Американците отново пощуряха по Черния петък

Повечето магазини отвориха в полунощ
28 ное 2014 10:07, Красимир Ангелов
55

Снимка: Reuters

Още недояли традиционната пуйка за Деня на благодарността, милиони американци се втурнаха да пазаруват още с началото на т.нар. "Черен петък". С този ден в САЩ започва сезонът на коледните разпродажби.

Повечето магазини отвориха врати в полунощ, когато пред тях вече са се събрали тълпи купувачи, които не искат да изпуснат възможността да пазаруват на необичайно ниски цени, съобщава ТАСС.

Преди години в Деня на благодарността - последния четвъртък на ноември, магазините в цялата страна затваряха, за да могат семействата да се съберат за празника край трапезата, а не пред касите. Времената обаче се промениха и всяка година големите магазини се борят с конкуренцията, като започват разпродажбите все по-рано. Тази година някои магазини отвориха дори преди полунощ.

Много търговци решиха да не се ограничават с Черния петък, а да удължат срока на намаленията под формата на "Черен уикенд" до понеделник. Той обаче също не е обикновен, а "киберпонеделник", като е най-натовареният ден в годината за интернет магазините.

Според Федерацията на търговците на дребно в САЩ тази година през Черния петък и следващите го почивни дни магазините ще бъдат посетени от повече от 140 милиона американци, като всеки от тях смята да похарчи средно по 300 долара.

За отбелязване е, че следващата седмица в магазините в САЩ пак ще има големи опашки. Този път обаче хората ще дойдат не да пазаруват, а за да върнат или заменят купени или получени като подарък вещи.

В САЩ това става лесно, не са нужни обяснения, достатъчно е да кажете, че не харесвате дадената вещ. Единственото изискване е да пазите етикета, доказващ, че тя е купена точно в този магазин.

Тази година в навечерието на Черния петък в социалните мрежи се появиха призиви той да бъде бойкотиран в знак на протест срещу решението на съдебните заседатели белият полицай Дарън Уилсън, застрелял невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун през август, да не бъде съден.

"Щом няма справедливост, няма да има и приходи. С този икономически бойкот искаме да покажем на политиците, че животът на тъмнокожите хора също има значение", поясниха активистите от организацията "Справедливост за Майкъл Браун. Към бойкота вече се присъединиха много знаменитости като известният хип хоп продуцент и певец Ръсел Симънс, звездата от телевизионния сериал "Дневниците на вампира" Кат Греъм и актьорът от телесериала "Анатомията на Грей" Джеси Уилямс, припомня БТА.

Въпреки призивите обаче американците отново пощуряха по Черния петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
31
 
! Отговори
циника преди 9 години
Искам да попитам, що за идиотщина е т. нар. "черен петък" в България да съвпада с работен ден?Как да се възползва работещ човек? В Щатите този ден съвпада с деня след Деня на благодарността и е почивен. Тъпоглави български търговци!Иначе гледам под мен доволно много травмирани от "***" щом намират присъствието му навсякъде из статиите! Направете си фройдистка психоанализа и ще намерите къде е заровено кучето - я, строг баща, я едипов комплекс, а малка пи.ка! Ами, време е!
12
3
 
35
 
! Отговори
бивш клиент преди 9 години
И в България има черни петъци всеки ден . Стоките са с 300 % надценка , а ги намаляват с 50 % . Да ама баламите свършиха . Например обувки струват 300 лв. и изведнъж стават 200 лв. , а те реално струват 100 лв. Ето ти коледно уж намаление . Това е политиката на назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС . Ниски заплати , но високи цени .
11
2
 
22
 
! Отговори
иъхоиуъ09 преди 9 години
Нека пазаруват хората! У нас пазарува 1% от обществото, а останалите 99% с 340 лева заплата и по 150 лева пенсии се чудят ток ли да плащат, хляб ли да купуват...
10
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе *** нали направи *** милионери там няма ли черни петъци или то няма нищо по магазините камо ли да се намаля.Поне един ленински съботник да им бяха спренали!
9
2
 
3
 
! Отговори
slan преди 9 години
Тука има намалени цени заради "черен понеделник", "черен четвъртък". Купих само една MicroSDXC Sandisk 64 GB за таблета, беше с 16 лв по-евтино от нормалното, не е кой знае колко. Вчера дори имаше за по-бърза карта по-ниска цена, но аз съм инсталирал всички програми на картата и не ми се занимава отново цялото свяляне от бавните сървъри. Особено картите на Европа за нави-програмата са по 3 GB.
8
0
 
26
 
! Отговори
Тома Неверни преди 9 години
Много ни е фалшив Черния Петък!Справка emag!Цените първо се вдигат,а после намалението е символично - голям смях.Да не говорим,че се пробутват неща,които никой не иска и залежават от доста време.А тези ,които повечето биха купили ,"съвсем случайно" се изчерпват още минути след началото на кампанията.
7
3
 
33
 
! Отговори
Черен Петък преди 9 години
Там поне са истински намаления и си струва, а не като нашите "търговци" - взели името оттам за да си продават непродаваемото. Старата цена, само че в червено и над нея нова такава, само че задраскана и пише гордо - 50%! Ако се наложи да ти връщат пари обаче, сакън да не си им насреща. Тук визирам един наш много известен сайт. Не се лъжете на евтини манипулации и не пълнете гушите на вчерашни бизнесмени, предпразнично!
6
8
 
36
 
! Отговори
читател преди 9 години
Работят, печелят и купуват.Ние гледаме и коментираме.Предимно.
5
10
 
27
 
! Отговори
идио...т преди 9 години
Да не забряваме че, УСА то живеят на гърба на целия свят! В тази чест е черния петък.
4
18
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ние няма какво да се ръгаме... - ще получим коледен падарак ат таварисшч ***... - адин барел петрол - за 50 долара...
3
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и аз бих се наредил, лаптоп от 1000 на 300 долара, къде са тук тия намаления
2
7
 
5
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Единственото, което си заслужаваше беше Kaspersky AV с едногодишен лиценз за 5$, но офертата важи само за жители на САЩ.
1
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Троши тия ми ти долари...*** и дебели консуматори.