Тотю Младенов: Пенсионната реформа няма да се отлага

Работодателите и премиерът се разбрали осигуровките да не скачат до 2013 г.
28 юли 2010 16:08,
67
Тотю Младенов: Пенсионната реформа няма да се отлага
Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС

Пенсионната реформа няма да се отлага, защото ситуацията в Националния осигурителен институт (НОИ) е изключително драматична, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той участва в среща с работодатели и синдикати в Българската стопанска камара (БСК).

На срещата присъстват управителят на НОИ Христина Митрева и изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.

В момента дефицитът в НОИ от по-малко внесени осигуровки за първото полугодие е 206 млн. лева, отбеляза социалният министър. По думите му макрорамката предвижда 50 млн. лева по-малко дефицит за следващата година, над 300 млн. лева по-малко за 2012 г. и над 570 млн. лева по-малко за 2013 г.

Министър Младенов е категоричен, че системата трябва да се стабилизира и на входа, и на изхода. Още следващата седмица в Министерския съвет ще се гледат промените, а парламентът ще ги гласува през септември. Министерството на финансите ще предложи пакет от законодателни мерки за увеличаване на приходната част в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Още по темата

Според Младенов основното различие между работодатели и синдикати е размерът на осигурителната вноска за в бъдеще.

Преди днешната среща работодатели заявиха, че на срещата им с премиера са се договорили осигуровките да не се вдигат до края на 2012 г., а криминализирането да се отнася само за укриване на осигуровки, а не за неплащането им.

След срещата с премиера в петък синдикатите обявиха, че има съгласие осигуровките да се вдигат още от следващата година. Те заявиха пред журналисти на днешната среща, че няма да отстъпят от искането си осигуровките да растат плавно като увеличаването да започне още от следващата година.

Работодателите настояват плавно да растат едновременно и необходимият стаж и необходимата възраст за пенсиониране, тъй като по думите им, ако се увеличи само стажът, ще бъдат дискриминирани по-квалифицираните работници – тези, които са завършили висше образование.

Според бизнеса трябва да има мерки, които да предвиждат аналогово плащане по браншове, както и намаляване на възможностите за кешови плащания, заплатите да се изплащат само чрез карти.

Бизнесът настоява и за достъп на НАП до кредитните досиета.

Още икономически новини от страната

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
до 65 преди 13 години
Aми по същия начин както много хора се осигуряват на максимума но получават "тавана" - тоест внасял си за 2000, ама получаваш дедовия.... Каквато държавата - такива и частниците! Впрочем частните пенсионни фондове по цял свят са засегнати, въпросът е как си гарантиран срещу фалит...
63
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Защо преди 2 години в доброволия (задължителен) пенсионен фонд имах 1200 и нешо си................ вчера имам 700 .....е как става това
62
0
 
1
 
! Отговори
Бат` Бойко преди 13 години
Няма да отлатггаме реформата! АЗ ще повиша пенсиите - вече ще се дават от 85 годишна възраст, но за сметка на това ще са много високи!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цецо, имам 3 години стаж в локомотива, не е проблем възрастта - така или иначе минаваш прегледи - очен, невролог, УНГ... ако не ставаш ще те усетят. Лошото е че понякога ръчкаш без спиране 5 часа и повече, а нямаш ***... отделно шума и вибраците, а лятото и жегата.... Още по смешното е че те плащат социални, и ще се пенсионират на 60, а Ушев които обикаля кафетата и опърдява патрулката се пенсинира на 45, без да плаща...
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тотьо, вариантите са два: ПЪРВИ - хващате за ушите всички тарикати (а те не са малко) дето вноските им по кредити и стоки на изплащане са 500 лева и нагоре, а в същото време са се осигурявали на минимална заплата (И двете неща е лесно да се установят) и ако трябва ги събличате голи но им вземате дължимото..... Втори вариант - спирате гювеча на ченгета и военни с 20те заплати на куп.... И започвате да им събирате осигуровките (поне пенсионните), здравните - нека ги лекуват безплатно болниците които са към МВР или МО! Освен това полицаите и военните да се пенсионират на 30 год. стаж (щом ние които работим можем, би следвало и лешперите да могат) И Вариант 3 - Вариант1 и Варинат2 се осъществяват едновременно - тогава ще има доста пари за пенсии...
59
1
 
