Бизнесът съгласен на 2% скок на осигурителната вноска, ама...

...имат 6 конкретни условия към правителството
Обновена: 11 окт 2010 13:42 | 11 окт 2010 13:40, Красимир Ангелов
61
Бизнесът съгласен на 2% скок на осигурителната вноска, ама...
Васил Велев. Снимка: БГНЕС

Работодателите са склонни на 2-процентово увеличение на осигурителната тежест при изпълнение на пакет от шест условия, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

“Пакетът от шестте условия е подкрепен от останалите работодателски организации, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество и обсъжданията за промените в Кодекса за социално осигуряване”, уточни Велев.

По думите му работодателските организации са склонни да обсъдят увеличаване на осигурителната тежест при няколко условия.

Едно от тях е държавата да започне да плаща личните вноски на заетите в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както сега – чрез единен трансфер към НОИ на три месеца.

Освен това работодателите искат от 2012 г. те да плащат първия ден от болничния, а следващите два – НОИ.

Друго условие е министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски за служителите си.

Освен това има условие съотношението за приноса към фонд "Пенсии" на заетите и на работодателите да се промени през 2011 г. на 45 към 55, а от 2012 да стане 50:50.

Още по темата

Велев заяви още, че са необходими и реформи в здравеопазването, както и за три години да се преустановят вноските във фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

“Което и да е от тези искания да отпадне, няма да приемем увеличаване с 2 процента на осигуровките”, категоричен бе Велев.

Той посочи, че с тези искания работодателите ще отидат във вторник на неформалната среща на тристранния съвет за обсъждане на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
9/10 от този бизнес трябва да влезне в затвора, защото пише едни заплати в документите, а доплаща на ръка за да крие данъци и осигуровки.
20
3
 
9
 
! Отговори
R A B O T N I K преди 13 години
Добре, ако искат с 2% да смъкнат, но хайде да започнат да осигуряват работниците на реални доходи и заплата, а не на минимална. Вземаш 600лв - осигуровки на 600лв. Вземаш 1000лв - осигуровки на 1000лв. Бизнесът тралала... ни сте никакви Бизнесмени ами сте едни ***, които експлоатирате хора за жълти стотинки, проваляте им пенсията, проваляте и цялата Държава. Ако Дянков и Борисов искат пари, тогава да принудят със солени глоби "Бизнесът" да осигурява на реални доходи! Както в ЦЯЛА ЕВРОПА !!!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бйко да разпореди вдигане с 5% какво ще направят тези крадци. Нищо ама нищо. Ще освободят работниците ли, да ама не, как ще живеят ако затворят бизнеса си които с лъжите на обороти и осигуровки им носи нечувани за нормалните страни печалби от 70-80 процента. ьоьттам са им и джиповете и вилите за много милиони.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо по морето откриха обороти с 30-40 пъти по-ниски от реалните. Е за това ли се хили този на сднимката. Същите измами са и с осигуровките. Иимат наглостта да поставят и условия, свръх нахалство те лъжат държавата ежеминутно сега ще поставят условия на държавата.
17
2
 
5
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Нали виждаш каква врява вдигат когато им бръкнат в джоба. А и тези 20 заплати са безумие. Не може да сравняваш труда на миньорите с труда на полицаите и военните. По-голяма част от тях са в канцелариите. За какъв тежък труд става въпрос.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е проблема толкова в чиновниците и ненавременното им плащане на осигуровките. Проблема е че работодателите не осигуряват на заплатите които плащат, това да се гони и хваща и нещата ще са в ред
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вкарвайте в затвора за измами с осигуровките. Работодателите са нагли и ни лъжат постоянно с осигуровките.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато не принудят работодателите да осигуряват на истинските заплати винаги ще има проблем с пенсиите.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно така Ели, фуражките и чиновниците да си плащат вноските към НОИ и НЗОК... а ако не искат - да им отпаднат 20те заплати при пенсия, и да работят не 20, ами 30 години до пенсия....
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз искам 1 млн. евро на ръка. Дай ми ги ! Искали работниците - има закони бе момче. Закони които не се спазват.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя мошеник се хили и вика хванете ме за оная работа. Да започне да осигурява хората си на истинските заплати и тогава да се меши в осигуровките които прави държавата.
10
0
 
13
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
АМи докато се съгласяваме да се подпишем под една сума, а да получаваме повече - и аз, и ти, и всеки един им е съучастник......
9
2
 
6
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Така ли. Едните да не плащат ,а другите -не. А чиновниците ,полицаите и военните не ходят ли на лекар ,не се ли пенсионират .Ааа ,те са богоизбрани .....А що се отнасят до частния бизнес ,много от малките фирми го правят ,друг е върпосът ,че много от работещите искат парите на ръка ....
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов съгласи се на условията им но им постави и ти само едно. Ако хванеш след 01,11 дори и 10 работника осигурявани на нереални заплати да им направиш осигуровките изцяло за сметка на работодателя. Бъди сигурен че ще хванеш не 10 не 10 хиляди а стотици хиляди осигуряване не на това което им се дава като заплата.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагам всички да напуснем работа. Да ги видим тогава. *** експлоататорите. Ако всички напуснат работа докато заплатите минат 2000 лева ще дойдем на себе си. Ние сме държавата със 100-300 % печалба за работодателите, при световни нива от 15 %. ЕЙ ТОВА НИ *** МАЙКАТА.
6
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
и служителите да си внасят осигуровки. В противен случай става хубава работа, ама *** - едните ползват и не плащат, другите все си плащат
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Егати наглата усмивка. Аз питам кога ще започнат да ни осугуряват на реалните заплати. Нека тоя тарикат не учи как да се осигуряват чиновниците а да започне частния бизнес да осигурява най-после работниците си на реалните осигуровки.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не подписват !
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те първо да пояснят защо излъгаха Борисов, че когато им намали осигуровките с въпросните 2% обещаха да подобрят условията на труд и да запазят работните места. Това не го сториха или по-точно излъгаха а вложиха спестените пари в джипове и вили. Какво искат сега пак да излъжат и да си сменят отново лимузините и любовниците на гърба на работника ли.
2
6
 
8
 
! Отговори
Tina преди 13 години
За 2% увеличение не стават ли малко нагли?!Какво е това печалбарство, какво е това чудо?!...Направо да поискат от 2015 г. 100% плащане на осигуровките от работниците! Като ще са скромни - да го дават докрай!