Киев приветства завърналата се Юлия Тимошенко

Тя бе посрещана от хиляди симпатизанти, опозиционни лидери и дъщеря си Евгения
Обновена: 23 фев 2014 09:44 | 22 фев 2014 20:37, Красимир Ангелов
461

Снимка: Reuters

Освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко вече е в Киев и бе приветствана от свои симпатизанти, предаде Reuters.

Бившият премиер на Украйна кацна малко преди 20 часа с полет от Харков и бе посрещната от дъщеря си Евгения и опозиционния лидер Арсений Яценюк.

Още по темата

Самата Тимошенко изрази увереност, че Украйна скоро ще стане член на Европейския съюз и "това ще промени всичко", предаде ИТАР-ТАСС.

Необходимо е да бъдат наказани всички, виновни за смъртта на хора при сблъсъците в Киев, подчерта тя пред журналисти при пристигането си със самолет от Харков на международното летище на столицата "Жуляни". В противен случай "нама да сме достойни за паметта на хората, които загинаха и откриха за нас  пътя", предупреди тя.

Тимошенко се отправи към улица "Грушевски", за да отдаде почит на загиналите при сблъсъците. След това тя ще отиде на  Евромайдана, площад "Независимост" в центъра на Киев. Малко след 21,30 часа Тимошенко бе посрещната триумфално на площад "Независимост".

В инвалидна количка, Тимошенко тя бе поздравена от десетките  хиляди хора, които са се събрали на Евромайдана. През сълзи тя  първо приветства героите на Украйна - демонстрантите, включително онези, които са дали живота си.

"Героите никога не умират", извика тя и подчерта, че протестите трябва да продължат, докато постигнат всички свои цели.

"Задължени сме да направим няколко неща. Задължени сме да доведем на Майдана Янукович и цялата сган, която се е събрала около него”, заяви Тимошенко.

Тя заяви още, че ще бъде гарант за изпълнението на всички искания на протестиращите. "Аз ще бъда гарант за това да бъдат изпълнени всичките ви искания”, заяви Тимошенко.

"В никакъв случай не трябва да се допуска разделянето на страната. Не бива да се допуска Украйна да се разпадне на отделни губернии”, подчерта Тимошенко.

Символ на прозападната Оранжева революция в бившата съветска република през 2004 г., Юлия Тимошенко бе осъдена през 2010 г. на 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение след избирането на Виктор Янукович за президент по-рано през същата  година.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви, че възнамерява да участва на изборите за президент на Украйна, насрочени от парламента за 25 май.

Ще се кандидатирам за поста на президент”, заяви Тимошенко, преди да отлети от Харков за Киев. Тимошенко бе изведена от болницата в инвалидна количка, но с бодър вид.

Освобождаването на Юлия Тимошенко бе приветствано лично от председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. То стана възможно, след като парламентът в Киев прие промени в наказателния кодекс,
което позволи Тимошенко да излезе на свобода. Тя излежаваше седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение.

Освобождаването на Юлия Тимошенко е исторически момент за Украйна и Европа, заяви от своя страна и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той отдаде почит на "мирните демонстранти" и призова всички в Украйна да запазят спокойствие. Шулц изрази особено задоволство от свикването на предсрочни президентски избори на 25 май.

САЩ също приветстваха освобождаването от затвора на Тимошенко и обещаха да работят заедно с Русия, Европейския съюз и международни организации в подкрепа на една обединена и демократична Украйна.

"Ние последователно призоваваме за деескалиране на насилието, промени в конституцията, коалиционно правителство и предсрочни избори", припомни Белият дом. Според американското президентство "днешните събития ни приближават към тази цел".

Тази вечер стана ясно още, че екраинската гранична служба не е позволила на отстранените от длъжност главен прокурор на Украйна Виктор Пшонка и министър на доходите и приходите Александър Клименко да напуснат територията на страната, предаде УНИАН.

Пшонка и Клименко са се опитали да напуснат страната с чартърен полет от летището в град Донецк. Граничните власти са се опитали да ги задържат, но охраната им е оказала съпротива, след което Пшонка и Клименко са напуснали територията на летището в неизвестна посока. Бившият украински министър на вътрешните работи Виталий Захарченко също е направил неуспешен опит да напусне страната, съобщи агенцията.

По-рано през деня бе съобщено, че и украинският президент Виктор Янукович, за чието отстраняване
парламентът гласува днес, се е опитал да напусне страната с  чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на документи.

"Днес от летището в град Донецк се опита да излети чартърен полет, нямащ оформени гранични документи”, съобщи помощник-председателят на украинската Държавната гранична служба Сергей Астахов. Според граничните власти на борда на самолета се е намирал отстраненият от Върховната Рада президент на Украйна Виктор Янукович.

Въпреки събитията от днес, украинското ултранационалистическо движение "Десен сектор" обяви, че ще продължи протестите, въпреки че по-рано през деня парламентът гласува за отстраняване на президента.

