25 години обединен Берлин. Четвърт век без Стената

Вижте историческите кадри от тържеството на един народ
9 ное 2014 09:43,
212

 

 Граждани на Източен Берлин се катерят на Стената, за да преминат в Западен Берлин след отварянето на границата. Снимка: Reuters

Днес се навършват 25 години от историческото падане на Берлинската стена, сложило край на Студената война и разделена Европа.

Построена през 1961 г., в опит за преминаването й загиват между 136 и 245 граждани на Източна Германия. "Предвестник " на големите промени е отварянето на границата между Унгария и Австрия. От него се възползват стотици източногерманци, които заминават в Австрия.

Към днешна дата само отделни секции от Стената са запазени, за да напомнят за безумието на разделението на един народ.

В тържествата днес ще участват президентът Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел и други видни германски политици, както и множество високопоставени гости от чужбина, сред които Лех Валенса.

Сутринта президентът Гаук ще посети мемориалния комплекс на улица "Бернауер", където е запазен фрагмент от стената. Там ще има церемония с полагане на цветя в памет на загиналите при опит за бягство на Запад и ще бъде отслужена литургия в близката църква. В изложбените зали на комплекса канцлерът Меркел ще открие постоянна експозиция "1961-1989. Берлинската стена", предадоха осведомителните агенции.

После тържествата ще се прехвърлят в концертната зала на площад "Жандарменмаркт", където ще има тържествено събрание с участието на президента и канцлера. Вечерта ще бъдат пуснати във въздуха 6880 бели светещи балона, инсталирани по протежението на премахнатата стена, който акт ще символизира изчезването на границата. При излитането на първите балони на сцената при Бранденбургската врата симфоничен оркестър и хор ще засвирят и запеят Одата на радостта от Бетховен, след което на сцената ще се качат известни изпълнители и артисти, а очевидци ще разкажат спомени за събитията отпреди четвърт век.

Не състоялата се вчера в Берлин ежегодна международна научна конференция "Падането на стените" канцлерът Меркел заяви, че преди 25 години хората в Берлин са сътворили история. "Невъзможно е задълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода", каза тя и добави, че е "необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, да се ползваш от свободата".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам снимките и треперя, мисля си за хилядите разделени семейства и за емоциите, които са изпитали когато са се събрали отново. Помислете го от тази гледна точка. Какво е чувството да видиш майка си, сестра ли, сина си след толкова години?
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКакво им е на новите евроценности?Лапате мухите на най-елементарната руска пропаганда.
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АтакистОсвен стена от другата страна (източната) има няколко реда подлива тел+минно поле + бодлива тел+ сигнална система+ контролиран периметър с жива охрана и стражеви кучета.Да не говорим , в радиус от няколко преки всичко се наблюдава. Изобщо голямо желание е било човек да остане в земята на несметното човешко щастие.
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оправете си правописа на снимка 3 !!!
145
5
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Доста ниска изглежда и лесна за прескачане. Ама на наплашените от комунистите германчета сигурно не им е минавало през акъла да хвърлят 5-6 димки първо и после да си я прескачат на спокойствие. Снайперистите ще има да гледат тъпо на постовете. Комунизма смачква човека психически и го прави ограничен.
144
4
 
2
 
! Отговори
Айде преди 9 години
Споко пичове,когато синът и доведе зет в къщата и,тогава ще се сети какво са и писали тук.
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софянеца е доста неадекватна лелка,що и се връзвате.
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брато,тая исперка тотално,горкия и мъж....леле...
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецНе ме интересува ТИ какво мислиш,искахме да видим и други гледни точки...как НЕ го разбираш това...и това че някой е с по-различно мнение от твоето НЕ ТИ ДАВА ПРАВО ДА ГО ОБИЖДАШ....или различното мнение НЕ Е В ОСНОВАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА...и НЕ ни занимавай със себе си вече....доста долно човече си.
140
2
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 194- Жена, която НЕ ЖЕЛАЕ всеки атакистки , депесарски или бесепарски платен коментатор да знае, че е жена. Но когато се премине една граница на търпимост, не може да се премълчава този факт.
139
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 192- Сексизмът не е модерна идеология, а изминал етап от развитието на човешкото общество:) В Северна Корея може да е нормално да пращат жените само в кухнята и леглото, но в 21 век спрямо ес гражданка това не върви:)
138
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Нямам нищо притив гейовете и хетеросексуалните,но нас асексуалните никой не ни бръсне за слива.
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да попитам:що за жена ще ползва име-софиянец?
136
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
190- Коментар 191 е и за Вас.
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецБегай да переш и стига воня в форума--беше интересно,докато ти не се расмърдя.
134
2
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 186- ес ценности са вписани в echr.coe.int/Documents/Convention_BUL.pdfДобре ги прочетете и след това ми кажете- кое от тези права са антихуманни и античовешки?
133
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецНЕ софянецо-има европейски ценности,които НЕ подхождат на човешките същества....схвана ли ***..
132
1
 
1
 
! Отговори
кх преди 9 години
До 185Значи който не е съгласен е гей. Детска градина...
131
4
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Дамммммммммм Въпрос- колко от гражданите на ес са хетеросексуални семейни хора и колко са лицата с еднополова ориентация? Кои преобладават като МНОЗИНСТВО сред гражданите на ес? Защо се отхвърля съществуването на хетеросексуални хора- граждани на ес и се набляга само на съществуването на лицата с еднополова ориентация? Това е пряка дискриминация по пол!
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецАми това за ценостите на европа е верно,какво не е така?Или искаш да кажеш,че новите евро ценности са добри?