Моля, пазете касовите бележки… носят награди

НАП с шокиращи томболи за потребители от 2011 г.
8 юни 2010 07:00,
134
Моля, пазете касовите бележки… носят награди
Какво ли печеля? Снимка: Булфото

НАП обмисля нестандартен начин за борба с фирмите от сивата икономика.

От следващата година най-вероятно ще има тип държавна лотария с награди за тези потребители, които си пазят касовите бележки от търговците, обяви на семинар в Боровец  шефът на НАП Красимир Стефанов.

С томболи с касовите бонове ще се насърчава декларирането на оборотите.

"Месечни томболи с определени награди. Не ме питайте какви и как все още. В процес на разработване сме, включително и в годишен аспект с големи награди", обясни Стефанов.

Тази идея ще бъде доразработена и внесена в парламента след актуализацията на бюджета, уточни той.

Обмисля се и друга мярка срещу сивата икономика. Плащането в брой да се закове до 5000 лв. Мярката обяви отново шефът на приходната агенция Красимир Стефанов.

"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове. Очакваме от тази мярка да изкараме на светло над 90 % от оборотите", аргументира се данъчен №1.

Проектът вече е представен в Министерството на финансите (МФ).

Вероятно той ще бъде внесен и разгледан от парламента след актуализацията на бюджета.

НАП е внесла в МФ и предложение за промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Според изменението управляващи лица във фирми, уличени в извършване на данъчни престъпления, няма да могат да регистрират други дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
shosholinka преди 14 години
Не пиша глупости. Живяла съм в Турция 4 години. Въвеждах си на огромни екселски таблици всички касови бележки, прилагах и самите такива и ги предоставях за разглеждане. След определен период ме известявах, дали декларираното от мен е вярно....и ми връщаха ДДС-о.
127
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове.... Като започнем да се разплащаме само по банков път, ще увеличим приходите на банковите институции. Прибират солидна комисионна при всяка трансакция...
126
0
 
2
 
! Отговори
Албена преди 14 години
А бе леле ужас, как така да искаме бележки, та нали ще секне веднага кранчето на шефа на оперативен контрол - Другаря Наков и неговите сараи.......
125
0
 
7
 
! Отговори
Ту партс,фифти,фифти преди 14 години
Докато българинът не осъзнае, че касовата бележка не е неква досадна хартийка дето ти я дават на някои места, нема да се промени нищо
124
1
 
5
 
! Отговори
СС преди 14 години
Абе що ми изтрихте коментара ? Алооооо *** Вие чии *** лижете?
123
2
 
4
 
! Отговори
MEFISTO преди 14 години
Господа управляващи защо не опитате данъците да са по тясно свързани с икономиката /по точно с производството /Имам предвид насърчителна политика /даже с риск да не доглеждаме толкова стриктно европейските изисквания , защото те май мака ни разплакват/А що се отнася до болните хазартни амбиции на шефове на НАП.Ами Стефанов да стане шеф на ТОТО или на някое казино.
122
0
 
6
 
! Отговори
Силистра преди 14 години
Тук нека управляващите вземат пример от неевропейската Турция. Там и физическите лица, а не само фирмите, си теглят ДДС-то от държавата и затова си пазят касовите бележки. А тук искат да ни баламосат с някаква си нагласена томбола. От години НАП - Силистра провежда такава томбола, но тя е 100 % нагласена.
121
3
 
2
 
! Отговори
СС преди 14 години
Идеята на ДДС-то е държавата да използва тези оборотни 20% и после да ги връща . Ако фирма си закупи примерно трактор след това си тегли ДДС-то, а ние като наи -големите простаци не можем.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Догодина започва биг брадър шест,ами тия от нап що не си гледат работата като всеки 2 малък магазин не дават касови бонове и се услушват като пъдар в колиба
119
0
 
0
 
! Отговори
mitko преди 14 години
Как защо.Да събере база за раздаване на награди :))))))))
118
0
 
1
 
! Отговори
Спирта преди 14 години
shosholinka, пишеш пълни глупости....Защо според теб държавата един път събира данъка, после го връща на хората? Нали като косвен дънък ДДС е за сметка на крайните потребители?
117
0
 
1
 
! Отговори
митко преди 14 години
А относно това, че не сме търговци и е толкова лесно в нашите очи.Аз предпочитам да имам конкуренти в бизнеса, с които сме равнопоставени пред закона, а не да си мерим *** с това кой има повече контакти.За първите 2 години и сивата икономика....ми то ако стартираш и си изряден отвсякъде.....просто си обречен.Ще фалират търговци...ще им се заемат нишите......това са израстъци, които трябва да изрежем и хич даже не трябва да ни пука за тях.
116
0
 
0
 
! Отговори
mitko преди 14 години
Няма как да стане задължително всичко да минава по банков път.Особено за физически лица и за дребни покупки на стоки от първа необходимост или каквито и да е стоки.Нито сега, нито в близко бъдеще.Прекалено драстично е.Разминава се със всичко.
115
2
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 14 години
Борите се за големите награди - 200 пластмасови кучета- касичка , 1500 тениски с лика на м-р Дянков, и 50 кръстачки за коледна елха / лукс. лакирани /
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само не разбрах КАК тези мерки ще извадят икономиката на светло. Е, да, това с касовите бележки ще извади някои от парите, но толкова. И това ще бъдат ДРЕБНИ обороти, които няма да имат особено значение. Затова пък ограничението от 5000 за плащанията в брой КАК ще има ефект? За сивата икономика е все тая какво е ограничението, те така или иначе не го спазват. Затова пък такова ограничение ще затрудни разплащанията между редовните фирми и ще ги натовари с банкови такси - кое от тия неща е полезно
113
2
 
16
 
! Отговори
shosholinka преди 14 години
Какъв стимул само да си изискваме касова бележка. Лотарии, награди, ще умра от смях. Ще дам един пример с държавата Турция. Там хората си събират бележките даже, ако купят 1 хляб, но защото следващата година си ги носят в тяхното НАП и им връщат ДДС-то по тези покупки. На обикновените хора, не на фирми.
112
0
 
7
 
! Отговори
Ваня преди 14 години
Защо томбола? Не всички ги влече хазарта!! По-добре поощтрение за всички - да се изплаща някакъв процент от стойността на касовата бележка, ако ще и съвсем минимална.
111
0
 
1
 
! Отговори
102 преди 14 години
Какво значение има коя банка ще да е ? Всичките вземат такси от мястото , на което е поставен терминала. От това търговците губят . клиентите също. Нищо, което се купува сега и струва немалко пари, не се купува без бон. Не затривайте и малкото хора, които плащат все още някой друг данък. Личи си ,че между тук пишещите няма търговци.
110
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 14 години
Да се чете НЕ ПО ТОЗИ ЛЕВАШКИ НАЧИН "подкрепям мерките на НАП но по този левашки начин да уредим някой да си направи далаверата."
109
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 14 години
До 22Принципно си прав за ефекта сивата икономика е полезна в момента за страната. Аз съм за сива икономика в първите 2 години от развитието на всяка нова фирма НО те така си свикнаха и не излизат на светло затова подкрепям мерките на НАП но по този левашки начин да уредим някой да си направи далаверата. Относно условията за банките щом ще трябва сега да се купува модул от магазините по добре да си купят те POS и да си избират самио с коя банка да работят!