Найденов: Платили сме на повече от 80% от земеделците

Те излизат на протести в понеделник
Обновена: 21 мар 2011 10:57 | 21 мар 2011 10:56,
32
Найденов: Платили сме на повече от 80% от земеделците
Мирослав Найденов Снимка: БТА

На 20 места в страната зърнопроизводителите излизат на протести в понеделник, защото смятат, че Министерство на земеделието не е изпълнило ангажиментите, които е поело на 8 юни 2009 година, чрез меморандум между зърнопроизводителите и правителството.

Основният проблем според земеделците е, че до 15 март е трябвало да получат субсидиите си, но за момента само 10% са ги получили.

"Платили сме на над 80% от бенефициентите", заяви пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов.

По думите на Найденов за 2010 година държавата е трябвало да осигури за сектора 1 милиард и 18 милиона лева, от които на животновъдите е трябвало да се платят 87 милиона.

"Това вече сме го направили. Останаха 931 милиона, които трябваше да платим на зърнопроизводителите, а плащането към тях трябваше да стартира на 14 март. Пари трябваше да получат 91 000 земеделски производители. Платили сме на над 80%, а не както те твърдят 10%", категоричен е министърът.

Според него само 20 % от бенефициентите не са си получили субсидиите, защото има някакви проблеми. "Някои от тях дължат данъци, а ние категорично заявихме, че тези, които дължат данъци, няма да получават средства, докато не си платят задълженията".

Освен това се оказва, че има и застъпвания. Например, когато някой от тях чертаят нивите си, може да е застъпил от нивата на другия. "Това застъпване трябва да бъде изчистено с проверка на място, тази проверка е изпълнена, и в рамките на няколко седмици ще си получат парите", поясни министър Найденов.

Накрая има и такива бенефициенти, които са извън допустимия слой, тоест начертали са нещо, което не подлежи на плащане.

Протестиращите производители обаче недоволстват от работата в Министерството на земеделието и ДФ "Земеделие".

"Министърът беше разпоредил до 30 януари всички бенефициенти, които имат двойно заявени площи, да бъдат изчистени. Днес е 21 март, голяма част от тях не са изчистени поради несвършена работа на МЗ и ДФ "Земеделие"", заяви Радослав Христов, от национална асоциация на търговците на зърнопроизводителите. "Бенефициентът няма отношение към изчистването на двойно заявената площ".

Според Христов от 920 милиона лева, които държавата дължи на бенефициентите, са изплатени около 300 милиона. Той е категоричен, че хората в ДФ "Земеделие" не си вършат работата, затова земеделците искат оставката на министър Найденов.

Според министър Мирослав Найденов обаче истинската причина за протеста е искането на производителите за по-нисък акциз на горивата за земеделски нужди.

"Поканихме ги днес на преговори, защото имаме решение на този въпрос. Всъщност това е големият спор. Те знаят, че парите ще си ги получат до 2-3 седмици", смята министър Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво чудо станало в България-бил дал парите, а те стачкували.Пак се разминаваме със световните стандарти,както с картофите на на наш Бойко и голямата му любов-строя магистрали.Той е по-бетер от онези преди 10 десети.
31
1
 
34
 
! Отговори
левскар преди 13 години
На мене още ми е чудно как от човек цял живот стимулирал бикове към оплождане чрез ръчна манипулация на простата стана министър????????????????Виц,нямам друго обяснение
30
1
 
36
 
! Отговори
СОФА преди 13 години
ООО,ЛАИНОВОЗА СЕ ПОЯВИ ОТНОВО!ОЩЕ НЕ МУ Е ЯСНО КАКВО ДА ПРАВИ В ТОВА МИНИСТРЕРСТВО!
29
1
 
38
 
! Отговори
уф преди 13 години
в това правителство как не се намерипоне един, дето да разбира от това, за което са го назначили... няма празно, сякаш се конкурират по некадърност и непукизъм
28
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ме интересува ко си платил бе ***. ТИ и всичките около теб на стената с вързани очи и от среща да се чуе "за стрелба.... на автоматична!..."
27
1
 
