Шефът на социалната комисия: ГЕРБ продава фалшиви надежди

Идеята на кабинета била хората да работят доживот
Обновена: 9 дек 2010 10:38 | 9 дек 2010 10:32,
78
Шефът на социалната комисия: ГЕРБ продава фалшиви надежди
Снимка: БГНЕС

“Всяко предложение на ГЕРБ се променя през два часа, как да мислим за 2030 година”, заяви пред bTV Драгомир Стойнев, председател на комисията по труда и социалната политика към Народното събрание, депутат от БСП.

По думите му чрез гласуването на второ четене на Кодекса за социално осигуряване ще бъде узаконена голяма несправедливост.

“Ще бъде стоварен един голям товар върху българския народ. С вдигането на стажа и възрастта, това, което се предлага в пенсионните промени, хората ще трябва да работят доживот. А онези, които преживеят, ще вземат доста малка пенсия”, уточни той.

Идеята на реформите е стажът за мъжете да се вдига постъпателно, докато стигне 40 години, и 37 години за жените.

Стойнев подчерта, че в цяла Европа също се вдига този стаж, но по думите му това, което прави Европа, ние сме го постигнали.

Мъжете в България се пенсионират средно на 64 години, в Европа 27 на сто се пенсионират на 62 години, отбеляза той.

“Понеже сме свикнали да се кланяме на Европа и да правим каквото правят там, правим една голяма глупост и стоварваме цялата тежест върху хората”, повтори шефът нас социалната комисия.

Още по темата

Той нарече ГЕРБ “продавач на фалшиви надежди” и подчерта, че правителството натоварва едно и също поколение.

Стойнев твърди, че идеята на кабинета е хората да се пенсионират по-трудно и да имат по-малки пенсии.

“Правителството се съсредоточава върху разходната част, а ние предлагаме да се концентрират върху приходите. А приходи няма как да има, като няма активна политика върху заетостта.

Защо не се вдигне максималният осигурителен праг? Дали в момента някой взема 10 000 лева или 2000 лева, той се осигурява все на 2000 лева. Управляващите пазят богатите хора”, категоричен е бившият икономически съветник на Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на този,който е гласувал с минус на проста констатация явно му харесва преспективата да работи и да се осигурява 40 г. за 2 г. пенсия...Объркал съм се - минимален акъл явно трябва.
53
0
 
3
 
! Отговори
тъп преди 13 години
Само че там живеят средно с 10-12 г. по-дълго отколкото тук.
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обективни данниБългаринът е с най-ниска продължителност на живота - към 69 г.Пожарникарчето сега като изцелител ни предлага да се пенсионираме на 67.Тук и акъл не трябва ,за да разбереш последиците от подобно решение.
51
2
 
5
 
! Отговори
некой си преди 13 години
план ран ът за унищожаването на България
50
1
 
5
 
! Отговори
skatelite преди 13 години
А твоето оправдание мислиш ли, че е логично? По логиката ти в бедната държава хората трябва да работят по-малко и да се пенсионират по-рано, за да могат да получават пенсия, а ако може и да е колкото на запад /да няма геноцид/. Евала! Ако може и изобщо да не работим защото сме бедна държава и направо държавата да ни издържа, ама да дава така повечко, че то инфлацията .. Соц популизма и с години насаждания мързел у българина отново се проявява в най-ярката си светлина
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз незнам да има държава, в която да не плащаш осигуровки (или да плащаш минимални), а да получаваш добра пенсия. В момента милиони хвърчат за хиляди пенсионери на по 45-50 години - все бивши МНО и МВР служители, които прецакват трудовия пазар.
48
0
 
14
 
! Отговори
Теодор преди 13 години
Много ясно че управляващите пазят богатите хора. Защо например махнаха отнеманто на шофьорската книжка и го заменят със солена глоба. Защото богатите могат да си позволят всякаква глоба но не могат да си вземат друга книжка. Защо отпадна днъка лукс. На всички ни е ясно че богатите хранят управляващите а бедните стават за каквото си поискаш. Кеф ти синя зона. Кеф ти по късно пенсиониране. Кеф ти високи глоби и данъци. Ще им вземем и малкото останало а като не могат да плащат да излизат да просят.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв е твоят бизнес конкретно?
46
2
 
2
 
! Отговори
Крис преди 13 години
Ясно защо толкова го плюеш , явно тогава си ходил с галошките на училище и са ти текли лигите от завист, винаги съм казвал , хората се различаваме от животните не по мисленето , а по алчността и завистта
45
5
 
2
 
! Отговори
от 34 преди 13 години
Ами като сте ми набили една камара минуси, аз какво да направя. Мен не ме мързи, затова съм си докарал повече от приличен стандарт и не смятам да го заменя за една опикана пенсия. Вас като ви мързи, пенсионирайте се още утре и умирайте от глад с по 100 лева на месец и плюйте правителството, че са ви малки пенсиите. Ай сиктир, имам работа.
44
4
 
7
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Така ли? А вие от червените продавахте цели 45 години въздушни замъци и нахендрихте българския данъкоплатец с милиарди дългове.
43
4
 
4
 
! Отговори
Крис преди 13 години
А наясно ли си , че толирираме ромите пак заради глупавия евросъюз , в който се набихме, не знам на колко си години , но ако това беше през комунизма , ромите щяха да работят, че и хоро щяха да играят в същото време.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Идеята на кабинета била хората да работят доживотето това е голата истина, на кабинета не им трябват пенсионери а бачкатори от които да кръдът докато са живи да им бачкатчестито! на тези които гласуваха за СУПЕР БОЙКО и жалко за останалите
41
4
 
9
 
! Отговори
липса на перспектива преди 13 години
Не съм съмишленик на Стойнев, но в едно е прав - т.н. "герб" скапва бизнеса по всички показатели. В България цари пълна липса на перспектива.
40
0
 
9
 
! Отговори
Малинов преди 13 години
Имах предвид този коментар -план ран ът за унищожаването на България това се прави в продължение на 20 години с одобрение на всички правителства така,че няма значение от кой цят са политиците,те всички са съпричастни към геноцида на собствения си народ.
39
0
 
9
 
! Отговори
О'кака Чука преди 13 години
Всички ние сме герои в един сериал..Сценаристи са КГБ,МОСАД,ЦРУ,МИ5...Режисьор е бай Масон,а главните герои се сменят,когато се наакат...идват нови,те пак се наакват.........и така,докато в алчноста им дойде онзи ден в който земята ще спре да се върти.....И НЯМА ДА ИМА БЕДНИ И БОГАТИ...........А УМРЕЛИ
38
1
 
6
 
! Отговори
Малинов преди 13 години
Кратко, точно и ясно ... за съжаление и вярно!
37
2
 
3
 
! Отговори
Владо преди 13 години
Да, бе, разкошен пример, половината държави са сред най-силните индустриални икономики, 2-3 са банкерски държави, Белгия няма сто години, а и повечето са монархии... Брат, стига!Между другото гледах интервюто, човека направо си обясни механизма на геноцида...
36
4
 
5
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
При доход до 2000 лв се плащат 22% (10% ДОД и 12% осигуровки). При доход 3000 лв 18%, 10% ДОД и 8% осигуровки(12% от 2000 лв.) При доход 4000 - 16%, при 6000 лв - 14%. За по простите ни сънародници от Герб пояснявам, че това облагане товари хората с ниски доходи за сметка на богатите. Ако всички се облагат с еднакъв процент ще се намали дефицита в НОИ и може да не се увеличава стажа.
35
5
 
16
 
! Отговори
някой преди 13 години
Браво прав е човека!