Първанов: Заплахите за сигурността се подценяват

Президентът предлага алтернатива за развитие на модерна отбрана
Обновена: 27 мар 2011 12:46 | 27 мар 2011 12:46,
142
Първанов: Заплахите за сигурността се подценяват
Снимка: БТА

Идеи в девет направления за алтернативен път за развитие на модерна отбрана формулира президентът Георги Първанов. Статия на тема "Алтернативи в развитието на отбранителната политика" е публикувана на личната му страница в интернет.

В позицията си Първанов посочва, че изложените идеи отчитат опита от дългогодишния ни преход – и позитивния, и негативния, както и историята, и националните ни традиции.

Президентът отбелязва, че в последната година са припламвали чести спорове между него и Министерския съвет, най-вече в лицето на министъра на отбраната, с когото имали "същностни, дълбоки различия по настоящата оценка и за бъдещето на въоръжените ни сили".

През последните месеци от военното ведомство последователно се налага линия за подценяване на заплахите за сигурността, особено що се отнася до рисковете в нашия и в съседни региони, смята президентът.

Според него в общ план се стига до едно необосновано залитане – за приоритетно изграждане на способности предимно за експедиционни задачи на Българската армия. Това е необходим, важен акцент в трансформацията на страните-членки на НАТО, но не снема основната задача на армията да защитава суверенитета и териториалната цялост на страната, отбелязва Първанов.

Президентът смята, че ресурсът за отбрана през последните две години очертава висок риск за способностите, гарантиращи военната сигурност на територията и населението и за сигурността на отделния гражданин.

Бюджетът на министерството за годината и в близка перспектива е под минималния праг, за който са правени разчетите, в това число и за предстоящите реформи, се посочва в статията.

Очевидно отбраната и изграждането на силна и боеспособна армия не са приоритет на правителството, пише Георги Първанов. Според него е необходимо съгласие за осигуряването на ресурс за отбрана, не по-малък от средното ниво за НАТО, а и повече, с оглед да се преодолее изоставането в развитието на способности.

Финансирането на инвестиционните проекти и модернизацията трябва да бъдат неделима част от организационните и функционални промени и редукцията на численост и основни платформи и системи въоръжение и техника, посочва в статията си Първанов.

Президентът потвърждава принципната си позиция, че трябва да имаме готовност за участие в подобни мисии, защото това е част от цената на стратегическия избор, който сме направили.

Първанов припомня, че е бил един от първите, поставил въпроса за необходимостта от един по-гъвкав механизъм на изпращане на военни части, включително и с отпадане на принципа на доброволност – с възможност за изпращане на компактни военни формации.

Той обаче изразява несъгласие с последните промени в закона за отбраната и въоръжените сили, които предоставят на министъра правото да изпраща до 600 въоръжени военнослужещи на подобни мисии, като досега са били до 200 невъоръжени.

„Смятам, че по този начин отново се пренебрегва парламентът и се концентрират прекалено правомощия в ръцете на министъра”, отбелязва президентът.

Според Първанов е наложително увеличаването на относителната тежест на мисията на Българската армия при оказване на помощ на населението в мирно време – при бедствия, аварии и катастрофи.

Важен ключ за изграждането на модерна армия с адекватни на съвремието способности е развитието на военното образование и науката, посочва той.

Първанов се обявява за преразглеждане на възможностите и приоритетите на българската военна индустрия в новите условия, създаващи се след влизане в сила на Лисабонския договор, и за подкрепа от държавата в създаването на Стратегия за развитие на българската военна индустрия и в последващото й реализиране.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Усмивката преди 13 години
Господин Президент, Вие сте виновен. Вие Върховен главнокомандващ ли сте, или на петело шията? Вместо да му навиете врата на дедо Аню, Вие му се молите. Ми оно пораснаше пилци, поебаше квачку. Няма ли някой текст в Закона за отбраната, по който да му свиете сърмите? Слаби са Ви военните съветници.
127
0
 
0
 
! Отговори
Усмивката преди 13 години
До 137и 138: Без да съм пилот, напълно те подкрепям! Всичко написано е 100% истина. Плюс мнението на добри военни пилоти, че Грипен е много по-лесен за управление. Освен това по линия на "офсета" шведите ще построят у нас завод за ремонт и модернизация на Грипените. Какво по-добро от това? - да не зависиш от никой и да има хляб за българските работници! Но дали наместникът на бога в България - чорбаджи Уорлик ще е доволен? Аню играе по неговата ***. Иначе - аут!
126
0
 
