Борисов спасител. Връща Ботаническата градина на СУ

Спешни министерски разговори решиха спорния въпрос
1 апр 2011 16:55,
150
Борисов спасител. Връща Ботаническата градина на СУ
Ботаническата градина в Балчик. Снимка: Булфото

С намесата на премиера Бойко Борисов спорещите страни за Ботаническата градина в Балчик намериха решение по казуса.

Министерският съвет ще възстанови правото на управление на Софийския университет и Министерството на културата на Ботаническата градина в Балчик.

До вторник решението трябва да бъде изготвено и да бъде внесено в сряда на правителственото заседание.

Това стана ясно след спешна среща в културното ведомство, на която присъстваха министрите Сергей Игнатов и Вежди Рашидов, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, юристи.

В четвъртък от Софийския университет „Св. Климент Охридски” се заканиха, че висшето учебно заведение затваря врати и от понеделник прекратява всякаква дейност в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Mиналата седмица Върховният административен съд отхвърли жалбата на СУ срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата.

Още по темата

По-рано днес обаче стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е потушил страстите, след като е разговарял по проблема с ректора на СУ проф. Иван Илчев. В разговорите са участвали и Сергей Игнатов, Вежди Рашидов, както и председателят на парламента Цецка Цачева.

Иван Илчев обяви, че СУ няма да прекрати дейността си от понеделник, както беше решено вчера, а само ще затвори символично централния вход на висшето училище в знак на протест. Учебните занятия няма да се отменят до сряда, когато се очаква да бъде прието решението, взето на спешната среща в културното ведомство.

В бъдещия договор ще бъде записано, че СУ ще се грижи за цялата паркова част в градината в Балчик, а МК – за сградите.

В договора предлагаме да има специална допълнителна клауза – "охранителна", която да гарантира, че няма да се допускат инвеститорски интереси в Ботаническата градина, заяви ректорът на СУ.

„Не бива нито да има, нито да допускаме конфликт, който да ограничи възможностите за учене. Не е имало и съмнение в това отношение“, коментира Вежди Рашидов след срещата. 

Веднъж завинаги трябва да бъде решен и един проблем, който по думите на министъра на културата винаги е бил като „киста”, която, мине не мине, се обаждала.

За да не се появява периодично проблемът със собствеността, в документа спорните моменти ще бъдат изчистени от юристите.

Спорът между Софийския университет и Министерството на културата за управлението на Ботаническата градина е от 1998 г., като през годините двете институции водят редица съдебни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България се нареди на първо място в ЕС по скок в безработицата.CONGRATULATIONS BORISOFF
86
8
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
И аз съм напълно съгласен София да стане град-държава и всички селяни да си ходите по селата! Екстра ще ми е! За това мечтая!
85
0
 
3
 
! Отговори
до 82 преди 13 години
Много са готини дори от Днес БГ, това, че вие четете писанията им си е ваш проблем
84
3
 
6
 
! Отговори
imagine преди 13 години
Всички така наречени софиянци,предлагам да си стоят в града-държава...Незнам защо някой си помисли че, когато е строен двореца или когато е правена ботаническата градина,кралица Мария е мислила да ги направи в Балчик ама за Софиянци, абе я възгеч моля !Ако трябва да сме честни и двете неща са си на Балчик...ама нали трябва да се заграби къде що има хубаво из България.Ботаническата градина съществува много преди 1955 година...
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Супермен
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде поредния PR на Бойко, изглежда с такива дребни мръсни игрички е решил да върне вярата на хората към себе си е да ама хората не са балъци който да ги ловиш с мрежа.
81
10
 
4
 
! Отговори
студент от друг ВУЗ преди 13 години
От Селския университет нали са си пънове не могат без ботаническа градина - това е нашия хабитат, твърдят те. И са прави. Къде му е мястото на пъна, ако не сред другите пънове?! Сик транзит глория балкани вулгарис.
80
1
 
6
 
! Отговори
sdsad преди 13 години
Днес.бг, вие сте евтини журналисти, готови на всичко за пари! Пишете жалки и смешни статии, и за 3.50 сте готови да спите с кон! Направете услуга на журналистиката, и се скрийте някъде!
79
2
 
10
 
! Отговори
:) до 74 преди 13 години
Ами след като София издържа цяла България, да вземе да стане град държава и да остави намира останалите градове. Да си построи заводи и всичко каквото й е нужно, ние ще се оправим и без Нея. Парите е вярно, че са в София, но не и производствата. А качествена пътна инфраструктура трябва да има в цялата страна, но не мисля, че София е такава. Не всички пътища водят към София и, София не е България.....
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ченгетата си знаят само да правят "Доброто и лошото ченге" Вече са ми писнали !
77
0
 
2
 
! Отговори
cvete ot lunata преди 13 години
naj dobre vireem v botanicheskata gradina :)che razvivame zemedelieto ;)
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заради Бойко, ако не друг, то поне майките на *** намазаха!Всеки иска да ги ощастливи!
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боцко - Цар наш самодържец! Богоизбран и благословен навеки!
74
12
 
3
 
! Отговори
до 74 преди 13 години
Какво искате бе, София е градът, който издържа цяла България. За какво ви е южна дъга в Шумен?
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
74Е той Боко да не мислиш, че е виждал картата на България?
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Елате на Южната дъга, елате в метрото, в Спортната зала на 20 юли ви каним, да сте добре дошли. " Аз само да попитам - ние, дето не сме от София, къде да ходим на 20 Юли? Защото нито южната дъга, нито метрото, нито спортната зала ме греят особено много.
71
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честит празник на всички гербери!!! 1 април - ден на лъжата - ден на ГЕРБ
70
1
 
13
 
! Отговори
баба Хакерка преди 13 години
И пак ли ще трябва да си купувам по два билета от 2 различни каси, за да мога да премина през двореца и да стигна до плажа??? Последния път, когато ми се наложи да си купя билети на единия поне пишеше: Архитектурно парков комплекс ДВОРЕЦА Балчик, а на другия: Министерство на финансите билет за вход. За какъв вход, за къде, за кино, за баня, за тоалетна? Че то, може и някой мошеник да си ги продава тези билетчета Левче по левче ето ти милионче
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги така се получава. Лошите правят нещо , идва Бойко и доброто побеждава.
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"АЗ", "МЕНЕ", "МОЯТА".....това се нарича от психолозите ЕГОЦЕНТРИЗЪМ и когато си начело на държава, която е пред икономически колапс води до катастрофа!!! Търпете си ги тия индивиди.....