Властта отвърна: Не сме крили доходи

При 195 висши държавни служители има разминаване между подадените в Сметната палата декларации и информацията от публичните регистри
23 яну 2008 17:28,
32
Властта отвърна: Не сме крили доходи
Снимка: Булфото

Заместник-министърът на икономиката Йордан Димов каза, че е допусната техническа грешка в декларацията му пред Сметната палата.

От Палатата съобщиха, че той не е декларирал сума от близо 104 000 лева.

Представил съм пред Сметната палата копие от данъчните си декларации, с които да покажа, че съм платил всичките си данъци към държавата, коментира той.

Сумата, която съм получил извън заплатата, е разпръсната и в други графи и не е правилно отразена при електронната обработка на самата декларация, посочи Димов пред БНР.Представил съм копие от декларациите, с които съм си платил задълженията към държавата до стотинка, не съм ощетил държавата, категоричен бе Димов.

Заместник-финансовият министър Кирил Ананиев, който не е декларирал 74 000 лева, заяви, че е платил налозите за тези си доходи.

Според неговото тълкуване на закона не е било нужно да ги обявява, тъй като те са от участие в управителни съвети, в които той членува от години.

Заместник-министърът на вътрешните работи Цонко Киров е декларирал доходи от управление и контрол, участие в управителни и контролни органи в Националната агенция по приходите /НАП/ и е платил съответните данъци за тях.

Това съобщават от МВР по повод информацията от Сметната палата за висши държавни служители, за които е установено разминаване между подадени имуществени декларации за 2006 година и данните в публичните регистри.

Поради факта, че данъците са вече платени, не е съобщил навреме в Сметната палата. Уведомлението е изпратено след установения срок и затова не е отразено.

Заместник-министър Раиф Мустафа е допуснал техническа грешка при оформянето на декларацията, която след среща с експерти от Сметната палата е била отстранена.

След консултация със счетоводител заместник-министър Камен Пенков е попълнил имуществената декларация от свое име, като не е обърнал внимание, че в таблица 11 трябва да посочи данни за съпругата си.

Тази информация е предоставена допълнително на Сметната палата.

Във всички случаи, след консултации с експерти от палатата, допуснатите пропуски са отстранени, подчертават от МВР.

Депутати също коментираха обявените от Сметната палата данни за несъответствие на подадените от тях ежегодни декларации с информацията от публичните регистри.

Председателят на палатата Валери Димитров съобщи по-рано днес, че при 195 висши държавни служители, между които 19 депутати, има разминаване между подадените в Сметната палата декларации и информацията от публичните регистри.

Васил Иванов-Лучано /НДСВ/ коментира в кулоарите на парламента, че действително има разминаване между подадената от него декларация и данните на Сметната палата. В тях се посочва, че Иванов не е декларирал дадено обезпечение с част от имот за банков кредит от 250 хиляди лева. Васил Иванов каза, че вече е погасил кредита и е внесъл всички необходими документи в Сметната палата. По думите му става въпрос за чисто административна грешка.

Фидел Беев /ДПС/ каза, че става въпрос за доходи около 7500 лева, като данъците върху тях са платени. Той обясни, че става въпрос за това, че не е декларирал придобиването на дялове от съпругата му в две фирми - строителна и земеделска, които са регистрирани преди година. Не виждам проблем, не е умишлено, допълни той.

Филип Димитров /ОДС/ каза, че не знае дали разминаването се дължи на грешка на Сметната палата или на техническа грешка. Законът изисква да се декларира промяна в имотното състояние, каквато аз нямам, допълни той. Според Димитров има нови текстове в закона, които подлежат на различни интерпретации и дават повод за подобно разминаване.

Независимият депутат Станчо Тодоров обясни, че не е декларирал придобиването на посочения в обявените от Сметната палата данни автомобил "Мерцедес", тъй като колата му е по наследство и не е давал никакви средства за закупуването й. Тодоров допълни, че е придобил "Мерцедеса" преди да стане народен представител и че той се води по наследство на него и на брат му.

