Лъснахме в WikiLeaks: Само сопата върши работа в България

Мръсните тайни на родния футбол също са разкрити
Обновена: 3 яну 2011 17:39 | 2 яну 2011 21:30,
216
Лъснахме в WikiLeaks: Само сопата върши работа в България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След краха на комунизма българският футбол се е превърнал в поле на криминални интереси. Значителна част от българските футболни клубове са пряко или косвено контролирани от лица от организираната престъпност, които се стремят да изперат парите си чрез спорта.

Това са основните изводи в секретен документ (от 15 януари 2010) на американското посолство в София, разпространен от WikiLeaks.

Почти всички отбори са собственост на фигури от сенчестия бизнес или са били свързани с тях, пише още в документа.

В секретния документ са посочени и няколко имена с уточнението Списъкът е само извадка от най-известните връзки: Тодор Батков (Левски), ТИМ (Черно море), Маргините (Славия), Николай Гигов (Локомотив София), Гриша Ганчев (Литекс), Васил Божков (бивш собственик на ЦСКА). 

Последните трима президенти на Локомотив Пловдив – клуб, който през времето е бил собственост на криминалната групировка ВИС, са убити, пише още в доклада на американското посолство.

Друг доклад на американската дипломатическа мисия у нас (с дата 26 юни 2009), отново разпространен от WikiLeaks чрез испанския вестник El Pais, е озаглавен „Как да ги накараме да се реформират, при условие, че те самите не желаят?“.

Автор на документа е тогавашният американски посланик у нас Нанси Макълдауни.

В текста става дума за тогавашния доклад на ЕК за постиженията на България в борбата с престъпността и корупцията.

В документа е цитиран секретен източник. Източникът твърди, че в Брюксел има разочарование от неспособността на българските власти да реформират правосъдната си система.

В документа метафорично е посочено, че само тоягата върши работа (в България). 

Според неназования секретен източник единственият ефективен начин за постигане на положителни резултати в България бил натискът от мониторинговите доклади и замразяването на европейските фондове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: Wikileaksразузнаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
34
 
! Отговори
777+ преди 13 години
ТИЯ НАПРАВО СА ОТКРИЛИ ТОПЛАТА ВОДА У НАС,МИ КАТО ТОЛКОВА ЗНАЯТ ТАЙНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ДА РАЗКАЖАТ КАК Е СТАНАЛ ЦЕЛИЯ НИ ПРЕХОД И КОЙ НИ УПРАВЛЯВА ПРЕЗ ТЕЗИ 20г. И ОЩЕ КАК МАФИЯТА ПЕРЕ ПАРИТЕ СИ ЧРЕЗ КОЙ ПАРТИЙ И УПРАВЛЯВАЩИ,ИНАК ДА МЪЛЧАТ И ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ИНТЕРЕСНИ......
141
0
 
24
 
! Отговори
BOSS преди 13 години
В доклад на предшестващия Макълдауни посланик - Джеймс Пардю, също разкрит от Уикилийкс, се посочва, че "организираната престъпност (в България) има корумпиращо въздействие върху всички български институции, включително правителството, парламента и правосъдието."
140
0
 
18
 
! Отговори
BOSS преди 13 години
Посланик Макълдауни стига до извода, че "само тоягата върши работа", като посочва, че "натискът на ЕС чрез мониторинговите доклади и отнемането на еврофондове са единствените начини за постигане на резултати".Смайващо е отчаянието от куците и неискрени реформаторски усилия на българското правителство (на Сергей Станишев), продължава авторката, която се позовава на "надеждни контакти", осведомили я, че "брюкселски еврократи са нарекли умората от разширяването на ЕС "Българска пауза"."С това те още повече помрачават лошия образ на България в ЕС", пише Макълдауни.
139
4
 
18
 
! Отговори
Mrawka преди 13 години
Положението е безизходно.Чул ли е някои овце да се вдигнат на бунт?Лапаите дървото и си траите овце шугави.
138
1
 
8
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Гарван гарвану око не вади, така и с нашата политическа власт .Може да си лаем, може да се псуваме, може и да си вадим и част от кириливите ризи , но никога един на другимо око няма да извадим. Ситиуацията се концетрира само и единствено до преразпределение на териториите и дивидентите от един или друг ресьор в икономиката. Пример: Виж какво става и ще става в момента в енергетиката - търгове, подръжки - АЕЦ , НЕК и др.Земеделието , МРРБ.
137
0
 
36
 
! Отговори
електорат преди 13 години
ТУКА ВСИЧКО СЕ ЗНАЕ, НО КАК ДА ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРА ,КАТО ТЕЗИ ХОРА ХРАНЯТ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ НИ ЕЛИТ!!!!!!
136
0
 
11
 
! Отговори
Смут преди 13 години
Това го знаем всичкиКакво правим в случая?Май само се наслаждаваме на изцепките и продължаваме да циклим сякаш нямаме тази сила да се занимаваме с неща които цял свят ги прави,а само ние тъпеем.Дали защото сме зависими от тези 250еу месечни или просто си търсим вината във всичко друго, но не и в нас!!!!!!
135
7
 
