През март пускат магистрала "Люлин" в посока Перник-София

Завършена е на 94%, показа проверка на Борисов и Плевнелиев
Обновена: 19 яну 2011 20:32 | 19 яну 2011 19:17,
51
През март пускат магистрала "Люлин" в посока Перник-София
Снимка: МС

Автомагистрала „Люлин” е завършена на 94%, показа днешната проверка на строителството й, направена от премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и ръководителя на отдел "България" в Главна дирекция "Регионална политика" на ЕК Карстен Расмусен.

180 млн. евро са разплатените до момента средства по изграждането на обекта.
 

Оставащото за довършване, е свързано със сигурността на хората, които ще пътуват по трасето на инфраструктурния обект – маркировка, осветление на тунелите и отводняване. Ще бъдат сложени допълнително мрежи против свличания на земни маси на няколко участъка по швейцарска технология. Освен сигурността, искаме да имаме и максимално качество по магистрала „Люлин”, каза премиерът Бойко Борисов.
 

Очаква се магистралата да бъде пусната на 15 март в посока Перник – София, тъй като тя е по-натоварена. До тогава ще бъдат направени и пълни тестове на всички съоръжения по нея, каза Росен Плевнелиев. Движението в другата посока ще бъде пуснато през месец май т.г.
 

През 2008 г. „Люлин” е смятана за критичен европейски проект и е давана за пример как не трябва да се управляват еврофондове. Днес това не е така, заяви министър Плевнелиев. Държавата показа, че може шест пъти по-бързо и много по-коректно и точно да работи с еврофондове, допълни той.

Вече не стои темата за строителството на магистралата в срок. Обещахме до края на годината по нея да се движат автомобили – изпълнихме го. Обещахме до 15 май обектът да бъде на 100 процента готов с всички документи – ще го изпълним, увери той. 

 „Ние следим проекта оттогава много стриктно и сме убедени в категоричния ангажимент на правителството да го доведе до успешния му край. Преживяхме какво ли не през тези години, каквото можеше да се обърка – се беше объркало. Но важното е, че сега сме на успешния финал. Крайният резултат е важен – тази магистрала да бъде завършена на време, при който нито едно евро няма да бъде загубено в България.

Това е много важно за нас. Ще разполагаме с магистрала, която е изключително качествена, и това ще осигури възможност на много хора да се движат от Перник до София и обратно. Това ще е полза и за всички, които пътуват по пътя за Гърция”, коментира Карстен Расмусен. По думите му така трябва да се работи и по другите инфраструктурни обекти.
България ще поиска от Европейската инвестиционна банка и Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия допълнително специалисти за магистрала „Струма”, каза премиерът Бойко Борисов. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: магистрала Люлин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
www преди 13 години
някъде там в люлин,като свърши магистралата да вземат да направят един много много голям паркинг за всички с регистрация PK и там да оставят колите си ,714че те са опасни за движението по софия!
41
1
 
1
 
! Отговори
ПК преди 13 години
Магистралата трябваше 'пробно' (каквото и да значи това) да е отворена от 10 януари 2011 година!(или обобщено както едини *** пишат по-долу: Бойко говори (друго не може) и почти изпълнява)94% - това колко километра са?щото едно е 1000 километра, друго 10 километра!Та колко километра магистрала струват 180 милиона?
40
0
 
2
 
! Отговори
Пътник преди 13 години
Найстина това е най откриваната магистрала. Няколко пъти откриха пътен възел Даскалово, още толкова пътен възел Драгичево, а по едно време имаше информация, че е открит и пътен възел Църква. Колко много пътни възли откри ББ в рамките на няколко дни. Евала, Ашколсун
39
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 13 години
Мале, ше разцепим голфо по магистралата!
38
0
 
3
 
! Отговори
ionela преди 13 години
Г-н Борисов,а какво става с пътищата в северна България или те не са приоритетни
37
3
 
4
 
! Отговори
коко преди 13 години
Бойко като приказва........... ГОВОРИ,ама комундеата техното си знаят....
36
2
 
3
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 13 години
Приятел къде видя че магистрала Струма е вече изградена.В Перник имаме виц за това как са ни возили в Асансьора пияни.
35
1
 
2
 
! Отговори
...... преди 13 години
kade po sveta ima magistrala koiato zavarshva na nikadeto?!? liulinskia trafik shte se otroi...
34
2
 
2
 
! Отговори
Мето преди 13 години
Подкрепям те 34 - освен тях, трябва ВР и М да не се допускат в столицата без свидетелство за завършен курс за кормуване в София.
33
8
 
5
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Браво на Тиквата. Турските фирми ще си приберат още няколко стотици милиона от магистралите. Взимаме от ЕС и го даваме на Турция. Това е истината. Е, и храним разни Стенлите и др. такива познати на ББ.
32
1
 
1
 
! Отговори
do 31 преди 13 години
kato mu pokajesh kak v akademiyata se kazva....pravi kato mene
31
1
 
0
 
! Отговори
mama преди 13 години
mama mia pa tezi sa reshili za edin mandat da precaakat i Berluskoni
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
34Като ги връщат перниците на караулката,ще се научат по магистралата да карат!Е сега ще го предложа в сайта на столична община.Или паркинг и без кола в София.писна ми от РК и СО!
29
2
 
1
 
! Отговори
попа преди 13 години
Некой има ли въобще реална представа, дали като пуснат тая магистрала ще намалее трафика София-Перник??? Според мене ми се струва малко бошлав тая работа- ше биеме път по околовръстното по еднопосочната след Борис докато се включим в магистралата...Май-май ще си е същото като време и разстояние, просто някои ще имат алтернатива. Но това надали ще облекчи трафика.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко направи на Гоце път!Да си ходи по живо по здраво.......
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уеуеее пиуе със зеуеее.Винкеуо съм го приготвиу иуи пръв иуи кръв! Онуи РК!
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само преди месец Боко обеща, че магистралата ще заработи на 10 януари !!! Ето ви линк: investor.bg/news/article/109934/332.htmlИ продължавайте да вярвате на измамници, но ако може не ги правете премиери на България. Помня как друг пласиран от измамника Симеон министър беше обещал участъкът от магистрала Струма да е готова за олимпийските игри в Атина, малко преди да започнат. А той стана няколко години по-късно.
25
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази магистрала пак ли ще я откриват.Досега само пътен възел Драгичево Бойко го открива 3 пъти.Айде стига.
24
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-големия е Бойко,обеща и изпълни!!!
23
15
 
10
 
! Отговори
Смех преди 13 години
Помните ли когато бб-*** се възмущаваше,че тунелите пробити по време на тройната коалиция са високи 7метра и това било пример за разхищение.Сега чух с ушите си,че ги е построил самият той.Егати ***.