"Доживотен затвор без право на замяна" отпада от новия НК?

Прокуратурата пък иска разследваните лица да не могат да се кандидатират за депутати
19 май 2009 18:26,
50
"Доживотен затвор без право на замяна" отпада от новия НК?
Снимка: Булфото

Обмисля се да отпадне присъдата "доживотен затвор без право на замяна" в концепцията за новия Наказателен кодекс (НК), съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева.

Предложението е дадено от експерти, изготвили концепцията за промени в НК.

Според някои от доводите тази присъда е житейски неоправдана и единствената й цел е генерална превенция на престъпленията, уточни Тачева.

Тя напомни, че за това наказание има мнения дори, че е по-тежко от смъртното.

Тачева посочи, че основната цел на наказателното право е да се насърчава положителна промяна в осъдения.

„Тази присъда обаче изключва презумпцията за подобна промяна. Това наказание се дава за същите престъпления, по които подсъдими се наказват с доживотен затвор”, каза още Тачева.

В новата концепция на НК се обмислят и други облекчения на наказанията.

Сред тях са увеличаване на прилагането на наказанието пробация, отпадане на наказанията "лишаване от звания, ордени и медали", и "обществено порицание". 

В концепцията е предвидено и да се разшири практиката на условно предсрочно освобождаване.

От прокуратурата пък предложиха и хора, срещу които се води досъдебно производство или разследване, да не могат да се кандидатират за народни представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
''Просто сте изперкали *** в тва събрание ВСИЧКИТЕ!Няма сини няма пембяни.Всичките сте ми ясни!''от глупостите които пишеш става ясно че нищо не ти е ясно.Защо слагаш равенство между червени жълги турци атака и сини.Най-добър показател е кои гласуват с доган и кои не играят по неговата ***.Какво могат да направят сините след като червените са болшинство и с тях гласуват янчовци боленовци каракачански кучета и .....За това трябва да гласуваме само за тези които са твърдо в дясно.
28
0
 
0
 
! Отговори
1111 преди 14 години
Пожелавам на тези законотворци,и предложилите този закон,да им влезе някой *** в дома и да им избие семейството,тогава да ги видя каквоа песен ще запеят,***,пак гласите закон за някой ваш близък , долни.
27
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 14 години
Да живей свободата! :)Някои народи като нашия не са дорасли за демокрация още.справка - Нар. събраниеза дупетатите само бой, бой и еб***н... и това им е малко
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Незнам точно какви ще са тези промени,но по принцип вече се видя,че претъпканите затвори в България не решават проблемите с престъпността. Затвори,в които не се работи,няма образователни програми,а затворниците само предават "професионален" опит един на друг,не са нищо друго освен генератори на още по-голяма престъпност ... Целта на една присъда е да принуди осъдения да се промени и след определен период от време да се завърне в обществото като почтен гражданин. А сега какво се получава...? Осъденият лежи определен брой години,в които държавата т.е. ние го издържаме. През този период той не работи нищо и не е полезен с нищо на никого. "Изучава" тънкостите на занаята от по-опитните престъпници,с които лежи в затвора и в един момент (рано или късно) се завръща при нас в обществото още по-опасен,отколкото е бил преди присъдата си ! Като прибавим към това и озверяването на този индивид,вследствие на тежките,а понякога и нечовешки условия в затворите ни,излиза,че при нас се завръщат ежедневно потенциални зверове способни на всичко ... Тази порочна практика трябва да се промени и затворът да е освен място за изтърпяване на наказание и място за поправяне.
25
0
 
0
 
! Отговори
цветкоф преди 14 години
в Испания няма доживотен и за това ги съдят на много годинки и какво става един сериен гавраджия го ОСЪДИЛИ НА 76 год. преди два месеца излязал на свобода излежаваики САМО 16год. И ПРЕДИ 2 ДНИ ГО ПРИБРАХА НАНОВО обвиняем в ДВЕ изнасилвания --- говорим за испания и за потърпевши деца ПРЕВЕДЕНО ЗА БГ ДЕИСТВИТЕЛНОСТТА присъди по 20год-------на СВОБОДА след 5 г. ПИТАМ ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЪДИМ ЕДНИ И СЪЩИ НА ВСЕКИ 2-3 год. А НЕ САМО ЕДИН ПЪТ и да се оттървеме
24
0
 