46
 
! Отговори
земеделец преди 13 години
"Според министър Мирослав Найденов обаче истинската причина за протеста е искането на производителите за по-нисък акциз на горивата за земеделски нужди."Истинската причина за протеста е искането за оставката на лъжеца и измамника Миро Мършата!!!
26
1
 
46
 
! Отговори
лай,лай кучка преди 13 години
Найденов,кажи на каква цена върна Г.Балтаджиев за директор на Обл.Зем.Служба -Варна ? Под чии протекции стана далаверата ?
25
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-големия "зърнопроизводител" в страната е най-близък авер на Първанов....
24
3
 
40
 
! Отговори
вили преди 13 години
И да посети дерматолог гн министъра. Пъблична личност е и не може да ходи с тази раздразнена червена мутра. Боже, боже... Бойко от де ги взе бе човек???Направо съм отчаяна.
23
6
 
31
 
! Отговори
БОКО БИРАТА преди 13 години
АБЕ КАЛИНКО, КАЗАЛ СЪМ ТИ: *** ГИ ТЪПИТЕ СЕЛЯНИ!!!
22
0
 
37
 
! Отговори
КОКО преди 13 години
Като сте толкоз отворени,защо стачкувате самасиндикално,бре ?Всеки се е затворил в собствения си град и си мисли,че на някой от София му пука,че стачкулат.Докато я караме така разделено,ще ни продават картофите и по 100лв и ще ни казват нагло в очите,че сме били мързелив народ.Ами нека Боко да ми засее картофи на терасата,като е такъв голям земеделец/ тоя ,ако е виждал мотика Хасан,ще се кръстя/!
21
3
 
50
 
! Отговори
гинес преди 13 години
на миро мазното една думичка не му вярвам, даже една запетайка...тоя е най-безочливия лъжец от целия боков цирк.
20
7
 
37
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Всички искаме земеделските производители да са добре, защото от тях зависи нашата качествена храна. обаче, не можеш да не си плащаш данъците, а да искаш помощи. Как ние, обикновените хора, пенсионерите, бързаме да си платим данъците, защото парите се трупат, а те не искат да ги плащат. Ами, да спазват законите, които са за всички, и след това да търсят субсидиите,за които са одобрени.
19
1
 
46
 
! Отговори
Земеделец преди 13 години
Схемата е проста ... за да ни вземат парите на нас земеделците и да ги набутат уж в хазната, всички земеделски производители бяха обложени с данък, затова сега ни дават субсидиите за да ги платим , да ги върнем обратно като данък...
18
1
 
49
 
! Отговори
e преди 13 години
Ами- криза е! Като дойде Герб на власт, все се оплакваха, че им се случи да дойдат на власт баш по времето на световната криза, а сега вече с кеф се оправдават с нея! Всеки ден става ясно, че някой е пикал в панталоните им!
17
2
 
47
 
! Отговори
ник преди 13 години
Лъже,като дърта ромка,обаче му се получава някак естествено!
16
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз също не съм получил субсидии нито пък мои познати докога ще ни баломосва този некадърник
15
3
 
45
 
! Отговори
кого лъжите???? преди 13 години
От как ни управляват картофите всичко се замрази-хляб 90ст ,картофи 1.5лв,бензин 2.5 лв,захар2лв,олио 3лв.и т. н. Тикво заври си магистралите отзад.Българина иска само едно нормален европейски живот било и без магистрали.
14
5
 
48
 
! Отговори
Eлена преди 13 години
Поредната Бойкова Калинка- точно толкова "кадърен" и вършещ работа!
13
4
 
49
 
! Отговори
боко картофа преди 13 години
- Да, в личното ми качество, защото вие 200% Те и 2 000 да порасне цената на картофите, мен специално, моето семейство е стотици, хиляди семейства това не ги касае.- Не, касае ги. Хлябът също ги касае, повече от магистралите.- Така ли?- Да, убедена съм. Сега, да.- Магистралите довеждат хляб, след това.- Но след това.- По селските пътища, хляб няма.- Господин премиер- 22 години вие видяхте, че без магистрали, без инфраструктура, без европейска инфраструктура, хляб няма. Нали го видяхте? И понеже ме питате за хляба