БАН не прави наука, в БАН са феодални старци!

Министър Дянков: Те си стоят там, събират заплати
13 ное 2009 14:38,
603
БАН не прави наука, в БАН са феодални старци!
Снимка: БГНЕС

Науката не е основно нещо по време на криза!

Така министър Симеон Дянков коментира изказването на президента Георги Първанов пред събранието на Съюза на учените в БАН, че са нужни повече пари за наука.

"Президентът като говори за наука той разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които си стоят там, събират заплати", заяви Дянков, цитиран от Фокус.

По думите на министъра - трябва да развием науката главно около университетите и така е в повечето добри страни.

"Нашата научна система е създадена по Сталинистко време – идеята да има БАН и науката да е разделена от университетите я има само в социалистически страни", коментира още той.

По-рано днес президентът призова кризата да не се използва като алиби за съкращаване на разходите в сферата на науката и научните изследвания.

"Иска ми се да видя науката като истински приоритет и в бюджета за 2010 г.", посочи държавният глава.

По думите му, ако средствата за наука продължат да се орязват, ограничават или в най-добрия случай се задържат на ниво от 0,3 на сто от БВП, "не можем, нямаме право да говорим убедително за Лисабонска стратегия, за икономика и общество на знанието".

"Ще можем да излезем от кризата, ще имаме много по-добри шансове, ако заложим сега на приоритети, които ще ни позволят в следкризисния период да дръпнем напред", каза Първанов.

Президентът добави, че не веднъж е казвал, че един от тези национални приоритети трябва да бъде науката и образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


603
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
527
0
 
0
 
! Отговори
space преди 14 години
Да ви кажа българските уреди са летели и пак ще летят в космоса, въпреки самозвани професори в тези изследвания! Въпреки опитите им да се държат пренебрежително към по-можещите и знаещите. Въпреки тях. Това е. След 5-6 години няма да ги има и това е трагедията им. Въпреки блатото, въпреки тях, въпреки Дянков! Пак ще има космически разработки! От това време ще остане само поуката какво не трябва да се допуска.
526
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
По цял свят университетите правят наука и приличат инвестиции. Не и в комунистиеско бг, *** били разработвали продукт. В БАН не правят наука те просто копират съветското във всичките му измерения. Само лъжат хората и се правят на умни.Кой ще плаща, до кога ще ги издържа обществото.
525
0
 
0
 
! Отговори
RS преди 14 години
Идиотизма на новите управляващи стигна до капацитет от няколко хиляди Фарада.Не е нормално пожарникарско - полецейското правителство да се изказва по теми които не разбира. Или може би се заблуждаваме, все пак терените на БАН са сигурно няколко милиярда. Господин Дянков, защо не си стояхте в Световно неизвестен в Световната банка, а дойдохте в БГ да работите за мизерната министерска заплата, или поради друга причина и Вие да откраденете.
524
0
 
0
 
! Отговори
laissez faire преди 14 години
***,популистите сега се наслаждават..като в най-гнусни сталиснки времена,както пол потови червени кхмери-дайте да избием учените.те не бачкат на полето.а много моля.защп една държава,трябва да дава пари за икономика.какво стана,ало десните.нали нещо имаше там ОСТАВИ САМО ДА СЕ ПРАВИ"(за пазара) този принцип мормоните занаят ли го
523
0
 
0
 
! Отговори
ЧИТАТЬ НАДО преди 14 години
КАКВО ОБЩО ИМА МОРМОН с НАУКА?хванете който си поискате мормон от улицаа и го попитайте например за формулите на виет(учат се в 8 клас) или дори за питагоровата теорема.Питайте самия Дянков.това е популист,фундаменталист и доста повърхностна шматка.добре,че е подкрепата на американските мормони..инак ,всеки студент в УНСС би бил по-добър министър .той дори не знае какво е Академеия..сигурен съм.академиите възникват със съвсем различна цел от университетите.ама то е нужно малко да си чел
522
0
 
0
 
! Отговори
feeezy преди 14 години
БАН от много години не развива никаква значима дейност - да сте чули за някакво откритие? Или пък може ли някой да ми посочи поне една разработка на БАН в услуга на българската икономика? Изобщо да сте чували за академиците в последните две десетилетия? Министърът много добре ги е оприличил - банда старци взимащи заплати. Просто защото нищо друго не правят. И да - в белите държави науката се осъществява в университетите и такава институция като БАН не съществува.
521
0
 
