Почина бившият вицепремиер Александър Божков

Той бе министър в правителствата на Софиянски и Костов
23 авг 2009 17:57,
329
Почина бившият вицепремиер Александър Божков
Снимка: Булфото

 

След продължително боледуване почина бившият вицепремиер Александър Божков.

Роден е на 9 август 1951, в София. Завършва американски колеж в Багдад и Висшия машинно-електротехнически институт в София, специалност машинно инженерство.

Вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски, остава на този пост и в правителството на Иван Костов.

Освободен е края на 1999 по предложение на министър-председателя за структурни и персонални промени в правителството и е назначен за главен преговарящ с Европейския съюз. Подава оставка от този пост на 9 юни 2000.

От 2000 година е съпредседател на Центъра за икономическо развитие, водещ на музикалното предаване „Музика за душата“ по Дарик радио.

През 2004 е осъден на две години условно с тригодишен изпитателен срок за безстопанственост на цех в село Цалапица.

През юли 2008 г. е оправдан и по последното дело срещу него - това за компенсаторните записи на Енгибарова-Шмид.

Твърди, че всички тези дела са образувани от тогавашния Главен прокурор Никола Филчев като политическа поръчка.

Александър Божков е женен, с една дъщеря.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
17
 
! Отговори
nemam nervi преди 14 години
Червените *** пак осмърдяха форума, не виждат тяхния вожд как 100% е....майката на цялата държава.
225
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всички отиваме на едно и също място,но докато сме тук,единственото,което можем да съхраним у себе си е човещината.
224
0
 
17
 
! Отговори
петров преди 14 години
Еееее, защо пропускате от списъка за "прибиране" А.Доган, Овчаров, Петков, Масларова и др.?
223
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Без значение какво е направил или не е направил БОГ ДА ГО ПРОСТИ И СЪДИ
222
0
 
17
 
! Отговори
БОГ преди 14 години
НА ЗЕМЯТА ТОЯ КРАДЕШЕ ПО 10% А НА НЕБЕТО СИГУРНО Е ВДИГНАЛ ТАРИФАТА ПОНЕ НА 30 % ХАЛАЛ ДА СА МУ НА ТОЯ *** ДАНО СКОРО ВЗЕМЕ ПРИ СЕБЕ СИ ИВАНЧО -ДРАГАЛЕВЧЕТО ОНЯ ВАЛЯКА И ЦЯЛАТА КРАДЛИВА БАНДА
221
0
 
17
 
! Отговори
неизвестен преди 14 години
Бог да го прости!ако..може..толкова мръсотии е направил на хората..10% мъж
220
0
 
17
 
! Отговори
Панчо преди 14 години
Точно Божков беше шеф на КРИМИНАЛНАТА Агенция за приватизация. Може да го кажете и Агенцията за КРИМИНАЛНА приватизация. Все същото е. Трудът на поколения БЪЛГАРИ, изтъргуван само срещу 10% и то за собствения си джоб.
219
0
 
17
 
! Отговори
Фред Астор преди 14 години
Оставете хората свободно да излеят любовта си към Ал.Божков.Не ги упреквайте че са злобни,все пак толкова малко радостни събития ни спохождат.
218
0
 
17
 
! Отговори
до Стоянова преди 14 години
МНого грешите! масовата приватизация беше "дело" на комунистите, спомнете си коя година беше. А Божков, Бог да го прости, приватизира фалиралите предприятия, вместо да ги закрият изобщо...
217
0
 
17
 
! Отговори
петров преди 14 години
Ааааа, Стоянова, или памета Ви изневерява, или просто си лъжете!Боновите книжки и "масовата" приватизация бяха дело на правителството на Виденов.
216
0
 
17
 
! Отговори
петров преди 14 години
Ако, Господ е бил "прекалено щедър" към А.Божков, колко ли е щедър към А.Доган . И, да не се бъркаме в Божите дела.
215
0
 
17
 
! Отговори
ДОКТОРА преди 14 години
Това, че евреинът, безбожник е умрял е много добра новина. Като умря Луканов (също юда, безбожник и крадец, като Божков) цял ден преглеждах безплатно, за радост на пациентите си. И всички се радваха. Сега по скайпа си пиша с хора и всички много се радват, че този *** с израелски паспорт, комунистическа *** и юда от еврейския род на Соня Бакиш е пукнал. Дано да се е мъчил много. Че ще гори в ада е ясно. Дано мъките му да са жестоки, както обрече през крадливото си управление народа ни на жестока бедност и глад за години напред. И Корупция. На скверния му гроб вместо името му трябва да се изпише "КОРУПЦИЯ".
214
0
 
17
 
! Отговори
Стоянова преди 14 години
Колко хиляди предприятия, създадени с труда на поколения Българи, на които бяха подхвърлени едни фалшиви Бонови книжки за участие в така наречената Масова приватизация. Опитвам се да сметна колко правят 10% от заграбеното от Българския народ. Не мога. Бог да те прости, г-н Божков.
213
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Струва ми се Господ беше прекалено щедър към тая особа по отношение на продължителността на эемният му път.Да но сега е на правилното място , след като тук , по време на эемният му път ,нямаше сила ,която да го вкара ,където му се полага...
212
0
 
17
 
! Отговори
Нели преди 14 години
Аз също четейки биографията на Александър Божков се замислих върху факта че е завършил американски колеж в Багдад и то през 60-те - 70-те години. Какъв ли трябва да е бил баща му. И наистина ли ще се окаже, че всички лидери на СДС наистина бяха верувани и верни на ДС агенти. Жалко ...
211
0
 
17
 
! Отговори
до 208 преди 14 години
Да, прав си. Християнството казва - за мъртвите или добро или нищо. Аз също поради липса на добро за въпросния господин, просто ще замълча.
210
0
 
17
 
! Отговори
петров преди 14 години
Така е! В България е така! Има ли човек повече интелект от масата ***, винаги им е в устите. Ама, от всяко дърво *** не става. След като е бил такъв престъпник, защо не го осъдиха и да го вкарат в затвора? Два мандата, 8 /осем / години червените еничари бяха на власт. Кой им пречеше ??? Лека му пръст на А. Божков.
209
0
 
17
 
! Отговори
до 207 преди 14 години
Да, как така този демократ с чисто минало е учил в чужбина по времето на социализЪма. Кажете ако искате, г-н Доучила ***
208
0
 
17
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
За мъртвите, или добро, или нищо ... така че, НИЩО!
207
0
 
17
 
! Отговори
справедлив преди 14 години
***,недоучила Иван Петров, дори не знаеш как се пишат думите вярно, а тръгнал да коментира.Но така е,в България е пълно с *** и ***.