Skype и GSM под лупа. Следи ги МВР

Законът за електронните съобщения влиза в сила
10 май 2010 07:00,
481
Skype и GSM под лупа. Следи ги МВР
Снимка: БГНЕС

От днес законно ще ни следят в интернет и по телефонни разпечатки, след като в сила влизат промените в Закона за електронните съобщения.

Според окончателния вариант интернет доставчиците и мобилните оператори ще дават данните на ДАНС, МВР, НРС, но само след съдебно разрешение.

Още по темата

Задължително условие е интернет следенето да е за “разкриването и разследването” на тежки (наказуеми с над 5 г.) престъпления или за “издирване на лица”.

В срок до 72 часа след разрешението от съда интернет доставчиците и мобилните оператори трябва да предоставят данните. Те са длъжни да пазят сведенията за трафика за срок от 1 година.

Първоначално МВР искаше директен достъп до данните, т.нар. интерфейс, както и ползването им без ограничения.

В началото на януари обаче, след среща между представители на министерството и инициативен комитет от граждани, които се обявиха против промените в Закона за електронните съобщения, директният достъп чрез интерфейс отпадна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
0
 
1
 
! Отговори
plamen преди 8 години
A tiq nenormalntzi znaqt li 4e mogat da bydat osydeni v strasburg.
389
0
 
0
 
! Отговори
Мартина преди 14 години
И какво толкова сте се затръшкали ако не правите нищи незаконно, какъв ви е проблема. И друго както беше написал Славчев те няма да си губят времето да следят обикновенните хора, кой има полза от това ... ще се следят престъпници найстина е грозно да ти се бъркат в личното пространсво, но никой няма да го направи без причина "Задължително условие е интернет следенето да е за разкриването и разследването на тежки (наказуеми с над 5 г.) престъпления или за издирване на лица." друго няма какво
388
3
 
3
 
! Отговори
GERB преди 14 години
Какво може да се очаква от това безмозъчно, уродливо племе, без история, без култура, без музика, без литература и т. н. което не е допринесло с абсолютно нищо за технологичното и духовно развитие на човечеството. Когато е започнал технологичния прогрес, когато е Моцарт е творил и т. н. това племе е било клано и ебано 600 години! 99 % от нацията е продукт на всичко това. Това са полицай, военни, футболисти, спортисти, певци, политици и т.н. и т.н долнопробна безмозъчна балканска ***. Да не говорим за елит и звезди. Всичко това трябва да се разясни на Европейския съюз, Америка и целия свят!И накрая както казват Американците: "Какъв героичен народ сте след като са ви клали и *** 600 години?"
387
0
 
2
 
! Отговори
' преди 14 години
"Не се ли е случвало да изневерите, или да сте постъпили зле с приятел..." за изневерите си ли се тревожиш друже ? А за постъпване зле с приятел - ако си му вързал камък на врата и си го хвърлил в морето или е паднал от мост случайно като някои младежи наскоро определено има поводи за притеснение от " ПОСТЪПИЛ ЗЛЕ" с "ПРИЯТЕЛ" :) ! Пази боже от такива постъпки и такива приятели... но както и да е - НЕ ЗА ТОВА е това следене в нета ...
386
0
 
0
 
! Отговори
' преди 14 години
който пише за обсъждане на Цури общи, певачки и цици ... явно за това говори по интернет. Жалко *** ... хората даже казаха че се наблюдавало кой какви коментари пращал по разни сайтове - вие имате ли представа за какво точно иде реч. Който каже че пък бандитите не си организирали действия през интернет е също УЛТРА ***. Както наскоро някой такъв беше написал че незнаел за *** писател или шахматист или доктор... все едно няма *** доктори или шахматисти а ? простотия=човещина :)
385
0
 
4
 
! Отговори
ry67 преди 14 години
mainata na mvr
384
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе Славчев, ти си много наивен пес. Очевидно е, че могат да следят който си поискат и когато си поискат. Нека си го кажем в очите. Тези които ще те следят са българи, но не от наивните като теб. Ако решат да се възползват с цел облагодетелстване - ще го направят и ГАРАНТИРАМ - въобще няма да се допитат до твоя милост. Би трябвало да знаеш, че най-ценното нещо в 21-ви век е информацията. Ти да не си от Перник, че не ти е ясно ?
383
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 14 години
Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение у нас е отменена. Междувременно 30 активисти на Атака скандираха в продължение на един час на площад "Независимост" пред МС "Турски мекерета", "Станишев бандит", "Фесовете вън". kajete do koga 'Ataka'
382
5
 