0
 
! Отговори
еБАН преди 14 години
Отдавна трябваше не да се инспектира,а да се закрие БАН.Заклещили са се имитатори на работа и "велики" еБАНи учени,дето НИЩО не правеха още от времето на бай Тошо.
520
0
 
0
 
! Отговори
ДП преди 14 години
Познавам не малко хора със знания в БАН, просто тоя бълва пореднатадоза празни приказки. (Самият аз не съм нито в БАН, нито чакам пари отбюджета, и имам знанията да преценя кой има някакви и кой не).От 1989-а насам се опитват да поправят грешката си "свястно образованиеза всички", която беше главната причина да изтърват контрола и да се наложида пускат навън тия, дето стават за нещо та да намалят налягането вътре.И изглежда не смятат, че са свършили работата както трябва.
519
0
 
0
 
! Отговори
KOTKOB преди 14 години
Абе отворковците, шо му се връзвате на тоя шмекер?Цялата работа е да се пребори за много оскъдно финансиране на Академията, зада загине физически. Глупости на търкалета е тая идея да се преместела науката в университетите. Машите Унита са пред закриване и каквото и да донесе някой ще потъне като нищото когато го пуснат в празното. Е, и защо Мънистър Стотинка върши тези фрикфлаци? защото с един куршум ще тресне не два заека а имот за поне 2 милиярда. Дори Атомният Център да прехвърлят на Физическият Факултет, ама ако щете да го дигнат с рейсът и го закарат и изтъпанят вътре във фояето на факултета, от тази трансформация нищо няма да се получи защото ако трябват пари за Атомният реактор то парите ще са нужни където и да се намира реакторът. И кво стана, ***? Институтът за ядрени изследвания ще буде закрит защото си няма реактор, а Факултета по физика защото си няма пари. НО, ЗАБАЛЕЖЕТЕ това НО. от двете научни организации ще останат едни чудесни терени. ама хоп и готови за ГЕП, пърррдальооонь-за ГЕРБ.Тази шеметна идея е трепач. Закриването на БАН е поне милион пъти по на далавера отколкото РУМЕН ЖЕЛЕВ смени всички посланници и прави всеки следобед по еди импутмант и по един изгъзмънт на палавата Чикагска дива. Консултката де. Онази дидибюстката. та когато ЗАРо изсече последният храст в Рила, Мр Стотинка лашне фискалният резерв по незнайните Търговски банки и закрие Университетите и БАН, какво остава за бай Иван? Да се качи на един таван, да каже -амаан и да скочи от там. ама дано тупне по кратуната на Министър Изцепков и му направи стотина къси и пъргави кредитни линии в аналният орган.Бай Иване-спасини моляте Бойко Борисов от това финансово недуразомение.Бай Иване спаси целия български народ който гласув'а за бате Бойко и спаси останалият Български Народ дето иска от сега да гласува за Бойко.
518
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз пък викам да съкратим министерството на икономиката. Те и без това само харчат пари, взимат подкупи и не събират никакви данци от големите фирми / защото са подкупени вече/ и допускат офшорни фирми в разните търгове. Тези продажни кратуни да се съкратят до нула, както и да се закрият тъй.нар институти по икономика, от където започва цялата корупционна схема.
517
0
 
0
 
! Отговори
187 преди 14 години
симеоне стига!прекалявате!БОЙКО, ПРЕКАЛЯВАТЕ С ЛОВА НА ВЕЩИЦИ, ДАЙТЕ ДА РАБОТИМ, МАМА МУ СТАРА!
516
0
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Проблемът на "феодалните старци от БАН" е, че се държат културно с популистка *** като Борисов и Дянков. Просто така са възпитани. Но нямат шанс пред ширещата се простащина и профанизация в България. Истината е. че в момента образованието и науката за обществото нищо не означават.
515
0
 
