Край със старите отпуски на нов глас

Отпуската се дава, за да се ползва, установи министър
28 апр 2010 13:07,
85
Край със старите отпуски на нов глас
Снимка: Булфото

31 декември 2011 г. е окончателният срок, в който трябва да бъдат изчистени всички натрупани стари отпуски.

Платеният отпуск, който се полага на служителя, ще се ползва в рамките на годината. Най-много по производствени причини ще могат да се ползват 10 дни в следващата година, обяви на пресконференция в МС министър Тотю Младенов.

"Отпуската се дава, за да може човек да я ползва. Това са завоювани права от синдикатите, за да могат служителите да си възстановят силите и да няма трудови злополуки. Лично премиерът и цялото правителство дадохме по-дълъг срок за ползване на неизползваните отпуски", поясни той.

Младенов уточни още, че кабинетът е приел проект на закон за промени в Кодекса на труда.

Те са в три групи.

Посочени са основания за прекратяване на трудовия договор без предизвестие от работника и служителя.

Например – когато след проверка се установи от съответните органи, че работодателят е прекратил дейността си.

"Причината е, че има такива случаи с работодатели, гръцки фирми, които са прекратили дейност, напуснали са страната, но не са прекратени трудовите правоотношения на работниците документално и те не могат да се регистрират в Бюрата по труда", поясни министърът.

Още по темата

От 1 януари до 31 януари 2010 работодателите ще могат да въвеждат и непълно работно време за още три месеца, при условие че изпълняват мерки за заетост.

"При намаляване на обема на работа работодателят ще може да пуска работника 60 дни в неплатен отпуск, който обаче ще се счита за трудов стаж", допълни Тотю Младенов.

Днес обаче не са гледани промените в Кодекса за социално осигуряване, които касаят болничните и най-вероятно това ще стане на следващото заседание, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 14 години
Кой каза че демокрацията няма предимства? Ето заради това че има явен и частен сектор сега само част от хората "ще го...." (допълни по собствено желание) ... Проблема за правителството обаче е друг. Това нововъведение с почивките негативно ще го оценят всички а не само тези работещи в държавната администрация. Така да за пореден път показаха колко много грешки правят. А уж бяха избрани за да оправят грешките на тези преди тях. C'est la vie за съжаление.
15
0
 
4
 
! Отговори
Djudja Koreweronova преди 14 години
Verno li mi gi govorite ,tezi raboti? Hm,znashi, taka otpuskata se davala, za da se ispolzva? Taka, ako razsajdavaha vsichki rabotodateli nqmashe nikoi da ima po 300 dni otpusk,togava da promenqt, tova rabotodatelq da ti pozvili da go zamenqt s dlajen e.
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Работя в частна фирма. Всяка година е луда борба да ми разрешат да използвам поне 5 дни! А сега, откакто заради кризата орязаха броя на хората, тези които останахме ще видим отпуски през крив макарон! Защото няма да има кой да ни върши работата докато сме в отпуска. Или поне това е любимият израз на шефа, когато отказва да ни разреши да ползваме отпуски. И за болничните е същото. Трябва да си най-малкото на смъртно легло за да ти разреши да отсъстваш! Иначе вдига невероятни скандали.
13
8
 
14
 
! Отговори
222 преди 14 години
Така трябва да бъде!Стига тарикатлъци на началници.Няма незаменими хора, било то и началници.Щом един началник( ръководител) не може да си организира работата така, че да върви без него, значи не ства за тази работа.
12
1
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 14 години
Чети по внимателно - тук става дума само за държавните служители! В частния сектор всеки работодател си решава индивидуално.
11
0
 
10
 
! Отговори
Потап преди 14 години
Дедка, каквото си написал(а) е абсолютно вярно!В БАН е същата работа!А в частните фирми често практиката е обратната - документно всичко ти изчистват и официално неизразходвана отпуска нямаш, а на практика излизаш ако, когато и за колкото дни може.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ей така се виждам до тези гадни кални кифли през отпуската!хахаххаха
9
0
 
17
 
! Отговори
Нина преди 14 години
Никой не коментира как ще стои въпроса с отпуските на жените, които в момента ползват платеното си майчинство и две години няма как да си ползват полагаемият ми се отпуск.Значи ли това,че ще загубят дните.
8
4
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 14 години
Егати и ужасната снимка - някаква дебелана, намазана с кал... да не би да мисли, че така ще отслабне...
7
8
 
39
 
! Отговори
Дедка преди 14 години
Те и без това държавните служители си излизат в отпуск без да си пускат молба за това и тези "неизползвани" дни им се трупат не защото не почиват, а защото го правят по нерегламентиран начин. И действително лошото е, че някой ден тези дни им се изплащат в парички.. съвсем незаслужено. Как частниците успяват да накарат хората да си ги изразходват, за да не се наложи после да плащат?
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А ти кога ги павиш тези неща,като ти каже Станишев ли.
5
20
 
7
 
! Отговори
gosho преди 14 години
ТОТЮ Е МЪДЪР И УМЕН МИНИСТЪР
4
3
 
32
 
! Отговори
Нина преди 14 години
На мен ми беше интересно как може да се натрупат 1000 дни отпуск. Ако се полагат по 30 дена отпуска на година(което е супер много и е супер нетреалистично), то за да натрупаш 1000 дни отпуск ти трябва да си работил 30 години. Е как става тая работа 30 години да работиш и да не си вземеш и ден отпуск? На мен лично сметките не ми излизат.Ако някой е по-навътре с нещата, моля да обясни, защото така излиза, че тия хора са прави да искат да се оползотворяват отпуските.
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А той чувал ли е, че има работодатели, който не ти разрешават да си ползваш отпуската? Аз имам 28 работни дни годишно. Ха, познайте дали мога да използвам повече от половината! Още на 3-тия ден помчват да ми звънят на служебния мобилен с въпрос кога смятам да се връщам, защо имало не знам какъв си проблем и дрън дрън... е как да ги ползвам тия 28 дни?! Като само да си помисля за повече от 10 и почват да ми се мусят и има реален шанс шефът да не ми подпише молбата!
2
10
 
29
 
! Отговори
* преди 14 години
Ами правилно. За това се казва Платен Годишен Отпуск.
1
39
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ЩЕ ядете, пиете, сер.те, вземате отпуски, когато ви каже Бойко, че мътните ще ви вземат.Вече нямате право на глас или избор. Б.Б. КАЗА!