Референдум – шоу made in НС

НС така и не обсъди аргументите "за" и "против" Турция в ЕС
Обновена: 20 окт 2010 13:37 | 20 окт 2010 13:19,
92
Референдум – шоу made in НС
Снимка: БГНЕС

Повече от два часа парламентът обсъжда кой да провери дали подписката на инициативния комитет на ВМРО за референдума за присъединяването на Турция към Европейския съюз е автентична. 

Проблемът, според председателя на НС Цецка Цачева, е в това, че законът за допитване до народа, който предишният парламент прие в края на мандата си, не задължава дирекция ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството да проверява подписката. 

Цецка Цачева дори издаде личен разговор с депутата от „Коалиция за България” Янаки Стоилов, който й споделил, че тройната коалиция е приела закона след 2 години отлежаване с убеждението, че няма да го прилага.

Мая Манолова от левицата обаче подчерта, че според закона за референдумите ангажимент за проверка на достоверността на подписката има председателят Цецка Цачева. 

Така или иначе 3 месеца след внасянето на 330 000 подписа в Народното събрание те не са проверени от ГРАО.

„Каква комуникация може да си води парламентът с една дирекция в едно министерство, че за 3 месеца да не може да се провери подписката. Смешно е това да са аргументите. Тук трябва да има дебат по същество”, попита Манолова.

„Вече веднъж сте се произнесли, когато сте приемали закона. Сега малко замълчете, защото този закон, в този му вид не работи”, отвърна обаче Цачева.

Още по темата

В крайна сметка депутатите гласуваха да възложат на ГРАО да провери достоверността на подписката. Преди това да се случи – не може да има дебат по същество, твърди председателката Цачева.

И наистина, такъв почти не се състоя. Опити в тази насока направиха Лютви Местан, Иван Костов и Сергей Станишев.

Местан припомни за Косовската криза

Депутатът от ДПС припомни важни стратегически решения, пред които страната ни е била поставена преди години – като например дали да разреши въздушен коридор за нападението върху Югославия. Тогава, според Лютви Местан, левицата е можела да събере поне 1 милион подписа срещу отварянето на въздушното пространство. 

„България нямаше да е трасирала пътя за евроатлантическото си развитие”, посочи депутатът. Затова, според него, и сега не трябва да се взима конюнктурно решение.

Костов похвали Борисов

Иван Костов обаче използва случая да похвали поведението на премиера Бойко Борисов по темата. Според него има основна разлика в актуалната позиция на България за членството на Турция в Европейския съюз и тази, която е декларирал Симеон Сакскобургготски преди години. Симеон Сакскобургготски е бил за присъединяването на южната съседка. Добре че дойде тази смяна на тройната коалиция, защото когато Бойко Борисов посети Турция, каза, че подкрепя пътя, по който ще върви тя за ЕС, което е съвсем различно нещо”, уточни Иван Костов.

Станишев: Спекулират с емоциите

С уточнението, че този дебат трябва да се води в присъствието на правителството, Сергей Станишев също опита да се включи по същество. Той припомни, че Турция е заявила желание да се присъедини към Европейския съюз още през 60-те години.

„Ангажиментът на Евросъюза е формулиран преди нашето членство и е заварен”, посочи бившият министър-председател. Освен това, според него преговорите с Турция са с отворен финал. 

Сергей Станишев е твърдо убеден, че България трябва да се произнесе, след като евентуално съседната държава е затворила всички глави. 

„Много се спекулира с емоции и исторически страхове на българските граждани”, предупреди лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Станишевреферендум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
поредния цирк
42
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОЗИ ВЪПРОС В МОМЕНТА Е НАЙ ВАЖЕН ,КАКТО И ЗАКОНА ЗА ИЗБОРИТЕ ,ДРУГО НЕ МЕ ИНТЕРИСУВА
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сергей се опита да се включи .....
40
2
 
7
 
! Отговори
Мандраджия преди 13 години
Не купуват гласове по референдуми,като няма кебапчета и 20-левки,никой няма да го "уважи" волеизлеянието
39
2
 
19
 
! Отговори
СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ преди 13 години
Аз се чудя. Добре бе 20 години уж демокрация .... е колко референдума са свикани и прроведени ? Колко ? За 20 години. Вие знаете ли какво е референдум и как се провежда ? Не искате ли да решавате пряко за важните въпроси ? Или поне да се е чуло мнението на народа. Глас в пустиня !!! СТАДО .... ОВЦЕ .... НАРОД ! Той поета го казал добре.А във Франция за една репика не както трябва обръщат държавата надолу с главата от протести !!!! Нямам повече какво да кажа.
38
2
 
11
 
! Отговори
Ернесто преди 13 години
РЕФЕРЕНДУМ ? Това го има в конституцията, но едва ли в нашата държава тип "капиталистическа ***-недорасляк" ще се проведе такова нещо. В БеГе никога не е имало демокрация ....и демос. Нито по царско нито по комунистическо и нито след 1989 г. Няма и да има !
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв референдум ве гони бедни ми юруде?
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега да се заформи истерия около важният за нашето оцеляване въпрос относно членството на Турция в ЕС, и като мине седмица и ще сме забравили скандала с апартаментите и 340кг злато, и всичко ще е наред в нашта мила родина!
35
3
 
25
 
! Отговори
Коце преди 13 години
Членството ще го решат Германия и Франция, колкото и да се напъват нашите избраници.
34
3
 
7
 
! Отговори
ЛАЛЕТО преди 13 години
В ПЛИЙБОЙ -ТЕТКА ТАТЕВА
33
4
 
11
 
! Отговори
бб преди 13 години
абе тоя травестит на снимката ли е против референдум,и колко референдума са минали в *** бг
32
3
 
10
 
! Отговори
Мандраджия преди 13 години
Как каква демокрация? Милиционерска естествено
31
4
 
21
 
! Отговори
123 преди 13 години
Я, да видим сега кой го е страх от референдум? Колко референдума сме имали до сега? Каква демокрация е това щом никой не ще да чуе гласът народен...
30
2
 
6
 
! Отговори
юрдек преди 13 години
Да бе...Кво стана с този изборен закон? Уж щяха дя го приемат веднага след изборите, а те новите вече чукат на вратата, а още нищо. Май пак ще си останем с туристите-избоджии и кметовете-феодали без ограничение на мандата
29
2
 
3
 
! Отговори
Стоянов преди 13 години
Ами ние точно за това сме в това положение ! "Не заисиело от нас" , е добре да оставим ЕС да реши какво ще прави ние глас нямаме ! Да оставим правителството да ни оправя , ние глас пак нямаме ! А кога ние ще кажем точно какво искаме, защото имаме право на това а !
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КЪДЕ Е ТАЗИ ПОДПИСКА ,АЗ НЕ МОЖАХ Д А С Е ПОДПИША ПРОТИВ ТУРЦИЯ В ЕС ,ЗАЩО В БУРГАС НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНА ТАКАВА
27
4
 
6
 
! Отговори
Цецо - до 24 преди 13 години
Явно ти си "мноо" ***, въпросът ми беше риторичен! Казвам се Цветан и смятам напълно за напълно излишно провеждането на референдум по такъв казус! Ако бяха проведени референдуми за нашето приемане в ЕС, сега нямаше да сме в него!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кич...от Плевен
25
1
 
4
 
! Отговори
Мандраджия преди 13 години
Или със стария изпитан метод с брашното :)
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По Фидоска може да се ориентираш само с Гармин.