0
 
! Отговори
Хиената преди 14 години
Е, въпросните "феодални старци" все пак правеха разни уреди и за "Мир" и за "Алфа" , че и за индийската сонда дето беше преди 2-3 седмици около луната. Уреди с такива имена дето министъра не може правилно и да напише. Ама това наука ли е ....... Я по добре да си копаме с мотиките.
514
0
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Всички, които подкрепяте Дянков и говорите против БАН не разбирате ли, че БАН е замесен в казуса, само заради изказването на Първанов и войната на Борисов с него? Само, че май и не разбирате, че това е отношението на Дянков и към науката като цяло. Защото погледнете колко са парите за наука, заделени в бюджета. И не говоря като абсолютни стойности, защото няма никакъв смисъл от къх бюджет като този за 2009 ба правителството на Станишев, а като проценти. И тези пари за наука не са само за БАН, а и за много други организации, вкл. университетите, за които Дянков казва, че трябва да развива науката. За толкова кратко време успях да видя от Дянков да се направи на здравен министър, сега на образователен, само дето в неговия ресор виждам единствено *** идеи. Виждам само съкращения на разходи, при това не само в сфери, където това е нужно или целесъобразно, увеличаване на данъчното бреме, обосновано при това с кретенското изказване, че така ще се повиши събираемостта и погазване на абсолютни правила във финансовата политика като депозирането на фискалния резерв за лихви. Всички виждате сега в БАН социалисти-комунисти. Само, че тези социалисти-комунисти вече са бита карта и ще ви видя вас, герберци, воглаве с патрона ви Борисов и неговото протеже Дянков с кого ще оправдавате некадърността си след година-две, когато предните управляващи вече няма как да са ви виновни в очите на избирателите, които излъгахте.
513
0
 
0
 
! Отговори
Svilen75 do JP 512 преди 14 години
Ако някой се изсере на метеното, особено на пометеното от теб ти няма ли да вдигнеш врява до небесата??? Аз лично бих го целнал право в десетката. оста извратена логика имаш.
512
0
 
0
 
! Отговори
JP преди 14 години
Дянков е категорично прав и доказателството за това е факта, че учените мишки от БАН започнаха голяма трополтия след изказването му. Иначе от години никой извън остарялата им институция нищо не беше чувал за тях, но когато им беше казано че може да ги закрият вдигнаха врява до небето надявайки се още няколко десетилетия да кръвосмучат от парите на българския данъкоплатец под благовидния предлог, че правят наука.
511
0
 
0
 
! Отговори
имитация преди 14 години
Науката, днес може да се прави само в университети и независими институти. В БАН като започнем от сградите, база, фондове и стигнем до лаборатории са доста изостанали от световните стандарти и трудно там може да се прави каквото и да е изследване, още по-малко някакъв тип иновации. В момента научните институти в БАН само си раздават, тайно, звания помежду си, отчитат дейности и контролират всички останали, които не са част от системата им.
510
0
 
0
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Вярно е, че както в цялото общество, така и в науката има война на поколенията. Младите се опитват да изместят старите, рано или късно успяват, после и те остаряват и биват изместени от нови млади. Но това не е най-големият проблем на науката, нейният проблем винаги са били управляващите (не мога да ги нарека държавници). И успехите на българските учени са въпреки, а не благодарение на хора като Дянков. Всички, които критикуват учените от БАН и пресмятат като кръчмари колко пари е изкарала тази институция и българските учени и интелигенция нека да отидат да вършат същата тази работа на учени, лекари и учители за парите, които те получават и със средствата за извършването й, отпуснати от бюджета на Дянков. Хайде да ви видя. Думи като Науката не е основно нещо по време на криза!???!!! могат да бъдат казани само от ***, неук, арогантен и циничен човек.P.S. Вече с абсолютна сигурност мога да кажа за управлението на царя, Станишката и Бате Бойко от трън, та на глок. Давайте да го махаме това недоносче Дянков, докато не е сътворило още бели, защото гордостта на Бойко няма да му позволи да го махне сам. Да коментирам ли и другите издънки на това чудо наречено министър?
509
0
 
0
 
! Отговори
Анкета преди 14 години
Съгласни ли сте с министър Дянков, че БАН са феодални старци с големи заплати? http://polls.bg/poll/id/saglasni_li_ste_s_gn_dankov_che_ban_sa_feodalni_startsi-304
508
0
 
0
 
! Отговори
ОТО СКОРЦЕНИ преди 14 години
Симеон Дянков е ***,***,хомосексуалист и ***. Същият е говорителят на юдео-масоните и покорен слуга на Международният валутен фонд-палача на националните държави.Шимон Дянков изпълнява сатанинският план за унищожаването на науката в България,целта е народът ни да е глупав,наивен,опростачен,инертен и да бъде покорен роб на вечно скитащите ***.Всички тези,които плюят по БАН са национални предатели и неличности,които в най-скоро време тяхните господари ще се освободят от тях. "ТАМ КЪДЕТО ГЛУПОСТТА Е ОБРАЗЕЦ,РАЗУМА Е БЕЗУМИЕ"-ГЬОТЕ!!!БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!