Това още тегне над германците: "Баща ми е бил нацист"

Следващото поколение повдига завесата на мълчанието, спусната от родителите им
2 май 2020 12:36, Елка Василева
318
Това още тегне над германците: "Баща ми е бил нацист"
Снимка: Дойче веле / Х. Янсен

Нацисткото минало си остава тема табу за много германски семейства - особено за онези, в които бащите и дядовците са били замесени в престъпления. Децата и внуците им днес мъчително повдигат завесата на мълчанието, пише Дойче веле.

Хартмут Янсен винаги се е страхувал, че ще дойде денят, в който ще трябва да каже истината на своите дъщери. Годината била 2014-та. По кината вървял филмът „В лабиринта на мълчанието", посветен на съдебните процеси за концентрационния лагер Аушвиц.

Хартмут купил билети за кино и решил да разкаже всичко на децата си. „Баща ми е бил есесовец", признал си той, след като изгледали филма. Страх го било от тяхната реакция и от това, че биха могли да се отчуждят от него. Но разрив не настъпил.

Свидетелски показания пред съда във Франкфурт

Хартмут Янсен многократно е прослушвал записите от втория съдебен процес във Франкфурт на Майн, воден през 1964 година.

Още по темата

Там свидетелски показания дава и бащата на Хартмут - 54-годишният тогава Курт Май, бивш щурмбанфюрер от СС и ръководител на отделение, отговарящо за фирмите на нацистите, използвали принудителен труд, включително и на концлагеристи.

По времето, когато Курт Май свидетелства на процеса във Франкфурт, Хартмут е на 16 години. Той живеел заедно с майка си в Хамбург. Няколко години преди това те били посетени от бащата на Хартмут, който вече живеел със съпругата си и двете си деца в Южна Германия. Заради някогашната си любима и роденият от тази връзка син той нямал намерение да разваля семейството си.

Хартмут отлично си спомня няколкото срещи с баща си. На една от тях той се похвалил пред момчето, че е бил до Хитлер при нахлуването на нацистите в Австрия, както и че празнувал след това заедно с други офицери. "Тогава все още не разбирах всичко докрай, защото бях едва 13-годишен, но винаги съм знаел, че Хитлер не е нещо хубаво", спомня си Хартмут.

Постепенно момчето все повече се разочаровало от баща си. Написал му и писмо, в което го молел да разкрие цялата истина за онова, което е вършил по време на Третия райх. Бащата обаче не реагирал, нито пък повече дошъл да се види със сина си. Нацисткото минало на бащата не давало покой на Хартмут, още повече, че и майка му отказвала да говори по въпроса. Чак след нейната смърт той започнал да търси повече информация.

Тема табу за много германски семейства

Вече като възрастен Хартмут се записал в една работна група към бившия концентрационен лагер Нойенгаме. Там той срещнал хора, които също като него търсели истината за миналото на своите родители. Тези семинари се провеждат от 10 години насам и се радват на растяща популярност.

„Междувременно идват вече внуците на извършителите на престъпления по нацистко време", казва ръководителят на групата Оливер фон Врохем. Става така, че следващото поколение повдига завесата на мълчанието, спусната от родителите им. За много германски семейства нацисткото минало си остава тема табу.

В семинарите участват историци и архивари, които показват на участниците къде да търсят информации за миналото или как да интерпретират различните отличителни знаци по нацистките униформи или по печатите, на изпращаните от тях писма.

Кой е Курт Май

За баща си Хартмут успял да открие следното: Курт Май е подкрепял активно нацистката машина за унищожаване на хора. Бил е пряко отговорен за експлоатацията на концлагеристи, заставяни да полагат принудителен труд, за преобразуването на еврейски фирми в „арийски" на територията на Чехословакия, за създаването и управлението на редица фирми на СС, и не на последно място - за това, че е подкрепял извършените от националсоциалистите престъпления в системата на концентрационните лагери. От Курт Май обаче така и не е потърсена отговорност за извършените от него деяния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 203 Бях механизатор в АПК! Изкарвах ти хляба по него време ако си бил роден изобщо!-:) Тогава младите бягаха от тази работа.Както и днес предпочитат пред компа да "работят"! Имаше професии всякакви с различно заплащане! Просто трябваше да си на ясно.Пари ли искаш да вземаш! Или само "трудов стаж" да "трупаш"седейки зад бюрото!Е аз исках пари!И днес 30 г по късно вземам в пъти по 250 лв Твоя "заплата" тогава! -:) Имаше избор тогава какво да работиш! И сега го имаш!От капацитета Ти зависи!-:)
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинДнешното ляво или тъй наречения Троцкизъм,няма нищо общо с лявото през соца,това са две съвсем различни течения,ама съвсем различни.През соца имахме държавен капитализъм и всички изкарани пари отиваха за благото на населението,днес няма такова нещо,има си червени олигарси и останалата маса
145
4
 
7
 
! Отговори
До 201 преди 4 години
Брей.И какво работеше за 1000 лв?Чичо ми беше миньор и дори той не вземаше 1000 лв.Ако си бил партиен секретар може и 10 бона да си вземал.
144
2
 