0
 
! Отговори
акуд преди 13 години
първаноффф = :)))))))))))))))))))
125
1
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Този съд ще има страшно много работа - например:Сделката за "Кугърите" е най-отвратителното разхищение и кражба на държавни средства, защото имаме напълно изправни вертолети Ми-17, които са с 40% по-добри характеристики и са десет пъти по-евтини. Модернизацията им с помощта на Израел ги правеше едни от най-боеспособните военно-транспортни вертолети в НАТО, при смешно ниската цена на "летателен час", от 1500 долара... и 1 000 (хиляда) пъти по-евтина модернизация, спрямо новите и безполезни Кугъри, при това с участие в модернизацията на Ми-17, на нашите военни заводи... "Летателния час" на Кугър е 15 000 долара и това е безумно скапо, но ги взехме само защото "телата" им се сглобяват в Турция...!!!Абсолютно същото е и положението с модернизацията на бойните ни вертолети Ми-24...!!! Военният ни контингент зад граница и НАТО като цяло, има ВЪПИЮЩА нужда от тези вертолети..., но те стоят безполезни у нас като паметници на НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО..., а "***" от Военното Министерство на А.Доганов (с премиер - Станишев), с благословията на Младия милиардер, се канеха да ги режат за "скраб" както направи вицето му с ракетите...И това ако не е Пладнешки грабеж и Национално предателство не знам какво друго включват тези понятия...???
124
1
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Защо Армията ни е като стадо Голи охлюви. Защото:Корупцията не признава понятия като Държавна изгода, например, въпреки, че обратното е Национално предателство и е повод да се отстрани от поста му, дори българския Президент Защо и Как превъоръжаването на армията ни, може да прерасне в технологично превъоръжаване на българската индустрия!!!1. Най-важното при съвременните сделки с оръжие е "офсета"..., Това са обратните инвестиции, които продавача на оръжие прави в държавата купувач, чрез военни (преки) и цивилни (не преки) обратни инвестиции.Да вземем като пример закупуването на нов универсален тактически изтребител:..." - Разходите по поддръжка на изтребители втора ръка (Ф-16) са по-големи и не са свързани с индустриалното сътрудничество - офсет Това ще рече - даваме на Швеция 1.0 милиард Евро за самолети Грипен, срещу което Швеция, при 120% офсет ( какъвто предложиха на Чехия, Полша и Унгария), с техни пари построяват в България цивилни (или цивилни и военни) заводи, за 1.2 милиарда Евро...!!!2. Освен това - Шведите комплектоват самолета с Въздушни командни пунктове (тип АУАКС), земен команден пункт за Въздушно-морски суверенитет, към който се интегрират до пет военноморски командни пункта. Системата е интегрирана с Натовските АУАКС и се нарича - "Стина", а това не се предлага от никоя друга фирма...(Гърция е купила от Швеция само Въздешните командни пунктове на самолети Ембраер-135 с локатори - "Ериай")3. Новите "Грипен" са с електроника от най-последното западно поколение, радиуса на действие на Грипен е изравнен с този на Ф-16, а директните експлоатационни разходи са с 40% по-ниски...4. На Грипен са интегрирани всички Американски, Европейски и Израелски ракети, включително противокорабни с обсег до 200км., за земни цели с обсег 80км..., има нашлемен целеуказател, топлопеленгатор, а РЛС е технически равна, по режими на работа по въздушни и земни цели с последните Американски образци..., докато любимата на фелдфебел А.Ангелов американска играчка - Ф-16А, дори не е помирисвал подобни "Супер оръжия"...5. Грипен излита и каца на летища и пътни магистрали без обурудване, може да се поддържа от запасни техници и да излети за повторен полет само за 15 минути след кацане, а Ф-16 е най-капризния западен изтребител, по отнашение на летищата и обурудването...6. Колкото до маневреността на новия "Грипен", той има с 20% по-мощен двигател и по нищо не отстъпва на Ф-16..., които е утежнен до безобразие и отдавна не е това което беше"...!!!7. Дори и новия вариант на Ф-16 блок 50/52, е четири пъти по-скъп и си остава само един "Гол изтребител-бомбардировач" с "вързани очи", превъзхождащ, "Системата - Грипен", само по безбожно високата цена...Де го специализирания съд, де го???
123
0
 
0
 
! Отговори
hamster: преди 13 години
"Кралицата на пехари картичка укажува на тоа дека денес моата мо лежи во интуициа и драма. ас им верувам на интуициата и да го негуваат услови на длабока посветеност, трпеливост, и интензивна страст. ас моето огледало срца желба и никогаш не сум премногу зафатен за да се поврзете со оние кои доверба, убов и потреба од мене ","Тоа е мисла што се брои. "Многу може да се каже" ас е умрам за нив "" -. само ас можам да живеам за нив - се зборува со искреност од вистинска "драма кралицата. "
122
2
 
