Първанов си иска АЕЦ "Белене", пък

Не бивало частници "от вън" да държат енергетиката ни
31 юли 2009 13:32,
219
Първанов си иска АЕЦ "Белене", пък
Снимка: БГНЕС

 

Президентът Георги Първанов не приема идеите държавата да се оттегли от големите енергийни проекти и за тях да бъдат търсени частни инвеститори.

Той обаче е съгласен новото правителство да подложи на анализ проектите в енергетиката.

"Мисля, че е важно, когато се прави новата енергийна стратегия на този кабинет да има елементи на приемственост и да не се правят разчетите само на това, което ще се изхарчи или спечели в този мандат", каза Първанов.

Големите енергийни проекти са инвестиция в енергийната сигурност на страната. В стратегически план от порядъка на 2015-2020 година. Ако искаме да бъдем енергиен център на Балканите, трябва внимателно да преценим какво да правим.

Още по темата
3 сеп 2008 08:20
29
Не приемам онова, което прозвуча от подкрепящите формации да се спрат големите проекти с мотива, че стрували много пари и да се търси отдаването им на частни начала, каза президентът.

Ако искаме да имаме енергийна сигурност, държавата трябва да се ангажира, а не да я остави на частници, особено частници "от вън", които ще преследват своите интереси.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
Заинтересован преди 14 години
У нас за съжаление се инвестира само във "вятърки". Хубавото, е че ДКЕВР задължава ЕРП-тата да изкупуват цялата енергия на всички вятърки, така, че който желае може да инвестира в тях. Според мен поне близките 50 г. ще ни трябва стабилен източник на ел. енергия - каквато е една АЕЦ, докато открият евтин източник на зелена енергия, който да задоволява цялото потребление.
154
0
 
0
 
! Отговори
Златко преди 14 години
затваряйте всичко, сега ви е паднало в ръцете.закрийте я накрая тая българия, да не ви пречи.
153
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Възобновяемите енергийни източници са бъдещето на енергетиката!
152
0
 
0
 
! Отговори
Ивайло преди 14 години
В Англия също е имало съпротива от някои хора, но правителството им в крайна сметка даде зелена светлина за строежа на новите английски атомни централи със срок до 2018 г.! Ето и потенциалните места за тези нови английски централи -"The full list of potential locations for nuclear plants is: Dungeness, Kent; Sizewell, Suffolk; Hartlepool, Cleveland; Heysham, Lancashire; Sellafield, Cumbria; Braystones, Cumbria; Kirksanton, Cumbria; Wylfa Peninsula, Anglesey; Oldbury, Gloucestershire; Hinkley Point, Somerset, and Bradwell, Essex.
151
0
 
0
 
! Отговори
Златко преди 14 години
Долни турски мекерета-Турция започва да строи две атомни централи, затова ли ние трябва да не строим?Ей такива *** глави затвориха блокове на АЕЦ"Козлодуй" като построиха румънците АЕЦ"Черна вода".
150
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 14 години
Напълно подкрепям мнението ти. Консумацията на ел енергия ще се увеличава за сметка на енергията от нефт, газ и въглища. Възобновяемите източници все още не могат да бъдат основен източник
149
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 14 години
Имай впредвид че колкото повече се протакат работите толкова по скъпо ще излезе.Реакторите имат експлоатационен срок 60год. Преди време чето един анализ че за този период ще има възвращаемост от 40-50 милиарда.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Единствената безопасна атомна енергия е слънчевата. Духайте комунисти гнусни! И България има е едно много ценно нещо - природата и вие искате да го затриете червени кхмери ***!
147
0
 
0
 
! Отговори
Заинтересован преди 14 години
Мерси за инфото :)))Е.ОН работят с BMW(мисля) за производство на електромобили. Един ден ще има глад за ел.енергия, както скоро ще има глад за нефт. Умните вече се ориентират и започнаха да инвестират. Китайците имат ВЕЦ, в която турбините се въртят от разликата в налягането на водата. А енерията от АЕЦ все още е "най-чиста"...
146
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Абе, я се спри малко, бе ***!!!!!!!! Ти кво парите на руснаците ли да ги дадем??? Я марш в Сибир!
145
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 14 години
Ще се строят два блока по 1000MW. Те са трето поколение и работят както с руско така и с американско или френско гориво.Цената по догов е към 4 милиарда но според песимистичните прогнози може да стигне то 8.
144
0
 
0
 
! Отговори
Дон Лупи преди 14 години
Да, така е, въпросът е към тях да се прибавят ли още 4,5 милиарда (по най-оптимистични сметки) или да се търси друго решение, ако може да се намери технически и икономически изгодно такова
143
0
 
0
 
! Отговори
Златко преди 14 години
не може ли тия милиарди, дето ще ги даваме за АЕЦ, да ги дадем на Световната банка и на МВФ.Те подобре знаят какво да правят с тях.Симеон Дянков беше доста години представител на СБ в Грузия.И така ги изкара от кризата, че сега са щастливи ако имат хляб да ядат.Това ви чака!
142
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 14 години
Всъщност вече има подписани договори и е започната работа. Инвестирани са към 450 милиона евро, за технически проект, доставка на часто с дълъг срок на производство, разчистване и подготовка на полощадката.
141
0
 
0
 
! Отговори
Златко преди 14 години
Абе, Дон лупи.Ние по вашия акъл на всеки 4 години топлата вода ще откриваме.Пак ти казвам, споко, щом ни управляват финансите Световната банка и МВФ, никакви централи няма да строимЩе строим само бърдаци, и ще изнасяме *** имиячи на чинии.
140
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 14 години
Според договора 49% са собственост на RWE, 51% на държавата.
139
0
 
0
 
! Отговори
Ивайло преди 14 години
В Англия същата RWE (която участва и в АЕЦ Белене) , както и E.ON са част от компаниите които ще строят новите английски атомни централи до 2018 г. !The sites have been nominated by the energy groups EDF, E.ON and RWE, and the Nuclear Decommissioning Authority, which owns some nuclear sites.
138
0
 
0
 
! Отговори
Златко преди 14 години
до 126.малко са .Тия докато не изтребят българите до крак, няма да се спрат.
137
0
 
0
 
! Отговори
Дон Лупи преди 14 години
Да, прав сте, и новото правителство се опитва точно това да прави. Беше възкресен един проект от преди доста години, започна се някакво изпълнение, сегашните управляващи обаче поставят под съмнение ефективността му, какво пречи да се обсъдят спокойно и разумно нещата и тогава да се вземе окончателно решение. В крайна сметка става въпрос за огромен енергиен проект, който струва страшно много пари.
136
0
 
0
 
! Отговори
Заинтересован преди 14 години
Това са строителните фирми, нали - френска и немска. Аз имах предвид, че се спрягаше RWE стане собственик на 51% от новата АЕЦ. Макар, като слушах сравнението между нова АЕЦ и нови блокове на АЕЦ Козлодуй, предимство имаха новите блокове. Както и да е. Арабите ще правят ток от обезсоляване на вода. В Сахара ще използват слънчеви колектори за да произвеждат тока необходим за въртене на турбините за производство на ел. за мрежата... Не искам в БГ само да лапаме мухите...