2
 
! Отговори
До 199 преди 4 години
Хахаха.Много си велик като се правиш на мъж в анонимен форум.Евала.За стотен път те питам кое му е било по-хубавото на комунизма отсега.Отговор няма,а само обиди.
143
4
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 195 През социализма.Тези 250 лв за които говориш.Ги вземаха чиновниците зад бюрата кръстосали крака! 1 вата ми заплата след казармата.Беше 360 лв. И то защото нямах пълен месец!!! Разийш ли?-:) От следващият месец.Заплатата ми варираше над 1000 лв.Но Тошови пари! Те имаха друга стойност! Със сегашната ШУМА "демократични пари"! С една 20 столевка .Не мога да покрия И ДЪНОТО НА ЧАНТАТА СЪС " СТОКА"! А С ЕДНА ДИМИТРОВКА 20) ЙСТАЧКА.Я пълнех и РЕСТО МИ ВРЪЩАХА! Ок? Др или господин си не те знам
142
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 197Аз бих, защото (вероятно бидейки на доста повече от повечето тук) си спомням добре ужаса на Комунизма и с това нямам предвид дори и материалната ситуация, която е съвсем отделна тема на разговор, идеологията, която покваряваше всичко нормално в хората: страха от Партията и режима, политическите репресии и Концлагерите, доносите, убиването на частната инициатива, пасивното стимулиране на поголовното крадене и връзкарството, стимулирането на мързела за сметка на работещите. ..
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези Днес, мине не мине 7-8 дни и започват да пускат такива статий. То не бяха за затвори, за войната, за знате кой ... как не ви омръзна бе ... това е преди 75г и в момента на никой в Германия не му дреме... не му тежи нищо, те са го оставили в миналото където му е мястото.Явно имате определен брой статии да пускате и като няма новини бум за Втората. Смешници
140
5
 
6
 
! Отговори
До 189 преди 4 години
***-на 45 години си.Не съм дъртак като теб ,ама много добре си спомням комунизма.Кое му е било по-хубавото?Това,че децата мръзнехме зимата,защото имаше режим на тока ли?Или това,че имаше две програми по телевизията и то рядко даваха нещо смислено.Хората дотолкова бяха зажаднели за хубави филми,че дори сапункатаРобинята Изаураопразваше улиците.Или беше много хубаво,че не ни казаха за Чернобил и ние децата ядяхме череши,напоени с радиоактивен дъжд.
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1891999 или 1989?1989, средна заплата в България, 252 лв (от НСИ данни)
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Христо ХристовФакта, че всички са ти "евроатлантици" говори доста красноречиво за теб. За разлика от твоите напъни, човека който цитира в поста ти, се ръководи по официалните данни за броя на членовете на съответните партии. С други думи, докато ти пускаш партенки, за да си създаваш сам повод да храниш и то не по темата, хората работят с факти.
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едните бяха НационалСоциалисти, другите ИнтерНационалисти!!!!И едните и другите проляха реки от невина човешка кръв в името на идеологиите си!Но, Едните се каят за миналото си, а другите се гордеят с него и устройват ежегодни воени паради.
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Христо Христов Интересно, как същите "евроатлантици" ти служат за източник на информацията. В крайна сметка вярваш ли им или не?
135
2
 
0
 
! Отговори
To6 преди 4 години
До Христо ХристовИ като са били, какво ?
134
9
 
3
 
! Отговори
До помнещ преди 4 години
Каква помниш -празните рафтове по магазините ли?Най-важният човек беше кварталния магазинер,щото можеше да ти даде щафета салам.По ресторантите беше пълна мизерия,нямаше елементарни стоки.Заплатите бяха смешни-майка и татко вземаха общо 500 лв.Сега с жената вземаме 3000нлв общо и можем да си позволим много повече неща.Стига сте лъгали младите за това колко хубаво било през комунизма.
133
1
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 4 години
Те и сега "демократите" в БГ се опитват да насаждат в младото ни поколение след началото на 1989 г.Че комунизма е равен с нацизма едва ли не! Но НИЩО ПОДОБНО! Беше строй като строй! Хората си живееха нормално! -:) Който го помни като мен. Гледа с усмивка четейки глупости написани във времето през годините.И да вметна само.Че комунизъм Никога Не е имало в България! Имаше СОЦИАЛИЗЪМ! Демократите вметнаха комунизъм.За да звучи по страшно и "достоверно"! И успяха до някъде уви!
132
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Членовете на НСГРП или както сега ги наричат ''нацисти'' бяха 600 хил. души от 75 млн. население. Членовете на БКП бяха 900 хил. души от 9 млн. население.
131
1
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Абе вярно .наш боко не го ли е срам че е комунист и че още не си е върнал книжката от бкп ??? А че през мутренските времена ходеше да ,,спасява,, хора дет не искат да ги застрахова де ??? Наще мазни ченгеджисти няма скруполи. Който е учил у вишуу ченгеджииско че партията ръководи държавата като по хитлерово време МОЖЕ ЛИ ДА Е ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВНАТА ЯСЛА ??? Само питам .Не че се съмнявам че герберас еврогейзма е по различен от нацизма
130
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ivailo"на почти всички германци бащите и дядовците им са били нацисти"Не позна.
129
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
До До 1/157Явно не си си "дочел". Има серия статии на ДВ, които проследяват събитията. В тях изрично се говори, че сексуални престъпления, включват и сексуално мотивирани обиди и т.нар. "опипване". От 1226 подадени оплаквания три са разглеждани като изнасилване или опит за изнасилване и и трите не са доказани изнасилвания (до този момент). Дойче Веле също така не е "немските власти". Ако искаш информация по въпроса четеш комюникето на Ландескриминаламт/Бецирк Кьолн (което аз съм направил)
128
0
 
2
 
! Отговори
batmario преди 4 години
В Бьлгрия никой не страда от скруполи.Син-Червен....Милиционер-Полицай/ама с опит от преди/... Само сменихме името на системата...щото сме хитри пьк онези са простм...Сега кой ще им бере хмела...да видят те....