Ще изтегли ли България заем от МВФ?

Заемът би утежнил положението на държавата, смята зам.-министър
27 сеп 2010 17:15,
143
Ще изтегли ли България заем от МВФ?
Марий Косев Снимка: БГНЕС

„Не се изключва възможността България да изтегли заем от Международната банка за възстановяване и развитие, за да излезе от икономическата криза”.

Това заяви пред Dnes.bg заместник-министърът на икономиката и енергетиката Марий Косев. Коментара Косев направи по повод преговорите, които се водят с представители на Международния валутен фонд в момента в България.

В проекта за бюджет за 2011 година е предвидено държавният дълг да достигне 14 милиарда лева. Към края на декември тази година  задълженията на държавата няма да надминат 10 милиарда.

По този повод кабинетът има намерение да поиска разрешение за теглене на заем в размер на 4 милиарда лева, за да се запълнят дупките в хазната догодина.

Заместник икономическият министър беше предпазлив в коментара си за заема.

„Преговорите с фонда вървят добре, но тегленето на заем трябва сериозно да се обмисли, защото това би утежнило положението на държавата”, заяви още пред Dnes.bg зам.-министър Косев.

Още по темата

Според икономистите заемът ще извади България от кризата, но ще зароби следващите поколения, които ще го изплащат.

„Министър Дянков най-добре ще прецени дали имаме нужда от заем”, категоричен беше заместникът на Трайчо Трайков.

Резултатите от преговорите между България и Международния валутен фонд ще са ясни в началото на месец октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: МВФ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко върви по план, но по планът на Световната банка за жалост, който НЕ Е БЪЛГАРСКИ. Мони Лудото е част от този план.
20
0
 
13
 
! Отговори
izto4nik преди 13 години
@ 3 kokoТези пари ще ги източват по разни схеми за източване.
19
2
 
19
 
! Отговори
гейза мейзга преди 13 години
Статията е "маркетингово проучване" дали раята е "втасала" за вземането на заем от МВФ - задачата, с която Дянков беше пратен в България като фин.министър.... След умишлено довеждане на бюджета на държавата ни до това състояние в което е.... Спомням си един анализ от началото на 2009 г. в който в прав текст се твърдеше, че вследствие на намалялото вземане на кредити на редица държави от МВФ, същият регистрира лоши финансови резултати... Изводът се налага от само себе си...Симеон Дянков-Фройнд...
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вместо да преговарят за нови заеми, Дянков и ГЕРБ може да поискат опрощаване на сегашния външен дълг от 36 милиарда евро и връщане на дълга на Ирак към България с петрол и газ. В противен случай ни чака съдбата на Гърция, която изтегли огромни заеми, но това вероятно няма да я спаси и ще трябва да фалира скоро.
17
2
 
13
 
! Отговори
некъв читател преди 13 години
Абе да ви таковам и икономистите ***, системата на "живот на кредит" винаги, ама винаги води до провал, вместо да се направи нещо за по-висока събираемост (повечето българи не плащат ни данъци, ни осигуровки, включително и аз, съвсем умишлено, но това е друга тема), те кредити щели да теглят, разбирам да си *** *** с 500 лева заплата да се заробиш, ама тия уж са висшисти, можем само да гадаем колко ще приберат за съсипването на държавата и заробването със заеми от евреите...
16
5
 
7
 
! Отговори
до 15 - ? преди 13 години
Ти си новият финансов гений на България.За безразборно печатане на пари чували ли си?А думата инфлация какво означава?А за последствията от нея?
15
1
 
13
 
! Отговори
Мале Мале преди 13 години
Всеки заем утежнява положението на всеки.Много лоши експерти /бизнесмени/ избра Премиер Борисов.Прекалено некомпетентни и арогантни, а в тези "смутни" времена точно от такива хора няма нужда. Никаква.Или цяло ново правителство, или нови министри.
14
3
 
10
 
! Отговори
mutata plovka преди 13 години
Да направим като братята американци. Те като нямат пари какво правят, напечатват си малко. Аиде и ние да земеме да напечатаме малко, че да имаме да даваме а не да взимаме.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво се има предвид със "заемът ще извади България от кризата"? Нещо силно се съмнявам...
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето до какво ни доведе валутният борд на Костов и Софиянски - огромна задлъжнялост от над 50 милиарда евро външен дълг ако бъде изтеглени и нови заеми. И една икономика от съсипано селско стопанство, фалирали хотели и съсипани от застрояване курорти и столица.
11
0
 
22
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Окрадоха за 20 години България,сега ще заробят децата!!!КАЛАШНИКОВ!!!!!!
10
1
 
6
 
! Отговори
ds преди 13 години
ТОЯ ПРИЛИЧА НА ДЪРТАНЯН)))
9
1
 
17
 
! Отговори
Циркаджии преди 13 години
Министър Дянков най-добре ще прецени дали имаме нужда от заем, категоричен беше заместникът на Трайчо Трайков.Дянков е олицетворение на "секс, лъжи и рокенрол".Едва ли той е човекът, който взима крайните решения.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЕ РЕАЛНО НЯМА ДА ДОЙДАТ А САМО ЩЕ НИ ГИ ПИШАТ НА СМЕТКАТА
7
2
 
26
 
! Отговори
ДО 7 преди 13 години
ПО ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ НЕ БЯХ ЧУВАЛ
6
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България има огромна нужда от пари за да може да усвои еврофондовете. Брюксел финансира обикновенно от 60 до 90 процента от проектите. Разликата трябва да се покрие от държавата, но ако нямаме пари не може да вземем и еврофондовете!
5
2
 
17
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Ще изтегли ли България заем от МВФ?***Та нали скоро изтеглихме заем от Световната Банка?
4
0
 
19
 
! Отговори
282 преди 13 години
Ми нема проблем да вземете едно 5 милиарда долара създадени от нищото ама ако обещаете вие двамцата с Дянков да си ги връщате ...
3
1
 
17
 
! Отговори
коко преди 13 години
Какво ще правят с тия пари?
2
6
 
16
 
! Отговори
бойко преди 13 години
Тоя има вид на *** пръднал в рейса. И като всеки *** все за чужди пари мисли. УВО......