Любен Дилов/ ОДС/ обясни, че разминаването при него се дължи на това, че е пропуснал да впише в декларацията си хонорари от различни медии. Не става дума за укриване на данъци, а за сума от хонорари и авторски права, която съм пропуснал да декларирам пред Сметната палата, добави Дилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Тия са скрили десет пъти повече, но сега уж излизат някакви дребни технически грешки и като ги коригират ще излязат чисти като бели лебеди. Камуфлаж е, да знаете:)))
10
0
 
1
 
! Отговори
observer преди 16 години
Тези господа не са обикновени престъпници- крадци, изнасилвачи, фалшификатори и дребни тарикати. Обикновените престъпници са обикновени хора, притиснати от някаква най-често природна потребност. Но гореизброените господа не са притиснати от природна потребност. Следователно са архипрестъпници. И докато за обикновените престъпници може, а понякога е съвсем целесъобразно да има прошка, то за тези *** тук никога не бива да има прошка.Да благодарим все пак на малкото честни журналисти, които публикуват имената на най-големите престъпници в България. Един ден когато извършим преврат и въведем справедлив обществен ред, няма дълго да търсим виновниците за националната катастрофа. За да ги разстреляме като кучета, разбира се. Заедно с техните семейства, за да не тръгнат един ден бастардите им да ни отмъщават.
9
0
 
1
 
! Отговори
Gio преди 16 години
...значи при зам. министри това е се нарича техническа грешка, а при обикновения данъкоплатец, престъпление...Та трябва да си ненормален, за да не разбереш, че цялата работа е на принципа "ако мине номера"... В една нормална държава това би било повод за оставка на един толкова високопоставен държавен служител, още повече при депутат, чиято работа е да създава тази законова уредба... И сега какво - сгрешили хорицата, ама какво - човещинка...
8
0
 
1
 
! Отговори
mean mashine преди 16 години
до 5. - е! защо се учудваш? ми, то министър и четене са две несъизмерими неща. знаеш ли на колко приватизационни сделки са пропуснали четенето :) ех, това четене .... ама и мислене трябва (а! това вече и липсва!).сблъсквал сам се с хора от тези кръгове, това са наистина гадни хора!
7
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 16 години
Кога ще се маха това правителство. ние сме балъци,и аз не гласувах защото съм извън Б-я, защото младите не гласуват, а старите гласуват за комунистите. В чужбина министър да го хванат в това, веднага се подава оставка. Няма тън мън. Некадърници, как лъжат хората. Каква анархия е настъпила в родната ми страна. Не искам и да се връщам в БГ. Колко жалко. Чета само лоши новини за БГ.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Те че са прости, прости са! Иначе досега България да беше стигнала поне Румъния, но и ние нямаме толкова будляви физиономии, че да им повярваме на бръщолевенията! КАК НЕ ВИ Е СРАМ,БЕЕЕ! ??? Толкова много имоти имате, че сте забравили какво имате! СЪД И ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА ВАС! ИМА ГОСПОД, всичко е до време, и вие ще си плащате, и децата ви ще лащат, итака до 9 коляно ще си платите геноцида над българите! АМИН!
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Хахаха, били пропуснали, били не видели кво пише в декларацията! Мамка му, тея си мислят, че народа пасе трева ли? Нали сте вери интилиджънти, министири, ми четете бе, гледайте кво пише! Малиий, те една бланка не могат да попълнат ние сме ги оставили държавата да управляват! Е, нека те изнасилват тея, народе, нека, като ги търпиш!!!!!!!
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Хич не сте крили, мамка ви!
3
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 16 години
Добре е да се публикуват точните данни за всички тези лица - всичките им доходи и финансови операции за една календарна година - в случая за 2006-та. Прекрасно ще бъде специализирани вестници като Капитал, напр. да направят едно проучване и анализ на доходите на една стотица най-висши държавни служители за една година. тогава ще стане пределно ясно кой какво е натрупал - респективно, защото е това боричкане за власт.И тези анализи трява се направят не кампанийно - защото сега е публикувана информация, а непрекъснато в определена рубрика. доста интересно е за целия народ да го чете непрекъснато. Това означава прозрачност.
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
VLASTA DA VIDI KMETA NA BOTEVGRAD ,IMA IMOTI PONE ZA 10 OT TIA
1
0
 
1
 
! Отговори
Народа: преди 16 години
Вярваме ви!