ДПС: Не така с новините на турски по БНТ

Юнал Лютфи и Касим Дал пред Dnes.bg
15 дек 2009 20:00,
724
ДПС: Не така с новините на турски по БНТ
Снимка: БГНЕС

"Сериозно ли, направо съм бесен!" - това бе първата реакция на депутата от ДПС Юнал Лютфи за идеята на Атака да инициират референдум за новините на турски, който ГЕРБ подкрепи.

"За мен това е изключително груба грешка, защото правата на малцинствата са гарантирани от Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, ратифицирана и от България. Това е и нарушение на Конституцията", категоричен бе Лютфи пред Dnes.bg.

Касим Дал от ДПС също обяви, че със съглашателството си ГЕРБ и Атака грубо погазват международното законодателство:

"Не може с референдум да се решават въпроси, свързани с основни човешки права, най-вече на малцинствата. Нали не се съмнявате какъв ще бъде резултатът от референдума? Просто, ако някой се съмнява от резултата, значи би било смешно.

Спомняте си какъв огромен отзвук предизвика референдумът в Швейцария. Според мен в сега действащия закон за пряко участие на гражданите в управлението изрично е записано, че въпроси, уредени в международен договор, не подлежат на референдум. А случаят е точно такъв", каза Дал пред Dnes.bg.

Още по темата

Драмата с Haberler-a  по БНТ набра скорост в началото на ноември, след като премиерът  Борисов обяви, че е поръчал социологическо изследване за излъчването на турските новини.

"Ще видя какво ще кажат хората и с него ще запозная СЕМ", заяви тогава той.

Борисов допълни, че общественият регулатор трябва да каже дали да се излъчват новини на турски език, или не.

БНТ обаче защити излъчването им, а генералната директорка на държавната телевизия обяви, че така било записано в програмната лицензия на БНТ, издадена още през 2001 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


724
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
589
0
 
0
 
! Отговори
за да втаса и Мара.. преди 14 години
Ми то хладилничето е полупразно или направо хич го няма, щото дйепйесйето тъй съ грижиши и съ кефеше на новинките и на обръчити, пък мишоооооока, оооооооооо, не спираше да потрива ръчички от кеф и той. Итнитнитн Та, решихме, първо да спрем новините, второ - обръчите дето и без друго са вече на инерция, трето, кефът тна ламята ще секне и той. От само себе си.
588
0
 
0
 
! Отговори
kat преди 14 години
Референдум ли,ще бъде поредния автогол за България... С Този реферандум най-малко 10 години няма да се оправим...
587
0
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 14 години
Българите може и да са с най-ниската покупателна способност, ОБАЧЕ ще им предоставят възможност да правят референдум за новините на турски! И така целокупно ще се зарадва българският народ като упражнява правото си на пряка демокрация по този жизнено важен още въпрос, че ще забрави да мисли за празния си хладилник. Както се казва, всичко Мара втасала и си направила референдум ...
586
0
 
0
 
! Отговори
karin преди 14 години
дпс е номер 1!!!!! защоли? защото пак те са на власт ....
585
0
 
0
 
! Отговори
БНТ-ниБниНниТ преди 14 години
защо има новини на турски по нацианалното тиви ли? щото само продажници, маскирани като демократи (отзад) управляват България двайсе години. герб се появи и те, "демократите" наскачаха и се разлаяха срещу него като сичкото глутница изпосталели софийски и провинциални бесни песове. Сещате се защо, нали.
584
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва референдум за забрана на тая крадлива фирма ДПС
583
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ами как бе, другари ***?
582
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз съм данъкоплатец и искам и моето мнение да се чуе.Аз съм за референдум.Много на серидзно се приемат някой ХАХАХАХАХАХА.Че и заплашват лелееее.Ама поне са смешни ХАХАХАХАХАХАХА
581
0
 
0
 
! Отговори
OSMNSKOTO IGO преди 14 години
Az predlagam Turcite da poiskat referendum, a nie da im go glasuvame polojitelno i da idem na vryh Shipka da ska4ame ot skalite zada vidim kakwo e stavalo s telata, kogato niako se izkriaska-Grabvaite telata.Dori Vaziv, koito e svidetel na Dushnamstvoto ne si e pozvoliavakl taka cini4no da rugae. Dori Levski predi da go ka4at na besiloto e poglednal nagore kydeto i Christos i Alah sa stoiali bezmylvno... Siderov i Borisow u4astnici wyw WZRODITELNIAT PROCES-TE TRIBVA DA BYDAT SYDENI
580
0
 