0
 
! Отговори
junior преди 14 години
Vsi4ki ubiici na svoboda,vsi4ki vruzkari na svoboda....hora,ne vijdate li 4e si praviat zakonite za tiah.SPRETE TOVA,IZLEZTE NA ULICATA,ZA6TOTOM UTRE 6TE SRE6TNETE UBIECA NA DECATA VI V KVARTALNOTO KAFENE!!!!!!!!!!!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
лъчо преди 14 години
колкото повече потресаващи престъплениа има в нивините толкова по малко ще се говори за корумпирани и некадърни политици с други думи ;на има по големи престъпници и от нас политиците
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Очаквам след това да премат закон за безплатно пътуване по градския транспорт на всички убийци, както и да бъдат приемани с предимство във висшите учебни заведения както и други екстри. Тачева, мозъкът ти е промит и сърце явно нямаш
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Тачева като кадър на НДСВ може да предложи премахване на наказанието, когато някой ВИП-аджия претрепе човек! Нали една "елитка", пиян като талпа уби човек и осакати друг, но понеже Темида била без превръзка, затова го освободиха. Да живее Тачева-та съдебна система крепяща се на финикийските знаци.
20
0
 
0
 
! Отговори
Al преди 14 години
Преди месец амнистира 3500 бандита , щото прокуратурата била затрупана от дела . Сега ще освобождава масовите убийци и изнасилвачи , щото щели да се поправят .А когато някой от същите тия ти подпали чергата , вземи си го прибери в къщи , пък може и да го превъзпиташ .
19
0
 
0
 
! Отговори
лъчо преди 14 години
тоя *** има за цел да пусне колкото се може повече престъпници за да имат хората по сериозни провлеми и да обръщат по малко внимание на крадливото и некадърно правителство
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Какви ли не предизборни глупости още има да измислят тия *** та белким спечелят още някой глас отгоре. Г-жо. Тачева, мислите ли че "човека" който закла семейството си преди време заслужава да има възможността да излезе от затвора??? Ако мислите мислите така, поканете го да живее в дома ви!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Що за общество е това , в което се поощрява злото?! На кого служиш Тачева?! Дявола ли ти обеща нещо в замяна?!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ДА СЕ ЗАКРИЕ ДЪРЖАВАТА!!!! Прекалихаааааааа
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Съда да се саморазпусне, няма никакъв смисъл от него. В държава с растяща нагла и безчовечна престъпност те премахват наказанията. Не сте нормални- определено, но дали някой ден самите вие или вашите близки няма да станете жертва....Джунгла България- а не държава. Все по-дива и срам за Европа с това правосъдие. Вие нямате морални ценности за да измисляте подобни неща. Разпада се държавата от всичи посоки- вероятно умишлено. Срам и престъпление е това.
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
V zoo....parka ima mnogo takiva......
13
0
 
0
 
! Отговори
"БАЛК БЪЛГАРАНО преди 14 години
Този гений на политиката- МИГЛЕНЧЕТО защо не си ги покани в къщи педофилите и убийците да си ги ОБСЛУЖИ МАЛКО ПО-ТАКА....ПО ФРЕНСКИ!!!!!!!!!!!!!ТЕ и сега се разхождат свободно!!!!!!!!!па да им направим и на тях я БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА, Я НЕЩО ПО- МИЛО ТЕ И *** СА ХОРА!!!!!!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ами да ви го начукам бе.Защо не махнете целия Накзателен кодекс а?Мама ви .Какво искате серийни убийци и наркотрафиканти и търговци на плът да лежат за по 5 годинки ли?Просто сте изперкали *** в тва събрание ВСИЧКИТЕ!Няма сини няма пембяни.Всичките сте ми ясни!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
PREDLAGAM V TAKAV SLU4AI DA SE VUORAJIM NASELENIETO I DA IDEM DA ISTREPEM PRAVITELSTVOTO 6TOM NQMA POSLEDSTVIQ ZA TOVA
10
0
 
0
 
! Отговори
geri преди 14 години
те всичките депутати са престъпници ,пазят си кожите