Али Юзеиров: Всичко започва от София

Интервю на Dnes.bg с лидера на Мюсюлмандемократичния съюз
2 окт 2009 11:01,
290
Али Юзеиров: Всичко започва от София
Али Юзеиров. Снимка: БГНЕС

26.09.2009. На тази дата беше учредена политическата партия Мюсюлмандемократичен съюз. Този ден ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. На 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни.

Това са думи на Юзеир Юзеиров, публикувани в сайта на "Българския червен полумесец" – предишната организация на братята от Славяново, която предизвика скандал преди три месеца.

Али Юзеиров, лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз, потвърди в интервю за Dnes.bg, че брат му е автор на "пролетното“ виртуално послание.

Мобилният телефон на Юзеир Юзеиров обаче е изключен. Затова потърсих за разговор Али като възможно най-компетентния тълкувател на "пролетните метафори":

- Какво символизираше паметникът в Славяново?

- Ние през цялото време повтаряхме, че никога не сме акцентирали, че този паметник е на незнайния турски войн, но никой явно не поиска да ни чуе. Този паметник беше за всички загинали за тези земи. Било то мюсюлмани, било то християни. Без да се разделят. За всички, които не са почетени по някакъв начин.

- В сайта на Българския червен полумесец брат ви Юзеир пише: Този ден (26.09.2009) ще остане в историята на мюсюлманите в България като последния зимен ден от 130-годишна зима. Какво е станало преди 130 години, г-н Юзеиров, защо е започнала толкова дълга зима?

- Не знам, питайте него, аз не мога да гадая какво е имал предвид. Преди 130 години нито съм бил жив, нито пък знам как са живели.

- ...на 26.09.09 се появи първата пролетна птица, която предвещава идващата пролет. Да използваме метафората на вашия брат все пак – как си представяте пролетта, която предстои?

- Ами в буквалния смисъл, когато видим първия щъркел, се радваме, че пролетта идва.

- После Юзеир пише: Дори и пролетта да не дойде веднага и първата птица да не оцелее, след нея ще дойдат други по-многобройни и силни. Къде са силните птици, г-н Юзеиров?

- Нямам идея, питайте го него.

Лидерът на Мюсюлмандемократичния съюз заяви още, че подписите за регистрацията на партията "са събрани вече над 80%“:

- И знаете ли кое е най-хубавото? Хората правят подписки и просто ни докарват декларациите. Ние не ходим почти никъде. Хората се обединяват в определено населено място, подписват 50 декларации или 70, и ни ги доставят.

- А къде извън Славяново разчитате на подкрепа?

- Ние неслучайно заявихме, че няма да направим регионална партия. И затова при 2800 гласа спряхме да записваме в района имена и подписи. И затова казахме, че другите ще ги направим от цялата страна.

- Откъде?

- От Гоцеделчевско, Мадан, Рудозем, отвсякъде. Да не говоря за Разград, Силистра и т.н.

- А поддръжници в София имате ли? Ще правите ли свой партиен клуб в столицата?

- Най-вероятно, като внесем документите, след като излезе решението, ще поискаме да ни се даде някакъв офис в София. Или ще си наемем. Ние ще си решим вече.

- Но имате ли достатъчно симпатизанти в столицата?

- Дори и да нямаме... всичко започва от София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Rudi преди 14 години
Със събарянето на тая купчина от тухли, нищо не се променя. Държавата трябва да покаже, че съществува някакво законодателство като потърси отговорност на тия хубавци за национално предателство.
31
0
 
2
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Ами ....малко по на юг отдавна е "пролет"г-не,като ви е студено тук чантата и в топлите страни!!!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като иска вечна пролет и птички да си върви в Турция. Някой да го държи насила тук!? И да не забравя, че България е била 5 века под сезона зима.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
да ги натоварят в някой тир и право в анадола , а там да ги уважат подобаващо !!!
28
0
 
