Борисов емна Горския цар

Премиерът: Дори от НДСВ смятат, че Симеон е надвзел гори
11 сеп 2009 16:00,
163
Борисов емна Горския цар
Снимка: БГНЕС

 

"До този момент с мен не е разговаряно доброволно да бъдат върнати надвзетите царски земи", обяви в парламента премиерът.

Така Борисов отговори на въпроса на Иван Костов дали лидерът на НДСВ е търсил диалог с кабинета за доброволно възстановяване на надвзети от него 4000 дка земи в Боровец.

"Дали с предишното правителство е говорено по този въпрос - на това да отговори предишният премиер", допълни Бойко Борисов.

По думите му дори членове на НДСВ смятат, че наистина има надвзети гори от Симеон Сакскобургготски.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров обяви, че сега семейството на бившия премиер е придобило непринадлежащи му земи от българската държава.

"Тази тема трябва да бъде решена веднъж завинаги. Ако има грешка, то земята трябва да бъде върната на българската държава. Отговорът на съда трябва да е чисто правен и професионален", каза Димитров.

Още по темата
"Убеден съм, че ще свършим всичко, което законът позволява", отвърна му Борисов.

Dnes.bg припомня, че в началото на март 2008 г. подчинената на тогавашния земеделски министър Нихат Кабил поземлена комисия в Самоков изненадващо обяви, че няма възможност да поправи решението си за върнатите в повече гори на Сакскобургготски.

Заради нейна доказана фактическа грешка лидерът на НДСВ получи два пъти гора от 4000 дка.

Оказва се, че единственият начин държавата да си върне надписаните декари е ресорната агенция да заведе дело срещу регионалната комисия в Самоков.

В момента Симеон Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са собственици на част от недвижимите имоти, които царската фамилия е владеела до 1946 г.

Някои медии изчисляват стойността на имотите на около 160 млн. евро.

През 1998 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на цар Фердинанд и цар Борис и техните наследници.

Документът уточнява, че според списъка от 1946 г., изготвен по нареждане на министър-председателя Кимон Георгиев, царските имоти са 17.

От тях на царското семейство частично са върнати резиденция “Врана” (от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община), “Царска Бистрица”, “Саръгьол”, “Ситняково”, къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков – Боровец и с. Бели Искър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
същество...........
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
няма толкова нагло существо...................
121
0
 
0
 
! Отговори
ИЗРУД преди 14 години
НЕ САМО ВСИ4КО ДА МУ ВЗЕМАТ , НО И ТИТЛАТА ЦАР ДА МУ Я ОТНЕМАТ И ТИТЛА ГРАБИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ ДА МУ ЛЕПНАТ.НАГЛА *** *** ДА СЕ ЗАДАВИ С ОГРАБЕНОТО, ВРЪХ-МУСАЛА БИЛ НЕГОВ.ХАХАХА ИЗРУД
120
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
еми така де....какви имоти какво чудо.... всичко да му вземат да му оставят само титлата.....:)
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какви имоти той дядо му дошъл гол като пушка само с една титла и тоя сега иска половин България.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това в история на БКП ли го прочете???
117
0
 
0
 
! Отговори
фен преди 14 години
... голям симпатяга е тоя
116
0
 
0
 
! Отговори
Ха Ха преди 14 години
Пич, ако те избива на насилие ще те съдят организации за защита на животните. Щото тия организации обичат ***.
115
0
 
0
 
! Отговори
Пич преди 14 години
Всеки път когато видя тази физиономия и ме избива на насилие, сериозно ви казвам. НЕ ми се е случвало преди и не мога да го обясня.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БОЙКОО БОЙКООО АКО НЕ БЕШЕ ТОЗИ ЧОВЕК ОЩЕ ДА СИ ПАДАР НА НЯКОЙ БУСТАН
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Емнал, Горския дух:) Басирам се, че царчето изпълзя отново, за да се прави,че иска да бъде спасен. А той ЩЕ бъде спасен! Бойко няма да го докосне!
112
0
 
0
 
! Отговори
Ха Ха преди 14 години
Отец Паисий, що пишеш на маймуница? Тоя ферман си го преведи сам. Нямам преводач шимпанзе.
111
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 14 години
настрой си на кирилица,неразбираемо е това което пишеш.по всяка вероятност си облажил пръстите ,дали покрай симеон ,дали покрай социалистическата крадлива ***.нима не знаеш че за да се сдобие с имоти симеон се съюзи и управлява заедно с тези,които убиха баща му.от техните синове получаваше рекет през цялото време в което той ги беше назначил на постове.може и да имаме голи ***,но имотите са на държавата а държавата това сме ние.без тези голи *** няма да има управляващи
110
0
 
0
 
! Отговори
77 преди 14 години
Значи ко става-прави се грешка 4000дка и се ослушваме дали ши са усети някой-ако не се усети добре,ако се усети както стана трябва съда да реши ама то не става бързо и т н и ако минат 5 год разтакаване симеончо въпреки че е грешка си става законен собственик по давност.Колко ли дка аджеба е обещал на адвоката
109
0
 
0
 
! Отговори
Ха Ха преди 14 години
Най добрите комунисти са 2 метра под ландшафта. И след 2000 г. да ги вадят археолози.
108
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 14 години
да на нас не ни върнаха наследственни гори и по настояване на костов,да се отблъснат другите тъжители,като им се дават уклончиви отговори,докато уж изминат някакви поставени от тях условия,после въз основа на това им е отказано.лично по заповед на костов са унищожени изгорени много общински документи за да се заличат следите.много му е къса паметта на костов,да се опитва сега да вади политически дивиденти.такова нагло чудовище.дано се стоварят сега всичките му престъпления.на всяка лъжа краката
107
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 14 години
не знам нищо може би става дума за парижки договори ,споразумения.може ли накратко да споменеш,че ме мързи да търся в нета
106
0
 
0
 
! Отговори
тотю преди 14 години
Наистина толкова добре се нагъзихме и толкова му беше кеф,че два мандата не можа да си го извади и на трети се надяваше.сега на бб дали ще го вкара или ще му трябва вазелинче?
105
0
 
0
 
! Отговори
Gaskoing преди 14 години
този *** царя не се наяде и излъга целия народ!
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Ако някой от държавните служби е направил техническа грешка, никога не е късно тя да бъде поправена", коментира Кътев. И припомни позицията на Сакскобургготски, че ще се съобрази с мнението на компетентните органи. Самият Кътев отрече да е имал нещо общо с връщането на царските гори, тъй като не му влизало в правомощията. "Горите на царя са върнати от Иван Костов", заяви той. И припомни, че решението за реституцията им е от август 2000 г., когато царят си бил още в Мадрид, така че не е оказван никакъв политически натиск над поземлената комисия, подчинена на тогавашния земеделски министър Венцислав Върбанов и на премиера Костов.