво обсъждат, може би си говорят за Дисни ченъл.

Но няма нищо по-грозно от това, което видях на един концерт. Детето на един пич правеше характерните знаци и гледаше баща си за одобрение. Това не е рок възпитание, това е дресиране.

Българите рок или чалга нация ли сме?

Всички слушат рок, даже стават агресивни в слушането. Чики-рики винаги е имало, но аз разбрах за тази музика в казармата. Тогава старшината Тръпко Боев слушаше Хисарския поп. Бях чувал за сръбско, но той беше в периферията. При първия си досег с тази музика се вцепених. Но като се замисля, този човек ще е милионер, ако имаше успехите си сега.

Чалга означава свирач, а проблемът на тази музика е, че свирене няма. Имаме си българска дума за тази музика и тя е селящина. Но за да се формира някакъв вкус, трябва време, образование. Всичко трябва да става с натрупване.

Силни думи, толкова ли мразиш тази музика?

Не, истината е, че не ме интересува. Тя има свои аналози във всяка страна. Не ми се говори за тиролските програми и тъпотии в Бавария. Само че там има всичко за всеки. И схемата не е "Гледай какво прави този", ами ти да направиш нещо. Ето, аз имам самочувствието и дързостта да го кажа - вместо да коментирам тази музика, аз правя рок радио и рок концерти.

Дали е пошла? Не съм аз човекът, който трябва да го каже. Да, ще им се смея, ако ги видя с джапанки и бели чорапи, но по никакъв начин не мога да осъществям физически или друг тормоз над хора, които я слушат.

Гледането в спалнята на другия никога не е било рок позиция. Хората си се забавляват и дали някой слуша, си е лично негова работа. Те и метълите дълги години бяха считани за тъпи и ограничени.

Срещу какво би се бунтувал днес?

Нещата са си абсолютно същите. Милиционерите са си милиционери, каскетаджиите са си каскетаджии, безпросветността и селящината си е абсолютно същата. Просто планът на управляващите проработи изключително добре.

Но аз съм изключително щастлив, че за тези шест години доказахме, че една независима медия може да съществува. Без да се крие. Което означава, че е направена някаква гигантска крачка. И докато предишното радио Тангра беше създадено и заради факта, че Кирил Маричков е депутат, то при нас такъв филм няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Коко Стойнов преди 12 години
Иначе как си? Нещо ново в професионален план?
34
1
 
7
 
! Отговори
елмари преди 12 години
За сведение на всички пишещи тук в 5 клас по музика се изучава рок.Само ток и жицааа.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ви чета коментарите за "упадачната музика" и все се сещам на председателката на ОФ клуба. Като кажеше, че някой служа "упадъчна музика" чак искри и излизаха от очите от злоба. :-)) Дори не съзнаваше колко беше смешна като почне да хвърля огън и шупел по адрес на западната музика. А пък да те нарече "бийтник" си беше вече върха на обидата. Та и вие май си живеете в 1970, нищо де лошо няма. Ама нямате представа колко е смешно да четеш такива неща.
32
1
 
3
 
! Отговори
3до 4 преди 12 години
хайде кажи ми поне един смислен и обоснован с доказателство
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама на кой му дреме за тоя пи-ар, всеки си слуша каквото, когато и както му харесва. Да не би тази статийка на медия в медия да е нещо като опит да ни накарат да идем на някакви концерти покрай тази 6-годишнина, ако е така - постарайте се повече!
30
13
 
3
 
! Отговори
не е за разпраяне.. преди 12 години
Не е разпраяне, как Сийке,"Рокът беше *** дума, сега е модна!"- това само показва КЪДЕ сме.Та , не ни се хвалете с "рок" .Защото има дълъг списък от контра аргументи.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдааа, 77ма беше точно така. В млекарницата на 5те кьошета раздаваха сингъла "Back in the USSR" на Бийтълс като бонус, ако си купиш 2 "детски закуски" и боза от 4ст.....
28
1
 
9
 
! Отговори
Кедъра не е сам! преди 12 години
Тръпко Боев е реална фигура! След края на кариерата си като водач на служебната "Латвия" на поделение 72320 стана таксиметров шофьор и дори се опита да ме измами с "помпа" на таксиметъра ...
27
1
 