7
 
! Отговори
Болл преди 13 години
Подкрепям Борисов защото изглежда почтенн и има добри инициативи за нас като народ, според мен? Но не подкрепям массона Младенов, който ни заробва за капризите на външни командувания. На нас не ни е нужна агрессивна армия за външни завоевания, а сериозна отбрана за защита на суверенитета ни - това, което по външни наредби унищожиха тука. Първанов в случая е прав. Въпроса е, дали някой му пука вече? Поставянето на България под командуване на Брюксел и Вашингтон, е ликвидацията на суверинитета ни.
121
2
 
7
 
! Отговори
конте преди 13 години
За съжаление е прав? Българската армия е едно нищо и никакво дивизионно статично подразделение, оголено от всякъде по фланговете, превърнало се на ниво полицейска жандармерия, по поръчка на Билдербергите. Ако нашите не вземат мерки за националната ни сигурност, от народа ни ще останат само емигранти, отделни личности и нищо общонационално. Ако имат доблест нека излязат пред целия народ по медиите и да кажагт истината, за директивите антибългарски, от ваншните централи! Както би постъпил Север!
120
6
 
8
 
! Отговори
Кюлева преди 13 години
Гого...бременна съм!Замини за чужбина...
119
5
 
7
 
! Отговори
Мариана преди 13 години
Гоше....бременна съм!
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до сега къде спахте бе
117
1
 
2
 
! Отговори
crus преди 13 години
126 лол...много тежък коментар ,не мислиш ли ?
116
8
 
6
 
! Отговори
По повод митинга преди 13 години
Драги Гоце, бях на митинга, другаря Станишев така вълнуващо говори, че плаках.Опитах да видя дали се яде асфалт. Става, няма проблем. Не знам обаче,как ще е като ходя по нужда. Сигурно ще има, защото другаря Станишев каза, че народът не яде асфалт Той сигурно е ял и е имал проблем като ходи по нужда.Опитах, няма проблем и с ходенето единствено отиде цял вестник Работническо дело -- много мазно бе. Сигурно това е имал предвид Станишев, попречило му е да прави любов - *** става лепкав.
115
8
 
7
 
! Отговори
българин преди 13 години
Интересното в този форум е , че никой не подкрепя ГОЦЕ. Явно ПАРТИЯТА ХРАНИЛКА - БСП вече го е отписала и е насочила всички сили и парични средства към свойте партийни писарушки да съботират най-успешното правителство след прехода и най-вече да плюят срещу Бойко Борисов.ДРУГАРИ : ПЪТ НАЗАД НЯМА. НИКОЙ НЕ ИСКА ПАК ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ И ДПС ДА УНИЖАВАТ НАРОДА !!!!!
114
5
 
6
 
! Отговори
do 121 преди 13 години
Otvratena, ti ot sebe si li si otvratena, ta zapochvash izrechenijata s malka bukva....Az, makar che pisha na latiniza, za koeto se izvinjavam , sam mnogo po gramotna i razbiraema ot teb !!!A ti samata olizetvorjavash vsichko zagnivashto i vmirisano ,koeto nosi sled sebe si Komunisma i negovija predstavitel Goze Parvanov !!!!Otvratena, az sam otvratena ot teb !!!
113
5
 
4
 
! Отговори
ot 66 преди 13 години
Ako vsichko napisano dosega se otnasjashe za men, bih se samoubila ot sram !!!Ama Goze e nagal i debelokog... Goze, procheti vsichko po-dolu, za da se ubedich kolko te mrazi naroda !!!!
112
1
 
5
 
! Отговори
crus преди 13 години
121 отвратена, съгласен съм с мнението ти само една молба , сложи някоя и друга запетайка ,ей така за престиж...
111
6
 
13
 
! Отговори
СМРАД! преди 13 години
*** държавата щом ТОЯ агент и е ПРЕЗИДЕНТ!Титлата въобще НЕ му отива!
110
6
 
11
 
! Отговори
Калин преди 13 години
може ли един въпрос.. към гоцетата ..а бе тоя гоце .. верно ли бил ромски президент?
109
7
 
8
 
! Отговори
отвратена преди 13 години
като ви чета коментарите разбирам какво интелектуално ниво на изразяване имате .само *** и циничен народ без капка образованост може да пише на такъв език.Млади и неучили нищо в тез училища .проста и цинична среда ето докакво ви докараха демократичните ви промени.ЕС е едно козметично лице намазано с фондютен а отдолу пълно с рани . на което им е нужни страни като нашата само за пред обектива .