Президентът плаши с вето върху Закона за БАН

Щял да доведе до разбиването на академията
Обновена: 31 яну 2011 15:28 | 31 яну 2011 15:28,
150
Президентът плаши с вето върху Закона за БАН
Науката трябвало да стане приоритет. Снимка: Булфото

Президентът Георги Първанов заплаши, че ако парламентът приеме Закона за БАН във вида, в който предлагат управляващите, той ще упражни правото си на вето.

В статия, озаглавена „За ново, европейско отношение към българската наука: 15 алтернативни идеи за реформи на БАН и в науката като цяло”, държавният глава разсъждава по актуални въпроси на българската наука, съобщиха от прессекретариата му.

В нея той призовава за незабавното изтегляне на поправките в Закона за БАН.

„Не мога да се съглася проектът да бъде променян между двете четения в парламента, защото текстовете са неприемливи като философия, като основа за реформата“, твърди Първанов.

„Ако законът бъде приет в този или подобен вариант, той практически ще доведе до разбиването на Българската академия на науките. Поради тази причина заявявам, ако законът бъде все пак приет, ще наложа вето“, категоричен е държавният глава.

Той остро критикува „нелепата неевропейска, немодерна и неперспективна постановка на управляващите, че науката не е приоритет по време на криза.

Първанов отчита, че средствата в Националния фонд за научни изследвания са съкратени наполовина.

Иновационният фонд също претърпял значителни съкращения.

Според държавния глава бюджетът за наука е драстично орязан. За 2010 г. като цяло за наука били предвидени 0,3% от БВП. Намаляването на средствата общо е около 30%. А бюджетът на БАН е намален с близо 40%.

„Както се казва, коментарът е излишен“, отсича президентът.

Още по темата

„Трябва да се разбере най-сетне, че без инвестиции в наука и научни изследвания, без превръщането им в реален приоритет на държавата, не само не можем да излезем от кризата, но и страната ни няма да постигне качествено новия растеж, към който се стреми“, категоричен е Георги Първанов.

Той призовава правителството да възстанови бюджетите за наука, образование и изследователска дейност на нива, които да позволят нормалната работа на университетите и институтите, като ги обвърже с дългосрочна стратегия за развитие на научно-изследователската дейност. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце народа те плаши с бунт дате свали няма да изкараш мандата писнани от теб и твойте мръсни ДС игри
127
5
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Не съм симпатизант на г-н Първанов, но ме вбесява, като чета простотии като "агент Гоце, убиец на архари, трипер, малки момичета " и т.н.! Ако съм на негово място ще съдя авторите до дупка! Виж, от това може да стане и милионер. За БАН Президентът е абсолютно прав! БАН трябва да оцелее, въпреки Ран-Ът (нещо като раундъп за България!), въпреки поръчителите от МВФ, Световната банка и другите ционисти. БАН е единственото качествено нещо, което има България! Реформирана, достойно финансирана.
126
1
 
3
 
! Отговори
ГОЦЕ .... преди 13 години
ДГД.....!!!
125
4
 
1
 
! Отговори
гюлето преди 13 години
абе гоше от много учени файда няма бива малко да ги намалят да им отрежят и от бюджетчето - гошо много даржавна пара харчат а нищо насреща - гогич запомни от мен учените ще затрият света - за това че несе хвърляй по гръб
124
0
 
1
 
! Отговори
до бикн. човек преди 13 години
"Оффф :) За съжаление нямам много време да драскам по разните форуми,затова Ви оставям да се надраскате на воля,бъдете живи и здрави !:)"е,ние не сме като порнаграфа,неговата графика е като при земетресение
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 139, кой ги избра тия управляващи? Предишните по-добри ли бяха? Държавата не е само ГЕРБ а всички Българи. "Ако изборите променяха нещо щяха да ги забранят"
122
1
 
5
 
! Отговори
ogi преди 13 години
Като чета,все едно че става дума за номера на китайката.
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TE PARITE SPIRAT STE PLASI BAUUU
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
139, като са толкова добри управляващите, защо не си финансират сами подслушванията, ами трябва да се троши за тях 100 млн. лв народна пара? И без друго тези подслушвания обслужват само техните интереси, че и срещу тях самите се обръщат. Или тези пари са само за отмъкване от настоящите другари от ГЕРБ? Същите бандюги са като предните, каква е файдата от подобни крадци в управлението?????
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
гоцежите платени ченгета са налазили форума и дращат ли дращат...без да мислят..)
118
2
 
5
 
! Отговори
ПОЛИТИК преди 13 години
Първанов и идеи? Само си го представете. Но звучи и трагично защото този човек два пъти поред бе избиран за президент на България. С цялото му скудоумие; с очевадното му служене на чужди, а не на български интереси; с олигарсите, точили фондовете на ЕС, заради които България стана за резил; с вълците и козлите му; с досието му в ДС и плеадата от ченгета в президентския му апарат..."
117
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като са толкова добри в БАН, защо не се самоиздържат? нали са велики откриватели?
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце е олицетворение на цялата ориенталска изостаналост, безхаберност, болшевишко интригантство и византийски модел на политическо далавераджийство, който тегли България към дъното.
115
1
 
6
 
! Отговори
блонди преди 13 години
Голем шлем, голем праз... Молодец, товaришч Копейкин Дураков - агентов !
114
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да се отвори икономическото досие Петрол срещу храни"...В ТОВА ДОСИЕ Е ЗАРИТО КУЧЕТО НА АГЕНТ ГОЦЕ!
113
4
 
6
 
! Отговори
СЛОН преди 13 години
Гоце, емисарят на таваришч Путин в болгарские пределы северной империи...)))
112
6
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
130, Дискусията с първичните е обречена. Някои фенове на управляващите не мислят, а само повтарят каквото са им казали. Бедата е в това, че повечето са млади хора без опит. Те възприемат този спор като разговор за футболен мач. За тях "нащите" непременно трябва да се наложат. Какво да кажа. Аз не съм прижърженик на Първанов, но това негово действие в интерес на България. Ако бях зомбиран щях да кажа, след като той е за съхраняване на науката, дайте да я унищожим. Потрес.
111
1
 
3
 
! Отговори
tikva преди 13 години
molq agent goze ot ds da zamul4i zadulgo,4e povrustam,kato go vidq
110
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оставете академичните старчета и Първанов да си пищят! В ИМЕТО НА МЛАДИТЕ УЧЕНИ!!!
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БАН е начина държавата (хорицата) да издържа бившите партийни величия!!!Изобщо не може да става сериозно преструктуриране ако не се изметат дремещите старчоци с огромни за България заплати!!!