"Не е време за празнуване. Сега трябва да сме по-единни от  когато и да било", подчерта в писмено изявление една от групите, участващи в протестите в центъра на столицата Киев.  "Десен сектор" е крайно националистическо, антируско и антикомунистическо украинско движение. Групата разруши паметници на Ленин в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
16
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Искам Украйна в ЕС за да не сме най-бедната територия с най-*** народ.А иначе ми е жал за Янукович, защото беше обещал да прибере всички *** от Европата. Да се надяваме, че тия са също толкова ***, че да изпълнят обещанието.
18
7
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 19България моето дете загуби окончателно независимостта си на 01.01.2007г. Още да обяснявам ли?
17
7
 
23
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Щом тази еврейка изплува на повърхноста и то в народ известен с антисемитизма си, значи тяхните протести се устройват като нашите. Украинците заслужават да ги докарат до дереджето на България, за да почнат да се избиват един друг под ръководството на НАТО, който ще се е настанил там и залял страната с турски трушии, защото житницата на Съв. съюз няма да има какво да яде.
16
6
 
24
 
! Отговори
а просто ако преди 10 години
след олимпиадата Русия се сети за парите на стойност МИЛИАРДИ задължения невърнатати и изискани от глуповото боксьорче и шайка и вследствие се секне кранчето както за украинците така и за чернокожа франция и миуслуманка германия и изобщо за цялата западна измислица, Какво става? ЗА ЕВРОПЕЦА ГАЗТА Е ПО СИЛНА И ОТ ТОКА, ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЗАВОДИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТОПЛО , НЯМА ДА МОЖЕ ДА ВАРИ МАНДЖА, НЯМА КАФЕ СУТРИН, ДАЖЕ ЗА ЗАПАЛКИТЕ ТРЯБВАТ ГАЗ ДА СИ ПАЛЯТ ЦИГАРКИТЕ , ЕВРОПЕЕЦА Е ИЗНЕЖЕН И НИКАКЪВ.
15
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Половината коментари тук ме карат да се чудя това български сайт ли е или московски.Толкова яд, толкова страдание, толкова закани и емоции за някаква си загуба на Русия нямаше да има, дори ако България загуби независимостта си!
14
10
 
18
 
! Отговори
Умен но без ГЛАС преди 10 години
Време е да върнем Костов на власт Демократи сладки.Днес видях два Завода които още не са продадени за 1 долар на наште ора от ДС град София които са от Полковник нагоре.Кво ше кажете да си върнем Костов..след него Първанов в тандем с Боби Турбото и така до края на света.Кинтите от към заплати мисля са ясни-400 лева до гроб защото е Кризаааа БГ за *** като вас Народа.Трябват ни Евроценности а не пари.Разберете го това ясно и се успкойте най накрая.Който е против това да си пие хапчетата.
13
3
 
3
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 11 Янукович е в Донецк ,не е в Харков.Старо ти е инфото
12
10
 
39
 
! Отговори
пен40 преди 10 години
Винаги съм мислил, че ние българите сме на последно място по интелигентност; а се оказахме на ПРЕДпоследно - след украинците . . .
11
14
 
32
 
! Отговори
тире преди 10 години
Опорните ви точки в Украйна нямат никаква стойност. Украйнците ще си стъпят на крака а ние тук ще плуваме сред интернет *** , социалисти милиардери , социолози милионери , псевдонационалисти , метежници , пропагандни медий , докато не полетат жълти павета и не видим палатите на сергеевци, доганци, воленовци , капутковци и сие алчи хорица
10
6
 
10
 
! Отговори
Тоца преди 10 години
До бивша хубавицаМда, наистина Путин в момента има по-важна работа от това да рита европейски ***, но от понеделник ще има яко шиу...
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тимошенко в Киев, Януковия в Харков, а министърър на отбраната - в Крим! Какво ли правят там?
8
26
 
27
 
! Отговори
бивша хубавица преди 10 години
Бивша затворничка, сегашна известна с кражбите за милиарди и съсипването на страната си иска пак да ***, ДА АМА НЕ. в РУСИЯ казаха ще става каквато я решим, Крим и Харков заедно с останалата час на про Руска украйна взеха решение за отцепване, молят Русия за военна намеса а оттам има само орвърдителни мнения. И като първо ще изчакат да свърши олимпиадата защото *** се е обадил на БЕЛОВ и дрънкал врели некипели и ей каква олимпиада, Белов му казал нещо от рода чакай малко и ?
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До лудия"тая затворничка сега я приведстват като ги украде им забърка газова криза и България остане без газ заради нея. но нищо тия са толко *** и с къса памет ,че се избиват да ги управлява затворничка и да са безработни и гладни европейици. де да можех да върна времето щях да съм на бунт но не за а против влизането ни в евросъюза"Кои вие, бе, Луд? Ти не си българин, дори езика не знаеш!ВИЕ не сте в евросъюза. И по-добре!
6
9
 
21
 
! Отговори
Ур Доколенко преди 10 години
До Omnia MeaНама украински народ! Има руснаци и поляци! Никога не е имало украинска нация и държава Украйна! Половината е била в Австроунгария, а другата половина - в Русия. Сега докато се разделят, доста кръв ще се преточи! Всички гледат към Сирия, Ванга - манга, ама 3-тата световна може баш от Киев да започне!
5
2
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Е ще гледаш какво имат общо май месец на изборите!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 4Е ще гледаш какво имат общо май месец на изборите!
3
3
 
14
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
До АТАКИСТЧе какво общо имат украинците с целия този цирк?
2
11
 
56
 
! Отговори
лудия преди 10 години
тая затворничка сега я приведстват като ги украде им забърка газова криза и България остане без газ заради нея. но нищо тия са толко *** и с къса памет ,че се избиват да ги управлява затворничка и да са безработни и гладни европейици. де да можех да върна времето щях да съм на бунт но не за а против влизането ни в евросъюза
1
12
 
69
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Няма такъв *** народ! Все си мислех, че ние сме най-големите ***, но украинците били наистина абсурдно кухи!