3
 
! Отговори
Истина е преди 13 години
В България момента е следния,ако мога да я напиша образно - много *** малко мераклии.Но реалноста е обратна - много мераклии а *** малко.Тези който произвеждат Брутния Вътрешен Продукт са малко,а тези който искат да ги яхнат са много - полицай,доктори,държавни служители,частни пенсионни фондове,здравни осигуровки и т.н.
58
1
 
1
 
! Отговори
ДЪРГАВАТА преди 13 години
Нали ти гарантирам загуба не по-голяма от 50%,какво ревеш,нали и ние от частните пенсионни фондове трябва да купуваме хотели и апартаменти по морето и в София.После ще ти ги дадем под наем и ще ти вземем пенсията и имуществото.
57
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Ей ГЕРБ вървете си бе ***.
56
0
 
1
 
! Отговори
цецо преди 13 години
абе тия не са в час машинист на 60 та тои не може да гледа и ква реакция ще има
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Държавата ме задължава да се осигурявам в 2 фонда. Вторият фонд ми е загубил около 50% от вноските. Кога държавата ще ме обезщети, след като ме задължава? Кога? Кога? Ако е възможно човекът от снимката по горе да ми отгово КОГА?
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идват избори. Всякакви и то!
53
1
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
За една година тия комунисти/ГЕРБ/ и навеждащите им се атакисти разсипаха всичко. Така ще винаги докато ни управляват *** и милиционери. С милиционерски сводки хазната няма да се напълни
52
1
 
0
 
! Отговори
КАКВО Е ТРУДНОТО преди 13 години
Пишеш Глупости,в Англия например има Полицай по улуците на 60г,за тях е наркотик,за БГ Полицайте също.Разликата е че ти си свикнал само в управлението или в колата,не знаете нищо за живота на нормалните хора който ги бият и ограбват.
51
0
 
6
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
Оптимист и песимист си говорят за положението в страната. Оптимистът, явно вече разочарован, казва:- Както е тръгнало, май всички ще стигнем до просия.Песимистът:- Да просим? А от кого?
50
0
 
9
 
! Отговори
Rad преди 13 години
За една година тия комунисти и навеждащите им се атакисти разсипаха всичко. Така ще винаги докато ни управляват *** и милиционери. С милиционерски сводки хазната няма да се напълни
49
0
 
5
 
! Отговори
офффф преди 13 години
И да изселят мързеливите ***.....от България!ИСКАМ СИ ДЕТСКИТЕЕЕЕ!
48
2
 
6
 
! Отговори
безработна преди 13 години
Вие луди ли сте бе??? Какъв ще е този пожарникар или полицай на 60г/65 не ща и да мисля/......мале, мале.... Не ,че и един шлосер или заварчик става за това натоварване на 60-65г......Тея горе да измислят начин, който да накарат работодателите да си плащат реалните осигуровки на работниците, тогава /евентуално/ ще се оправим.
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колега 69, да не забравяме, че шапкарите от всякакъв вид даже и не плащат осигуровки! Но пък получават прилична пенсия половин живот за сметка на това.
46
0
 
9
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
"...ситуацията в Националния осигурителен институт (НОИ) е изключително драматична.." Ами защо отгава изплатихте на баба Митрева 30 бона, бе Тотю?А на Христосков - 47,а! Това са на 5 села пенсиите за 1 година, бе Тотю?
45
2
 
5
 
! Отговори
Не си прав преди 13 години
В БГ до дълбока старост живеят - Полицай,Пожарникари,Военни и Доктори/Защото не се хабят,а поминават и затова им се плаща.