0
 
! Отговори
KARA ODURMA преди 14 години
Фнуманиъ Фнуманиъ, Идно извунаредно съубщение на предването на турски език, ама на бльъгарски, джанъм.Нашъта ГЛАШАТАЙ ТелеграФ Джангър Нювс е изтощена да ви го кажеме че ДПС демек градското Движение на Пътната Свобода, кво сам написал бе аркадаш, ауу пръднайлон, Дувиждане на Правата и Свободата. Т.е. ДПС си остава ДПС, но вече това си е една нормално иврупеска пърдия модернъ и най малко 5 вековна. Демек ДПС с еднодушното съгласие на нашиът Император ше се кажува Душмани Пезевенци и Серсеми. Казваме на нашиат патрон Баш Кютек Бабит Фасуль Борисович аферим за сполучливото преименоване на партията без нашито съгласие.също така си мислиме че несме съгласни с това което сме се съгласили, *** нашито брекене го беха намокрили с гяурска урина и само изпушихме под Шипка иначе ятагани и буздугани факън мутер. зада се ублагодариме на Ваалиата Онбаши Фасул Султан Сурат Айдук *** XII, сме поканали 12 малки 6 годишни турчета, облечени с униформите на нашата детска партийна организациа Калъч Яничер да изиграят историческата сцена "Десятъкът Султан крепеше-Стотакърът Премиер Клатеше" Също така От изцялото срце жилаем на бившият Кокор Башия Ну-Погоди БашШефев шекер и баклава за новата ханъма.от утре кой незнае турски да го духа, ***. никакви новини за вас продажните ***!
579
0
 
0
 
! Отговори
тарго преди 14 години
Както никой път съм съгласен с юнал лютви. И аз съм бесен на ония *** в сидеров 'че и на бойко дето му се води по акъла
578
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В сега действащия закон за пряко участие на гражданите в управлението изрично е записано, че въпроси, уредени в международен договор, не подлежат на референдум. А случаят е точно такъв. Borisov da se izvini, `e e negramoten i nagnetqva obtsanovkata!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VEDNAGA!
577
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой ли не се усеща какво ни чака... гражданска война, после ЕС се отдръпва, после турция налага ембарго, с тях и Гърция и Македония... не с ебъркайте... гърци и турци може да имат конфликт, но те винаги са се приемали като равни, а и Гърция е от ЕС.... замислете се преди да викате референдум... да направим референдум за софийско гражданство... дали няма се избие цялата държава...
576
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По-споко българи.Те и сърбите много се ежиха,ама останаха хора за един кючек,а държавата им колкото стадиона Маракана..
575
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако ще го решават да го решават без референдум!!!!! НЕ да настройват българи срещу български турци!!!! Борисов да се извини, че нагнетява обстановката!!! И да се извини ако ни вкара във война... че няма да я издържим... и децата ни ще плащат дълговете за възстановяването на държавата след войната... Не ви разбирам.. тва са новини 5 минути...
574
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Просто Сидеров си готви кампанията... всичко е интереси... само едно ви интересува... темите за турците.... а не ви интересува възпитанието на децата, агресията в училищата, че не въвдеоха униформите, че се изучава почти същата програма като отпреди 50 години, че София е зле, че земеделците не им стигат субсидиите... от тва страда бг пазара.... Много по-прекрасно ли ще живеете ако се изхарчат тия пари за референдум, а не за нуждите на дете.... Ако го решават да го решават без реферндум!!!!
573
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Подобен въпрос не би следвало да бъде предмет на обсъждане и иницииране на референдум" Уреден е в Рамковата конвенция за защита на националните малцинствата, която е подписана и от България. Страните участващи в тази конвенция се задължават да осигурят всички средства за достъп до информация на техните малцинства. Подобен въпрос не може да бъде подлаган на референдум, тъй като България се е подписала като член на ЕС по тази спогодба.
572
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ОТКАДЕ ПАРИ ЗА ТОЯ РЕФЕРЕНДУМ БЕ!!! НЯМА ПАРИ ЗА 13ТА ЗАПЛАТА, ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ,З А УЧИЛИЩАТА.... АМА ПОЛОВИН МИЛИОН ЗА РЕФЕРЕНДУМ МОЖЕ.... нямам думи колко е изкривено тва общество
571
0
 
0
 
! Отговори
do durex преди 14 години
absolutno vqrno! har4at se pari na danukoplatcite za naprava na refendum.... 100tici hilqdi.... a pari za pensionerite 25 lv ... e.b.a.t.i. namislenata durjava... kato stignem 6veicariq da si pravim referendumi!!!!
570
0
 
0
 
! Отговори
durex^ преди 14 години
Абе вие нямате ли си друга работа ми сте седнали да пишете глупости - кой за - кой против! Никой не го е*е дали има новини на турски,арменски,китайски и т.н. Хората ги вълнува, кога ще им овеличът заплатите,кога ще намалят - тока,водата,горивата..Така че няма никакво значение...щом ще умираме пак от глад...