„Гардгейт“ нямало, Марков лъже! НСО неопетнена

Военната прокуратура отказа да образува разследване по случая с обвиненията на Николай Марков към НСО; уволненият офицер обаче отива на съд, отказал да прави лицеви опори
17 авг 2007 11:17,
22
„Гардгейт“ нямало, Марков лъже! НСО неопетнена
Бившият гард на НСО Николай Марков обвини службата в нерегламентирано събиране на информация за охраняваните от нея лица
Не е констатирано каквото и да било нарушение в Националната служба за охрана /НСО/.

На 31 юли Софийската Военноокръжна прокуратура е излязла с отказ да образува разследване по случая с обвиненията на Николай Марков към НСО.

Dnes.bg припомня, че на 28 юни уволненият офицер обвини службата в събирането на нерегламентирана информация за охраняваните от нея лица и предоставянето й на президента.

Твърдението му
вбеси президента Георги Първанов, който обяви, че президентската институция ще прави всичко необходимо, за да защити честта и достойнството на Националната служба за охрана.

Марков обяви и
имената на подслушваните политици.

По думите му, служители на НСО са събирали информация за президента Георги Първанов, лидера на ДПС Ахмед Доган, бившия столичен кмет Стефан Софиянски, лидера на Атака Волен Сидеров и бившия министър на земеделието в кабинета на Иван Костов  - Венцислав Върбанов.

В интервю за Dnes.bg Венцислав Върбанов коментира, че е много изненадан и определи скандала като стресиращ.

Той допусна възможността, както той, така и другите обявени политици да са били подслушвани и следени.

По случая Марков бе разпитан и от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, след което започна проверка на военната прокуратура.

От НСО определиха обвиненията като безпочвени и обясниха, че Марков е уволнен заради неизпълнение на заповед.

В съда обаче е внесено
дело срещу Марков за неизпълнение на заповеди на началството.

Оказа се, че Марков не се подчинил на началник да прави лицеви опори.

От мотивите на Военно окръжна прокуратура да образува дело става ясно, че по недвусмислен начин е установено, че в рамките на НСО стриктно се спазват правилата за работа с информация.

Служителите на НСО нямали правомощия да извършват оперативно-издирвателна дейност и не извършвали такава.

От НСО съобщават, че отправените публични обвинения от страна на Марков „за жалост са породили неоснователни съмнения върху дейността на НСО и са хвърлили сянка върху професионализма и почтеността на служителите“.

„Скандалът обезличи ежедневните усилия на десетки служители, които не търсят публични изяви, а с чест и отговорност изпълняват своите задължения“, допълват от службата на ген. Димитър Димитров, началник на Националната служба за охрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Georgia преди 16 години
Дали някой е очаквал, че резултатите от разследването ще бъдат други? А дали тези от службите мислят, че им вярваме? Наистина ли ни имат за по-глупави от тях?НЕЩАСТНИЦИ !!!!!