Чиновническа метла помита министерства

Свиват се щатове, уволняват хора в МОН, МО, МВнР
19 мар 2010 07:00,
320
Чиновническа метла помита министерства
Снимка: БГНЕС

Правителството е започнало масови съкращения на чиновници. Само тази седмица от образователното министерство са уволнени или съкратени около 50 души, пише в. "Труд".

Военното министерство премахва 500 щата от администрацията си и още около 300 души от дирекция "Социални дейности".

Още по темата

В МВнР бройките се редуцират с 226, а транспортното ведомство реже 336 работни места.

Като част от антикризисните мерки на кабинета се обсъжда и сливането на Регионалните центрове по здравеопазване (с около 500 служители) и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве - бившите ХЕИ (с над 3330 наети).

В полицията засега не се очертават съкращения.

Преди два дни в интервю за Dnes.bg икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов призова правителството за съкращаване с 10 на сто на фонд работна заплата на всички министерства.

" И им казват – „или правите съкращения да си запазите заплатите, или правите по-големи съкращения и вдигате заплатите". Така че, това е една от най-ефективните антикризисни мерки, а и е мярка, която може веднага да бъде приложена", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
да не измете само чистачките защото този филм сме го гледали
277
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дори да плаща социална помощ на 50 000 - 100 000 чиновника, държавата ще е в пъти повече на сметка от това да им плаща заплати. Не е ли по-добре да съкратят администрацията и чудовищно големия и 4 000 000 000 (4 милиарда) бюджет да се свие до по-разумните 1 000 000 000 лева, вместо да се качват данъците за и без това малкото хора които все още работят в държавата? Вижте колко е социалната помощ за безработен и колко е средната заплата в администрацията! Разликата е в пъти, а пари за тия техни заплати вече няма. Те са толкова много като брой, че изяждат целия БВП и няма как да дръпнем икономически ако ги има. И след като над 366 887 души могат да карат на социална помощ, а поне още толкова карат по една или друга причина дори без нея въпреки, че нямат работа - то на социална помощ могат да карат и 100 000 съкратени чиновника, вместо да унищожават по 4 000 000 000 лева годишно, без да са донесли положителен ефект и пари в икономиката ни. Сметнете 100 000 чиновника X 600, 1000, 2500, 14 000 лева заплата (някой чиновници вземат и толкова) + разходите им за офиси, отопление, автомобили, мобилни и стационрани телефони, облекла, храни, бензин и какво ли още не. Сметнете издръжката на 100 000 безработни чиновника Х 110 или 220 лева (колкото са помощите за безработни). Икономията е ще е чудовищно голяма, а парите могат да идат за нещо полезно. Спряха закуските на децата в училище по липса на пари, а техните заплати и бонуси продължават да си текат. Все пак децата и учениците на България ли са по-важни или привилегиите на чивновниците?
276
1
 
10
 
! Отговори
а депутатите кога? преди 14 години
А кой ще направи съкращение в най-гнусното място в тая държава - парламента. колко дебели и мазни, крадливи дупетати ще се съкратят в кризата ... или народа ще трябва да влезе и да ги изхвърли
275
1
 
3
 
! Отговори
haho bram преди 14 години
sled tui trebva de se mine s paracala....da e po neglije zaglavieto.
274
3
 
4
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
До 287. Първо ,тези зад гишетата не са хора. Второ, през последните 10 години не съм припарвал до гишетата. Всичко върша чрез Интернет: ток, вода, отопление, наем, банкови услуги,детска градина, училище, молби, разрешителни, шофьорска книжка,безработни и други социални помощи...всичко. Изглежда , че в някои държави е възможно.
273
1
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО преди 14 години
АМИ ,КОГАТО ТИ СЕ НАЛАГА НЕЩО НАЛИ ДО ГИШЕТАТА ОПИРАШ.ДА ТИ СВЪРШАТ НЯКОЯ РАБОТА, И ТАМ РАБОТЯТ ХОРА ,КАТО ВАС,КОИТО ,АКО НЕ СА ТЕЗИ В МОМЕНТАНА РАБОТА ЩЕ СА ДРУГИ .НЯМА ДЪРЖАВА БЕЗ АДМИНИСТРАЦИЯ.
272
2
 