14
 
! Отговори
до 24 (до 2) преди 12 години
Явно си много добър родител ... Как мислиш, че се чувства дъщеря ти като всичките й приятелки слушат чалга и всички други типове музика ... но прав си - рока няма да умре, НО ЗА ДА НЕ УМРЕ, трябват инвестиции с пари ... Наздраве :)! Deep Purple завинаги :))))))
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от ГЕРОЙ със стара дата.Битълс вървяха по радиото още през 1977 год.,като даже има и нощно предаване в което се обясняваха различните видове рок.
25
1
 
15
 
! Отговори
bricktop преди 12 години
до ае: "упадъчна музика" *** комунистическото клише!Рока е поп музика точно толкова, колкото "Лунната соната" или хора от "Бохеми".Звученето му има елемент на бунт койте се припознава от суб-културни движения като хипис, моудс, пънкс, металс, гръндж и т.н.. Оди се бунтувай с "денсинг чик ту чик" или със стари градски:)В този смисъл, рока има много по-голям принос за обществените промени в света в последните 100 години от всички други жанрове. Изключвам чалгътъ у нас.Тва е мега срамен парадокс.
24
26
 
6
 
! Отговори
ае преди 12 години
Факт е, че в последните години налагат тази музика по един доста агресивен начин. Разбира се, от рок до рок има огромна разлика - въобще не може да става дума за сравнение между класиките на Фил Колинс, Жоро Минчев и прочие евъргрийни и диариите на разни сатанински банди като ейсидиси, но като цяло рокът е крайно упадъчна музика, която по нищо не се различава от чалгата по целенасочено деградиращо въздействие върху хората, в частност - младежта... И да цъкате минуси сега, фактите са си факти!
23
16
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 12 години
"Рокът беше *** дума, сега е модна!"Така ше стане и с чалгата.
22
24
 
8
 
! Отговори
dynamo преди 12 години
Има характерен глас, но е изработен - артистичен глас, в живота не говори така... което значи, че не е никакъв водещ, а тарикат дебеловрат. И какъв рокер е тая мутра не мога да вдяна?! И тая проста Амеба и другият чалгар Фънки - некадърни дървари, тарикати правещи пари на гърба на истинските музиканти!
21
2
 
24
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Ами децата, чийто родителите са ги отгледали с рок. Или кво - нас ни няма, изтрито поколение??? На дъщеря ми едно от първите изречения беше "Моят приятел Фил Колинс", щото у дома се слушаше рок във всичките му форми - от класически до прогресив. Така че рокът няма да умре :) А, и още нещо - сега да не ревнат някои - какъв Фил Колинс, какъв рок? Който е слушал ранните Дженезис, знае какво искам да кажа. Който не е - еми животът ще си остане шампанско и сълзи за тях, разбираш ли :DDD
20
3
 
15
 
! Отговори
bricktop преди 12 години
123, Васко май казва същото? Judas vs. AC/DC:) Така беше. В началото на 80те, преди да започнат рок-маратоните, в София се пускаше рок ежеседмично само в една сграда на читалище/кино "Пешо Берон", или както му викахме 14та (сградата на бившата 14та полоклиника). Рока ни обединяваше до толкова, че да ходим на едно и също място. От "дупката"(Кравай още го нямаше), от Руската църква, от Попа, всички там:) И тогава се деляхме на кисари и рейнбоуци. Млатили сме се даже, точно като цска и Левски.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех...блаженни години, роке-анд-ролът беше млад! :-)) Кой каквото ще да разправя, ама Елвис е вечен!
18
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вече на мода в България е електронната музика... миминал, техно, дъбстеб, транс...всички виждат, какво се случва през лятото на Sunny Beach! би станал и още по модерен ако медиите в България поне малко пишеха за този вид музика, а не всеки ден да ни заливат с новини за оня от почивката, Aзис и Пищова...
17
3
 
15
 
! Отговори
123 преди 12 години
Върбанов, противоречиш си. Викаш едно време рока ви е обединявал, сега защо ни разделя? Слагам и себе си в това число, макар разликата в годините ни сигурно да е около 15. Не това е важното де, имам предвид кому е нужно да се цепим на по-рок, най-рок и "тези с таблиците" и "ние отдадените на идеята"? Ако не беше това деление чалгата нямаше да намери такава почва.
16
13
 
5
 
! Отговори
Ели преди 12 години
ами не съм запозната просто предположих, но песента ми харесва