6
 
! Отговори
БОТЕВ от ПЛОВДИВ преди 13 години
,,Секретен документ на американското посолство в София'' посочва че мафията командва страната,а Ал Капоне е инвеститор от Илинойс,битката в ,,залива на прасетата е туристическа разходка на американски ловци'',а J.F.C. e пoчинал от инсулт.Когато друг се намесва в живота на семейството ми го посрещам с юмруци.А вие? Още повече ако съм му дал стая под наем.
134
4
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Фундаментална секретна иформация! Очакваме следващите разтърсващи разкрития, за които никой в 7-милионна България си няма представа. Като например, чакаме доклад от хамериканския посланик лично до Обама, за да разберем, че премиерът ни е бивша мутра, че царят дойде да се прави на месия, за да си вземе декарите гори, че Доган е едноличен феодал в няколко области, а Серго е несменяем шеф на партиятя-майка, защото е много красив и не могат без него.
133
0
 
7
 
! Отговори
dp преди 13 години
125 -Жан Валжан - при все че въпросът ти е реторичен, да дам лесния отговор,може някой да е останал дето да не го знае.Правят го защото идеята им е да ги изтикат от властта стъпка по стъпка, по-точноотстъпка по отстъпка. И още се надяват това да проработи - за 20+ годинитрябва да са видели, че няма да стане ама нали така е по-лесно.Реално работещият вариант - да бъдат изкарани от дупките/кабинетите имсъс сила и да бъде публикувано всичко секретно - няма кой можещ да го поиска.
132
0
 
16
 
! Отговори
Голяма тайна, ей ! преди 13 години
Че има ли някой да не го знае това...... Понаправи се нещо в таз насока, къде утрепаха някой президент, къде клубове смениха собственици, а пък и взеха да се осигуряват на по 5 000 кинта празноглавците, пардон ритнитопковците
131
2
 
3
 
! Отговори
за 123 преди 13 години
Баси тъпата пръчка си..........не може ли сам да го намериш сайта ??!?!
130
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя Гоце зомбясан пернишки ***-предател и марионетка на Москва, който се снима в медиите на фона на национални символи като герба, Левски и Ботев и Кирил и Методи и националния флаг за да промива мозъците на тъпите селяни, че олицетворява българщината, живее в света на своите болни фантазии:1.Че комунизма никога не се е сгромолясвал с гръм на световен план и още е на мода.2.Че неговите безброй беззакония ще си останат неразкрити и никога няма да бъде наказан и осъден на затвор за държавна измяна и корупции за милиони.3.Че никога няма да му разкрият банките в които е внасял милионите взети от престъпния свят на мутрите за да им слага чадър4.Че вечно ще има власт и достъп до медиите ДА ЛЪЖЕ И МАНИПУЛИРА НАРОДА КАКТО СИ ИСКА.Корабът на престъпния свят вече почна да потъва и всички корабокрушенци червени мафиоти и престъпници са в паника. Кръв пикаят и със сетни сили се опитват да спрат ГЕРБ който им потопява кораба. НО НИЩО НЯМА ДА СПРЕ ТОЗИ ПЪТ ПРОГРЕСА И НАХЛУВАНЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ЗАКОННОСТТА В ТАЗИ РОБСКА ДЪРЖАВА. youtube/watch?v=P9c-5Z_Zfog&feature=relatedyoutube/watch?v=vLAXKmBRtPk
129
0
 
1
 
! Отговори
128 преди 13 години
За ком. 134 е написан от 128, а не 126
128
7
 
13
 
! Отговори
126 преди 13 години
До Странжата"Там войните са ответни,справедливи....и тн."цитирам те.Когато СССР нападна Афганисган беше несправедлива.Дори и руснаците го признаха.Войната на САЩ в Авганистан също е справедлива.В Ирак също...В Косово ...В доклада пишело метафорично,че тоягата ще ни оправи.Това е тяхната политика "ТОЯГАТА"Световният ред няма да се оправи с "ТОЯГАТА"дори и САЩ да я въртят.А може би един ден някой в САЩ от афроамерикански произход да извика "ИМАМ АЗ ЕДНА МЕЧТА"ТАЗИ ТОЯГА ДА БЪДЕ ЗАРОВЕНА"
127
0
 
14
 
! Отговори
Кико преди 13 години
нито мониторингови доклади, нито спрени средства вършат работа. защото ние (бг народ) сме силно еластични и поемаме всички удари от доклади и спрени средства. управляващата каста просто тормози народа когато парите отвън са по-малко. а от компромати и доклади не се притесняват.
126
1
 
26
 
! Отговори
анонимеН преди 13 години
Българския народ е толкова *** и затова е свикнал да го мачкат.
125
4
 
34
 
! Отговори
анонимеН преди 13 години
Всичко в България е за " ДО СТЕНАТА И РАЗСТРЕЛ " Иначе тая държава никога нема да се оправи.
124
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фалираха 120 банки,но никой от дребните вложители и акционери не фалира!Разбра ли разликата?
123
21
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
В САЩ фалираха 120 банки, но на фона от 12000 това е капка в морето, както ив другите страни и там има мафия, но там отдавна са и отрязали пипалата и не е опасна, там афроафриканците стават дори президенти, там процентът на убите държавни глави е най-малък и в повечето случаи дожияват дълбока старост, войните, които САЩ водят са ответни, справедливи и са в служба на цялото човечество, там не само се усмихват и цъфтят... - там и връзват плодове...