Русенци "гласували" в Анкара без да знаят

Прокуратурата разкри нова скандална далавера с изборния туризъм
82
Русенци "гласували" в Анкара без да знаят
Снимка: БГНЕС

 

Нов скандал с гласуването на изборите за Народно събрание извън границите на България е на път да разтърси ЦИК.

След извършена проверка е установено, че жители на Русе са “гласували” в Анкара, без дори да знаят за това, съобщиха от Районната прокуратура.

В прокуратурата са разcледвани пет случая, при които жители на града са попаднали в т. нар. забранителен списък за гласуване на 5 юли.

Когато се позаинтересували защо се получава така, станало ясно, че неустановено до момента лице е изготвило и подало от тяхно име и без тяхно знание заявление за гласуване в чужбина.

Още по-скандалното е, че документите са депозирани в посолството на България в Анкара, а от там е издадено удостоверение за гласуване в чужбина, което вероятно е получено от същото лице.

Заради подозренията за документно престъпление или за престъпление по служба, в което са участвали и чужди граждани,  преписката е изпратена в Софийската градска прокуратура.

Същевременно от РЗС се заканиха да внесат до главния прокурор сигнал за груби нарушения на изборното законодателство в Турция.

Според Яне Янев около 40% от гласоподавателите са вписани чрез закононарушение.

“Събират се документите за самоличност и се вписват без хората изобщо да са там”, обяви лидера на РЗС и допълни, че в някои секции в южната ни съседка само 15 минути след отварянето на секциите са гласували повече от 200 души, което е практически невъзможно.

Хората на Янев настояват да се проверяват списъците и да се направи графологична експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
taka li ?