Сините искат електронно гласуване с машини като банкомати

Предлаганите промени са за предстоящите местни избори
26 юли 2010 17:49,
45
Сините искат електронно гласуване с машини като банкомати
Снимка: БГНЕС

Гласуване по електронен път с помощта на машини, приличащи на банкомати, предлагат за предстоящите местни избори от СДС в Пловдив.

Според шефа на предизборния щаб на сините Борис Марков това е единственият начин да се неутрализира фалшифицирането на изборните списъци и търговията с гласове.

Предлага се гласуването да се извършва чрез машина, където срещу  лична карта се получава бюлетина, маркира се желаният избор и бюлетината се връща отново в машината, поясни Марков.

„По този начин се изключват възможности за манипулация на вота и за гласуване по няколко пъти, тъй като системата е единна за цялата страна и гласуването се регистрира във всички секции“, обясниха сините.

Бюлетината се запазва в терминала, с което се осигурява възможност за контролно преброяване на по-късен етап. При "машинното" гласуване избирателите могат да подадат вота си където пожелаят, без излишни бюрократични спънки.
   
Борис Марков посочи, че тази система работи успешно във Великобритания и в САЩ.

„Цената на един апарат е между 500 и 1500 долара, но инвестицията си заслужава, тъй като машините ще се използват многократно и ще се изплатят за около два вота“, смята Марков.
    
Той подчерта, че дори ще бъде по-евтино за държавата, тъй като машините за гласуване ще се използват многократно.

За повече сигурност освен в електронен вариант вотът ще бъде регистриран и на хартиен носител, добави Марков. Самото гласуване щяло да става за не повече от 30 секунди.

Идеите си за промени в изборното законодателство сините ще обявят в парламента по време на гласуването на проекта за промени в Изборния кодекс във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
2
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Тия сини ми омръзнаха с тъпанарски мнения и предложения. Изглежда партията им се сви по численост до ръководството и тия, които са на заплата по градовете. Да не е "изобретил" някой техен човек подобно устройство и да мечтае да го пробута на държавата - ще си остане с мечтите.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сините виждат, че на следващите избори ще последват НДСВ в девета глуха и сега с помощта на новите технологии, които най-лесно се манипулират искат да да се задържат колкото може на власт
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И да не забравят да дадат парите за внос на тези машини на Иван Крадливия Костов,той знае как се УСВОЯВАТ ПАРИ, правил го е цели 4 години!!!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
xa xa xa xa с машини да се гласува, че да може най-лесно да се манипулират изборите. Като в САЩ. Не че има значение за кого гласуваш де... :)
13
6
 
1
 
! Отговори
dp преди 13 години
Идва от "сините", но кое точно ченге спуска новината е без значение.Единствената файда ще е за ченгесарския апарат на мафията/държава. Ще могатда фалшифицират на воля резултатите (няма хартиен носител, който да оставаи да трябва да се "губи"; не искат да става като с кредитна карта по мрежата,искат "банкомати", дето само те знаят какво има вътре).И ще решат _главния_ си проблем, участието изведнъж пак ще "скочи" над 50%(клик и редактиране на полето с броя). И ето ги пак легитимирани.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами ако се хакна от Австралия с 1000000 турци?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигурно вече имаме и подходящ вносител.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Иде края на Догановия рай. А дано
9
2
 
1
 
! Отговори
boza преди 13 години
do 9 Anonimen : I posle policiata " sluchaino " da sburka adresa .
8
3
 
1
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
Аз от двадесет години съм по-тъмно син от шефовете на сините партии, но напоследък започнаха да говорят такива глупости, че дори и такива като мен няма да гласуват за тях. Ще им купя по една мотика и ще ги пратим на полето. Само това заслужамат вече.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да бе, за да се следи кой за кого е глсувал
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре ще е и на бюлетините кандидатите да излизат в случайна подредба, за да няма помнене само на едно число или мерене с клечка за неграмотните.
5
0
 
4
 
! Отговори
Cецо преди 13 години
ЗНАЯТ ЛИ СИНИТЕ ,какво прави вятъра и могат ли като него
4
4
 
5
 
! Отговори
t-rex преди 13 години
Аз съм твърдо ЗА!
3
0
 
11
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Е, с това даването на пари на ръка отива в миналото! Сега отиваш да гласуваш и устройството ти плаща. Още по-добре да сложат и автомати за бира и кебащчета.
2
2
 
7
 
! Отговори
серГЕЙ Станишев преди 13 години
Браво, Ваньо! Браво, Костов! :)))
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От по младите едва ли ще има някои против.дано некролозите ще се наложат