Цветанов: На 14 март ще сме технически готови за Шенген

Забавяли сме подготовката заради предишното си правителство
Обновена: 6 фев 2011 14:20 | 6 фев 2011 14:07,
695
Цветанов: На 14 март ще сме технически готови за Шенген
Снимка: Булфото

"Към 14 март всички процедури за техническата готовност на страната ни за присъединяване към Шенген ще бъдат приключени", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Министър Цветанов присъства на форум, организиран от Институт "Отворено общество" за представяне на доклад на института за напредъка на България по присъединяването ни към Шенген.

В доклада е констатирано забавяне на мерките, заложени в Националния план за действие за присъединяване на България към Шенгенското пространство - от всички 159 мерки, 27 не са изпълнени в срок.

Министър Цветанов заяви, че забавянето на подготовката се дължи на забавянето на усвояването на средствата по Шенген от предишното правителство. Той подчерта, че сега страната ни е усвоила 100% парите, отпуснати от Европейската комисия.

Още по темата

По думите му след 14 март всички процедури по подготовката на държавата ни ще са изпълнени, а след това ще се извършват надграждащи мерки.

"Резултатът от присъединяването на България към Шенгенската информационна система вече е факт – само за няколко месеца в страната са установени 1500 граждани, нежелани в Шенгенското пространство, за което са информирани международните ни партньори", отбеляза Цветан Цветанов.

По думите му при влизането на България в Шенген тези лица няма да могат да пребивават на територията на страната. Между тези 1500 души няма българи.

Министърът заяви, че все пак никой не може да каже какво ще бъде политическото решение за приемане на България в Шенген.

В доклада е отбелязано, че през последния месец са предприети мерки за наваксване на изоставането. При успешното им осъществяване и допълнително ускоряване на строителството по границите, рискът България да не изпълни всички условия за членство към 31 март може да бъде преодолян.

Докладът е резултат от гражданско наблюдение на изпълнението на Националния план за действие за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген и за премахването на контрола по вътрешните граници на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


695
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
656
0
 
0
 
! Отговори
mucqrlcvfv преди 13 години
fmKofX <a href="zjjxruqzghty/">zjjxruqzghty</a>, [url=sywvkxdcmrdt/]sywvkxdcmrdt[/url], [link=pttktewvaoro/]pttktewvaoro[/link], iiictpovnocz/
655
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а бе скрий се бе умствено изостанал и най добрата техника ти дадат пак си *** оня вашия пандур /селски стражар / като му е добър телефона за какво е набирал ЕГН та да не мойразличиш егн от телефонен номер смятай какъв овчарлък има по върховете дано се смилят ни земат ората
654
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 13 години
лол и тоя изперка тотално братче хахахха
653
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе тоя наистина ли си вярва на глупостите си
652
0
 
2
 
! Отговори
левскар преди 13 години
България трябва да наложи общите правила за външен граничен контрол по суша, море и въздух, както и да повиши полицейското и съдебното сътрудничество с останалите страни членки. Друго предварително условие е страната да демонстрира, че прилага защита на личните данни и е създала Шенгенска информационна система, обща база данни, създадена от страните членки. България трябва също да въведе биометрични паспорти. След няколко опита за даване на държавна поръчка на компания за изработване на паспортите процесът отново замря през април. Откакто стана членка на ЕС преди две години, България е използвала едва 1,4 % от близо 161 млн. евро помощи от ЕС, предназначени за необходимата подготовка, предаде миналия февруари софийският вестник Дневник.В статията на Дневник бе цитиран също и директорът на Генерална дирекция Правосъдие, свобода и сигурност на ЕК, Джонатан Фол, който е заявил, че в приготовленията на България има многобройни пропуски и че трябва да бъдат посрещнати още редица предизвикателства.
651
0
 
