Груевски: Няма егейци, няма пиринци, а само македонци!

София и Атина изригнаха срещу териториалните ламтежи на Скопие
29 окт 2009 12:03,
312
Груевски: Няма егейци, няма пиринци, а само македонци!
Снимка: БГНЕС

Като недопустима и като израз на териториални претенции към съседите си.

Така президентът Георги Първанов коментира чрез пресслужбата си изразената позиция от премиера на Македония Никола Груевски пред представители на македонската общност в Австралия.

Дни преди Първанов, Груевски също посети Австралия и според македонската агенция МИА е заявил:

"В Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, и ви призовавам да не се делите по тоя въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

"Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции. Тя е недопустима, още повече че Македония има амбициите да бъде член на ЕС", казва президентът Георги Първанов.

Държавният ни глава призовава Македония стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на ЕС.

"Така че българската подкрепа за македонското членство в ЕС не е безусловна, тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции", заяви президентът Първанов.

Гръцката страна обяви, че няма да влиза в диалог със Скопие по несъществуващи въпроси.

"Няма да влизаме в диалог с г-н Груевски. Гърция гледа открито на отношенията със Скопие, винаги с желание да бъде конструктивна.

Мисля, че лидерите в Скопие трябва да осъзнаят, че в техните ръце е изборът между познатата агресивна и националистическа реторика и конструктивния, искрен, състоятелен диалог по проблема за разрешаване на спора с името", обяви на брифинг в Атина гръцкият заместник външен министър Димитрис Друцас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
0
 
0
 
! Отговори
i преди 12 години
*** i elementaren predatel
304
0
 
0
 
! Отговори
каспар преди 14 години
факт че са 'патриаршисти или епархисти','върховисти или еллада етеристи',изковани от антифашистката сръбска партизанска съпротива ,не ги обвинявай ,не знам как" ште се разсече този възел" както Ал.Македонски го е разсекал ..????
303
0
 
0
 
! Отговори
Баш Комитата преди 14 години
нема Вардар,нема Пирин ,нема Егей-всички сте смешници:)))
302
0
 
1
 
! Отговори
Баш Комитата преди 14 години
какви македонци бе последния македонец е Бил Александър Велики,тия сега са Сръбски маймуни от Скопската Бановина-Най Големия Македонец е Скендер Бек-да живее България и най-ситинските българи сме от Пиринския край-а най -истинските Шиптери са по Вардаро:))))))
301
0
 
0
 
! Отговори
Ристо Чернопеев преди 14 години
Македония никога няма да влезе в Европейския саюз,но скоро ще влезе в албанския!
300
0
 
1
 
! Отговори
бребре преди 14 години
Макетата докато ни плюят нас, шиптерите си ги завлядяват. След 15 г шиптерите ще са половин Македония. А ние със шиптерите се разбираме - нали заедно транзитираме дрогата, оръжието и проститутките от Азия за Европа и от Европа за Азия. Ще си поделиме Македония и така ще влезат макетата в ЕС. Друг начин няма.
299
0
 
0
 
! Отговори
е преди 14 години
Егейските македонци си знаят и си казват , че са българи. Вардарските са им промили мозъците. А груевски какво? Щеше ли да е премиер ако я нямаше БРЮМ? Най-много кмет.
298
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
Много са "хубави и красиви" тези *** на снимката.ОМО-вците са храненици-***, лочащи чуждата помия.
297
0
 
0
 
! Отговори
nqma nujda преди 14 години
Edin makedonec gledal lunata i kazal :- Luno luno, zemio makedonska!! I za tebe mora da se tepame :)
296
0
 
0
 
! Отговори
sun преди 14 години
Определението с МАКАрона е доста точно.
295
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
- : " като не щат мира , има секира " да продължават да лижат сръбски *** и ще гледат ЕС през крив макаронбраво на гърците ......" няма да влизат в безмислена риторика за несъществуващ проблем "
294
0
 
0
 
! Отговори
простак преди 14 години
Никакъв гювеч на фиромяните,дето са на акъла на премиера им!Бой,оноденье,сръбската музика си я имат...
293
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** този луд ли е Груевски затова шипърите вече почти са ги завладяли и им го начукват здраво
292
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Па ща си ти.Момиченцето казало българче,Мара Бунина разстреляла сръбския изедник,Спаска смело заяви,че е българка.Браво на смелите македонски жени.
291
0
 
0
 
! Отговори
Соломон преди 14 години
Първанов трябваше да каже, че докато на станат демократична държава и народът свободно не се произнесе за етническата си принадлежност-НЕМА ЕС.Какво ги каканиже за териториални претенции.България трябва да свали правителството на сърбашите и тогава казва ДА за ЕС.Ако ще след 50 години.Не може нацистки режим да влиза в Европа!
290
0
 
0
 
! Отговори
Solomon преди 14 години
Първо. Груевски казва истината. Нема други освен македонци, а македонците както целиот свет знае, са чисти българи.Първанов не е прецизен в изказването си. Македонското правителство ще носи отговорността за нацистката си политика и пропаганда. Не хората в МАКЕДОНИЯ.Второ. Първанов трябваше да каже, че македонското правителство е сръбска марионетка и докато това е така, няма ЕС.Трето. Той трябваше да каже, че народът на Македония трябва свободно да заяви етническата си принадлежност.
289
0
 
0
 
! Отговори
иноватор преди 14 години
Ми нищо,кво да правим!?Посрещаме поредния "освободител"с хляб и сол и му се кълнем във "Вечна дружба"!
288
0
 
0
 
! Отговори
иванов преди 14 години
Груевски; Нарочно ли спести последната дума БЪЛГАРИ ? Македонски-българи, това е правилният израз. Сръбски комунист,езоит с прекрасно затворническо бъдеще
287
0
 
0
 
! Отговори
ккк преди 14 години
макетата като се окъпят и стават чисти българчета
286
0
 
0
 
! Отговори
ккк преди 14 години
на тия олита нали съм казъл че са правени от пикоч и то в ***