4
 
! Отговори
ЗА ХРАНИТЕ преди 14 години
НАЛИ ИСКАШНЯКОИ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЕБ И СЕМЕИСТВОТО ТИ ,КОГА ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ И КОИ ДА СЛЕДИ ДОКТОРИТЕ В БОЛНИЦИТЕ И ЧАСТНИТЕ КАБИНЕТИ,АИ КОИ ДРУГ ЩЕ ТЕ ЗАЩИТИОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ,КОИТО НЕ СА СУВЕСТНИ.КОГАТО ОТИДЕШ ДА ИЗПИЕШ ЕДНО БЕЗАЛКОХОЛНОСЪС СЕМЕИСТВОТО СИ,ИСКАШ ЛИ ,НЯКОИ ПРЕДИ ТЕБ ДА Е КОНТРОЛИРАЛ ДАЛИ ТАЗИ ЧАША НЯМА ДА ДОНЕСЕ НА ТЕБ И СЕМЕИСТВОТО ТИ, НЯКОЯ ОТ МНОГО СТАХОВИТИТЕ ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ДА НЕ ИЗРЕЖДАМ ВСИЧКИ И ОЩЕ МНОГО МНОГОИ НЕЩА ,КОИТО СЕ КОНТРОЛИРАТ ОТ РИОКОЗ.
271
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Живуркайте си спокойно чиновници от Министерството на земеделието и храните, тук метла няма да има.
270
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
РЦЗ ТА ТА ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ НИЩО НЕ ВЪРШАТ АКО МИНИСТЪРА ИМА НЕЩО ДА КАЖЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ С ПИСМО ДО ЗДРАВНОТО ЗАВЕДЕНИЕ И ЩЕ МУ СЕ ОТГОВОРИ
269
1
 
6
 
! Отговори
Съгласен преди 14 години
Прав си щата беше необосновано раздут. На пример в нашата Областна администрация направиха 6 заместник областни управителя на квотен принцип 3-БСП, 2-ДПС, 1-НДСВ ?!?!?! А кажете ми какво е това....
268
1
 
11
 
! Отговори
sas преди 14 години
А за какво са ни 240 депутати? Парламентът в Китай наброява 560 депутата и то за милиард и двеста милиона население. И добре се справя. На 6 милионна България, според мен, са й достатъчни 15-16 бройки от тези ***. Между другото Тодор Живков управляваше посредством Държавния съвет и той беше от 12 членове. Парламентът беше за парлама и се събираше един-два пъти в годината.
267
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В всички министерства и институции има хрантутници,трябва да се изметят с метла номер 10......
266
4
 
1
 
! Отговори
АТАНАСОВ-Варна преди 14 години
Прочетете в Гугъл "ЗАКОНИ НА ПАРКИНСОН" и постера В БЛОГА на аватар22 (по мотиви на Валери Петров - песничка за пазачите на фара) ЗА ТЪРТЕИТЕ ЧИНОВНИЦИ С ЛЮБОВ И ГНЯВ.Оставям коментарите на Вас.
265
2
 
9
 
! Отговори
az sum преди 14 години
Всички от *** министерство на образованието-ВЪН.Ненужни товари със самочувствие.Вземете си египтолога и се скрийте в нЕкоя гробница, където ви е мястото.Връзкари,парашутисти и мазни плъхове.
264
4
 
5
 
! Отговори
feri преди 14 години
pravilen hod.
263
4
 
6
 
! Отговори
Чичо Живко преди 14 години
До 271. Очевадно мразите частниците, но не знаете защо. Споменали сте вълшебната дума " произвеждат ",без на я осмислите. Тези които произвеждат, движат икономиката на страната и създават материалните необходимости- включително тоалетна хартия. Статията е за ***, живеещи спокойно на гърба на производителите. В кризисна ситуация, половината трябва да се съкратят, заплатите на останалите, равна на безработните помощи.
262
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е решението за изход от кризата , то е повече от ясно! А който е кадърен ще си намери работа ! Но с тия темпове на съкращения ще трябват векове - например Румъния ще съкрати 100 000 души администрация и това се казва официално да е ясно!
261
6
 
2
 
! Отговори
Паганини преди 14 години
Аз си мисля, че човек сам определя къде ще живее, а не държавния служител. За права и заплащане на ДС съм съгласен, но отговорност каква носите? Дисциплинарно - административна, наказателна?! За отговорност, равнопоставеност пред закона няма! ДС, противоконституционно, е над закона. А за тормоза си прав! Дълги години ни тормозите /русизъм/, спирате, спъвате.
260
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Съчувствам на съкратените, но те трябва да се сърдят на доган, симо, и станишев че са раздули щата до безобразие. Сега всичко ще се нормализира.
259
2
 
12
 
! Отговори
Николета преди 14 години
Кога най сетне от Архивохранилището на НОИ - Търговище ще започнат да спазват сроковете за издаването на УП за стаж на хората. От три месеца чакам, няма кой да ги провери и работят пожелание. Ако работят въобще. Ако продължават с тоя темп на работа и до година няма да мога да се пенсионирам! Ако беше обратното някой работещ да не спази срок някакъв за нещо - Глоба щеше да има. Предлагам за несвършена работа да им удържат от заплатите. Тогава чиновникът ще започне да работи, както трябва, а не ка