Тристранката бистри промените в пенсионната система

С промените осигурителният стаж за пенсия скача с 3 г.
20 юли 2010 09:03,
3
Тристранката бистри промените в пенсионната система

Повишаването с три години на осигурителния стаж за пенсиониране, ограничаването на ранното пенсиониране и промени в осигуряването ще обсъдят днес членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

След снощното заседание на Надзорния съвет на НОИ бе установено, че единствено синдикатите са против предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с условията за пенсиониране.

Двата синдиката настояват за мерки, които според тях ще доведат до дъгосрочно стабилизиране на системата, сред които плавно повишаване на осигуровките и засилен контрол по събирането им.

Още по темата

КНСБ предупреди, че са възможни и протести през есента, ако промените бъдат внесени едностранно в Народното събрание.

От Министерството на труда и социалната политика заявиха, че ако промените не бъдат направени, догодина ще се наложат много по-драстични мерки.

Позицията на министерството е, че по време на криза осигуровките не трябва да се повишават, защото това ще натовари и работодатели, и работници.

С промените се предвижда необходимият осигурителен стаж за пенсиониране да се повиши с три години и мъжете от първи юли догодина да се пенсионират след 40 години труд, а жените – след 37 години. Запазва се възрастта за пенсиониране – 63 години за мъжете и 60 години за жените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: осигуровкиНОИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Елизабет преди 13 години
Ей,допотопни водачи на псевдо синдикатите,не пречете да се върши работа.Навсякъде,където има синдикати се плаща членски внос,за да се ползва повече отпуска с така наречения КТД.Това при частниците не съществува.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това със задължителните 40 години стаж е малко безумие в комбинация с възрастта от 65 години... ако започнеш работа на 18 на 65 ще имаш 47 години стаж - значи 7 години ще те "таковат"! Отделно че докторите докато станат доктори със специалност минават 30те - значи те ще бачкат до 70... я си представете доктор които не помни къде са му очилата, или забравил как се пише лекарството което ви трябва... смешно, но не съвсем.....