2
 
! Отговори
belle преди 14 години
"Уважаеми" Юзеирова, аз за турски воин не искам да чувам, камо ли паметник ад има. Знаем за турските воини от историята и само не ме убеждавайте колко много са загинали били за Бъгария- те са загинали, след като са избили много българи, каквато съм и аз. Аз съм българка и чуждите воини, които само са рушили в тази страна, не ме интересуват. Аз се интересувам от българските воини. Ако искате паметници на турските воини, отивайте да ги строите в Турция.
27
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Търпението на българина не е неизчерпаемо. Мои познати, които преди време говореха за толерантност и търпимост вече започват да си мислят, че възродителния процес май не е бил толкова лошо нещо.
26
0
 
2
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Елате в София, *** откачена ... само елате! И офис ще ви дадем ... в реанимацията на Пирогов, а по-къно и в Централния Софийски затвор!
25
0
 
2
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
Пак тези нищов-ци на първа страница, защо?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия двамата са с болни мозаци.Защо още са на свобода? Защо още са в България?Правят се на ***,но те знаят какво целят.Вън от България.Да си посрещат птолетта другаде.ТУК Е БЪЛГАРИЯ.ВСИЧКО Е БЪЛГАРСКО.ЩЕ СЕ ГОВОРИ САМО НА БЪЛГАРСКИ.ТОВА Е ХРИСТИАНСКА ДЪРЖАВА.И който не му харесва това да напуска
23
0
 
2
 
! Отговори
koko преди 14 години
Защо придавате важност на тозе турчеещ се ***?Той е кукла на конци.Бат Бойко обеща да пъхне кукловода в пандиза.Какво чака?Ахмет сам да го помоли за килия ли?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
то,освен ,че всичко започва от софия...и свършва в софия. на "майор векилски"1. дори наем няма да плащате.
21
0
 
2
 
! Отговори
God преди 14 години
Ще се опитам да обясня на г-н Юзеиров какво е станало преди 130 г.: България се е освободила от 5 вековно турско робство (владичество) и станала независима Република даваща равни права на живот на българи, турци, арменци и всякакви други етноси, живеещи по нашите земи. В същото време Турция не съществува като държава. Явно за него свободна България е зима, а потурчена България е пролет. От Турция ли ще дойдат другите птички или от Саудитска Арабия или може би Ирак? Никой не ви държи насила тук
20
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 14 години
TEZI TURSKI BOISKUTI ZASTRAHOVANI LI SA.DA IDA DA GI ZASTRAHOVAM LI?VIDJHA STOLA NA DOGAN PRAZEN I AIDE SEGA IURU6 NA MASLINITE.AWE,NJMA LI ZAKONI V TAZI STRANA.NJMA LI KONSTITUCIA.DANS TANCUVALNA ORGANIZACIA LI E?
19
0
 
2
 
! Отговори
Sturmführer преди 14 години
Смърт за сеператистите. Имаме само една религия.Да живее България!
18
0
 
2
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Егати простите и необразовани хора! По принцип Бареков не ми е симпатичен, но той ги определи най-точно: "неграмотни и с нисък интелект" /не цитирам точно, но смисълът беше такъв/.Вън от България, Юзеиров, вън заедно с брат ви и майка ви, която на въпрос "Трабва ли да има джихад?" отговори "Ами, разбира се...ако има нужда"! Вън и кракът ви да не е стъпил повече тук!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Манете ги тея мишки, кво ще кажете за малоумния Милен Цветков как сутринта във "Здравей България" нападаше кмета и хората от селото, че видите ли, що ни занимавате с измислени етнически напрежения, породени от едни нищо и никакви тухли ? А дали този Миленчо е чел това за птичките и пролетта ?
16
0
 
2
 
! Отговори
баба Яга преди 14 години
Предлагам ултрасите на Левски и ЦСКА да се организират и да ги "подкрепят" подобаващо. Така ще покажат на обществото, че могат да бъдат полезни. :)
15
0
 
2
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Е*ати ненормолниците! Тия май не са за затвора, а са за ЛУДНИЦАТА!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
много лошо ще стане ако продължавате с тия турски идей
13
0
 
2
 
! Отговори
Бай Тошо преди 14 години
Ей, по мое време, такива тарикати изчезваха безследно посред нощ. После нямаше проблеми с права на малцинствата, Европейски съд и други глупости. Прибирам ги тия двамата и останалите само ще се разпуснат. Ще има да гледат за щъркели или лебеди в кариерата, като чукат камъни за магистралите.