5
 
! Отговори
левскар преди 13 години
Когато и ние ,като Румъния арестуваме за един ден 77митничари 115гранични полицаи и им повдигнем обвинения,а не хванали 15 души ама ,защото Румунците им казали.А иначе съм сигурен ,че тик 2/3 незнаят Какво е Шенген и каква е ползата от него.
650
0
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Цветанов, отдавна трябваше да си аут! Приказките за предишното правителство омръзнаха и вече не хващат дикиш! А шестте апартамента са налице, недекларираните ти доходи и имоти - също, попълването на декларацията ти с невярно съдържание, неправомерното ти използване на СРС и т.н. и т.н. На цялата тази помия имаш наглостта да се изправяш пред хората и ни лук ял, ни лук мирисал! Срам ме е от този министър! Срам ме е от наглостта и от това, че е без капка морал и достойнство!
649
0
 
9
 
! Отговори
Дюлгер Танас... преди 13 години
Шефче, ако има нещо да помагаме, казвай, риш... Аз таковата, с маламашката и мистерията и преди 14 март ше я опукам...
648
4
 
16
 
! Отговори
ЗОРО преди 13 години
С КАКАВО ЩЕ ВЛЕЗНЕМ В ШЕНГЕН С ТВОИТЕ ОТКРАДНАТИ 6 АПАРТАМЕНТА
647
0
 
4
 
! Отговори
AAA преди 13 години
Tozi nabeden politic naistina li e tolkova prost? Moje li da mu kazvat direktno, che " moje i godini da se otloji priemaneto v Shengen", a toi da kazva - "Nie shte sme gotovi na 14 Mart"? I ako ne sme gotovi? Togava shte ima li posledstvija it tova izkazvane?
646
0
 
9
 
! Отговори
Яко до 678 преди 13 години
В тоя космодрум ще има ли нещо за измазване?
645
0
 
9
 
! Отговори
някой преди 13 години
Това е нищо!Аз пък мога да построя космодрум от който да излитат ракети и совалки в космоса, но ми пречи ... международното положение.
644
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e i kogato ni vzemat v sengena bai ivan i baba petrana s kakvo se se oblagodenstvat ili ste q karat po starumu to sengena e samo za prestis
643
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подготвяйте се,почти всички страни от ЕС ви казаха,че не ви искат.Вие се подготвяйте,Цветанов.Готови можеше да бъде,ако упрявляваше Костов.С вас нищо не е готово и май никой няма да ви приеме никъде,освен на майната си-там със сигурност!
642
0
 
28
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 13 години
"Към 14 март всички процедури за техническата готовност на страната ни за присъединяване към Шенген ще бъдат приключени" Пробелма Цвъцьо не е в техническите процедури а в умствените и физическите, а там изоставаш . Какво да се прави не ти е по силите.
641
0
 
21
 
! Отговори
цеко сифоня преди 13 години
нема шенген за цеко сифоня
640
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Към 31 януари 2011 г. от всички 159 мерки и 117 са изпълнени, 15 мерки са с предстоящ за изпълнение, а 27 мерки не са изпълнени. От тях 12 мерки са по-скоро неизпълнени.........? и 15 са по-скоро изпълнени...........? ПО-СКОРО,ПО, ПО-СКОРО.ЕВРОПА НЕ ВЯРВА НА ПО-СКОРО
639
3
 
9
 
! Отговори
ТЪП И УПОРИТ ГЕРБЕР преди 13 години
И да не ни приемат у Шенгену ние пак , ще улезиме
638
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Представяте ли си - 1500 бандити ,нежелани в Европа си живуркат спокойно в България! И това не са българи ! А още 3000 български бандити,нежелани в Европа ? А колко са тия ,дето Европа още не ги знае ,че са бандити?
637
0
 
35
 
! Отговори
Чичо от село преди 13 години
Някакъв си Лоран Вокиез - френско министърче по европейските въпроси, се осмелява да противоречи на легендарния Цецо Цветанов!!!Непростимо!!!