6
 
! Отговори
Славчев преди 14 години
Абе,няма вас да следят бе, ейй!Ще следят заподозряни. *** ***. Все едно на някой му пука, че си пишеш с Цура Общата от блок 141.
381
1
 
3
 
! Отговори
прав си .... преди 14 години
напално сам сагласен сас тебе ....
380
2
 
4
 
! Отговори
такае преди 14 години
ами сега какво ми бу4ите вси4ки тука нали си ги избрахте сами ааааааааааа????това било онова било пффффф....каквото по4укало това се обадило ....
379
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Все пак е нещо! Въпросът се обсъжда, коментира се и се оформя се общественото мнение!
378
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Наистина ли няма какво да криете? Не се ли е случвало да изневерите, или да сте постъпили зле с приятел и да не желаете да си припомняте случилото се? Всеки има нещо в живота си, което не би желал да стане публично достояние! Въпрос на време и рерурси е да се открие, а след това предпоставката за манипулация и изнудване е налице!
377
1
 
1
 
! Отговори
тото преди 14 години
демек тебе ли???? ***!!!
376
8
 
4
 
! Отговори
ХИЧ, НЕ МИ ПУКА.... преди 14 години
ПОДКРЕПЯМ ПРОМЕНИТЕ--НЯМАМ КАКВО ДА КРИЯ!...ДА МУ МИСЛЯТ ПРЕСТЪПНИТЕ ***!!!МРАЗЯ КОМУНИСТИТЕ И НЕ МИСЛЯ ,ЧЕ ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!..НАПРОТИВ-ПЛАДНЕШКИЯ ОБИР, КОЙТО НИ УСТОИХА ТЕЗИ *** ОТ 9.09.44-Г. НАСАМ, МИ ДАВА ПРАВО ДА ГИ НЕНАВИЖДАМ ОТ ДЪНОТО НА ДУШАТА СИ!!!!!!ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
375
3
 
6
 
! Отговори
Курти преди 14 години
Евала на всички съфорумци.Много сте/сме силни и велики по форумите и на масите ама като стане време за нещо сериозно всеки си *** с уста и гледа нагоре.Какво очаквате да се промени в тази държава когато тя се управлява от човек без един работен ден в живота си (Станишев) от бивш пожарникар-бияч (ББ) и кой знае какви още знайни или незнайни герой от нашето време. Така че никой няма право да се сърди за нищо-те са там защото ние сме ги избрали.Другия път ще изберем някой друг Kick azz heroes.
374
2
 
4
 
! Отговори
Янко до 439 преди 14 години
Ако държиш телефона си до включен китайски радиоприемник за 4 лева, ще познаеш кога телефона излъчва по смущенията в китайския ***. Този детектор е безотказен. Трудното е да накарат телефона ти сам да се свърже или да отговори на входящо повикване. Трябва да има задна вратичка или да си пуснал троянски кон (например свалил си някоя игричка), което е малко вероятно. Камерата и микрофона на компа са опасни - троянските коне ги прихващат без проблем. Издърпай кабелите когато не ги ползваш
373
6
 
1
 
! Отговори
Aquaris преди 14 години
евалада следят скупе денонощно, та поне 1 вредно приложение да спрете да използвате
372
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ще става каквото ще става
371
1
 
5
 
! Отговори
Янко музиканта преди 14 години
" А как ще се защитил при електронно плащане на сметки и пазаруване от е-магазин?????"Не'*** 'се плашиш. Защитата от *подслушване* е на ниво. Щом интернет доставчиците не могат да злоупотребят с това, значи и МВР не може. Ако използваш epay.bg например, нямаш проблем. Опасно е да изпращаш данните на картата си директно на сайта на търговеца. Слабото място е трицифрения код на гърба на картата (CCV или CVV).И сега един съвет за банковите карти - извадете си нови карти с чип (VPAY).