Шефът на статистиката уволнен заради стъкмистика

Правителството освободи от длъжност шефа на Националния статистически институт; мотивът: “неизпълнение на негови основни задължения”
24 яну 2008 14:21,
23
Шефът на статистиката уволнен заради стъкмистика
Досегашният ръководител на Националния статистически институт доц. Стоян Цветков. Снимка: БГНЕС

Правителството освободи досегашният ръководител на Националния статистически институт доц. Стоян Цветков.

Причината за освобождаването му се мотивира като "неизпълнение на негови основни задължения по Закона за статистиката”.

„Мотивът за смяната е, че ключови за развитието на статистиката документи не са били представени и приети“, съобщи Сергей Станишев.

Премиерът заяви, че е имало случаи министрите да научават статистически данни от медиите вместо от НСИ.   

Като пример той съобщи, че е имало случаи, когато НСИ е подал информация на правителството за актуализирания брутен вътрешен продукт с 3 години закъснение - през 2007 година НСИ е съобщил, че за 2004 година ръстът на БВП е достигнал 5,5 процента, а не 5,0 процента.

Министрите определиха Мариана Коцева за председател на НСИ.

Тя е досегашен главен секретар на института и преподавател в УНСС, магистър по икономика на Нюйоркския и Централния европейски университет в Прага.

Стоян Цветков е освободен от длъжност, по-малко от година след като зае поста.

Доцентът бе назначен за шеф на НСИ през април 2007-ма.
 

 



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
До lubomira преди 16 години
а ти имаш ли представа от статистика, естествено че предишния(не Цветков, а Хаджийски) председател беше угоден на властта, защото нищо не разбираше от статистика, но каквото му кажеш властта правеше - абсолютен ... думи нямам, затова и го държаха доста повече от колкото му беше мандата, той беше човек на Костов, но можа да угоди на всички. А Цветков е преди всичко Статистик и затова виждате къде е !!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
lubomira преди 16 години
abe,hora,vie vsichki,koito komentirate tuk,imate li si ponqtie ot statistika, a sasto taka i upravlenie na edin iinstitut ?
20
0
 
0
 
! Отговори
Петрова преди 16 години
Председателят на НСИ е уволнен защото не подправил % инфлация за 2007г. Не се поддал на стъкмистиката на комунистите.Те нищо не са забравили от епохата на "соца"
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
...което ще рече, че скоро и статистиката ще е изцяло манипулирана от ***. аз вече като чуя инфлационен процент, ще си го умножавам по 2 за по-сигурно:))
18
0
 
0
 
! Отговори
стан преди 16 години
чисто и просто човека разкри вярната инфлация за 2007г, прогнозира предстоящата за 2008г. която е ужасяваща и....го махнаха.
17
0
 
0
 
! Отговори
hard преди 16 години
Статистиката е верен сбор от неверни данни.
16
0
 
0
 
! Отговори
statistik преди 16 години
е как няма да го махнат човека, като не иска да играе по свирката на правителството. не е удобен махат го. човека е първо статистик и после партиен човек. ама то затова сме такава скапана държава, защото който го може трябва да си стои в къщи а който не може ни управлява. незнам кой го съветва този станишев ама хич не е в час човека. предния председател го държаха дълго време защото нищо не разбираше от статистика, и каквото му кажеха правителствата го вършеше. угаждаше на всички, който бяха на власт.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Дам , #1... Усвободи се бе човек..., то 30 букви са много нещо - а трябва да знаеш и как се подреждат..., и на коя мястото къде е...Свържи се с #7 - имате обща тема за разговор...
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
СъжЕлявам #7 - то май всички служители по статистика имат бели полета от 1-ви клас...
13
0
 
0
 
! Отговори
Felice преди 16 години
На калпаво правителство статистиката му пречи.
12
0
 
0
 
! Отговори
К. преди 16 години
"Като пример той съобщи, че е имало случаи, когато НСИ е подал информация на правителството за актуализирания брутен вътрешен продукт с 3 години закъснение - през 2007 година НСИ е съобщил, че за 2004 година ръстът на БВП е достигнал 5,5 процента, а не 5,0 процента.""Доцентът бе назначен за шеф на НСИ през април 2007-***."Интересно как човекът е виновен за нещо от 2004 година, при положение , че е назначен през средата на 2007???!??!?
11
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
божкелее еее ее това са ''УПРАВНИЦИТЕ''сега ще уууууууправляяваат уфф леле майкоо само старците.....*** те и те почнаха да измират ..та незнам дали където им гласуват дали ще има някой да гласува за мошенници.....щото те са такивате старците понеже милите са поизкуфяли.....ама и тех ги ..*** и те няма с какво да преживяват
10
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
както му се нарежда на човека....такава статистика ще извади....и сега управляващите ще си измият ръцете с него..*** толкова е тъпо...тази манипулация.....че щях да падна от стола от смях..
9
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 16 години
Правителството всячески се стреми да манипулира статистика и затова доц. Цветков е станал не удобен на властта.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Всички статистици познават много добре доц. Ст. Цветков. Той е изключително ерудиран и авторитетен специалист. Смениха го, защото не искат да приемат много стат. данни - динамика на БВП, инфлация и т.н. То те са в екип с М. Коцева. Като него не харесват, интересно как харесват колежката му, с която са в една катедра. Тя сигурно му е била и студентка. Те са от една школа...
7
0
 
0
 
! Отговори
служители на статист преди 16 години
съжеляваме за този умен интелигентен статистик който не можа да угоди на някои *** в българия ако си можещ и знаещ то задължително пречиш на някои хора
6
0
 
0
 
! Отговори
KARIES преди 16 години
ЩЕ....(ТАЗИ ЛАТИНИЦА МЕ РАЗВАЛЯ....:р)
5
0
 
0
 
! Отговори
karies преди 16 години
всичко може в България!!!Само почни да следиш новините в един такъв сайт и ште разбереш колко е забавно в България всеки божи ден!!!чудя се до кога ли....
4
0
 
0
 
! Отговори
K преди 16 години
E, kak moje taka da se gavrqt s dcenta. Toj mi beshe diplomen rykovoditel v UNSS i go poznavam kato mnogo syvetsen chovek, koito e dokazan ekspert v oblastta na statistikata. Negovoto uvolnenie e napravo sram. P.S. Syjalqvam za latinicata, no sym v chujbina i nqmam kirilica.
3
0
 
0
 
! Отговори
Някой от Ню Йорк преди 16 години
Нюйорския !!! Така ли се пише ?