Основните политически рискове за България

Ройтерс с анализ за управлението на Борисов
4 апр 2011 21:40,
379
Основните политически рискове за България
Снимка: Reuters

Най-бедната страна членка на ЕС България бавно се възстановява от дълбока рецесия, която оряза доходите и увеличи безработицата, което удари по рейтинга на дясноцентристкото правителство на страната, пише Ройтерс.

Икономическото забавяне принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите и пенсиите с цел да обуздае фискалния си дефицит, за да избегне натиска върху валутния борд в страната.

Резкият скок на цените на храните и горивата заедно с намаляването на разходите и забавените реформи подкопаха доверието към правителството. Все пак кабинетът все още държи властта здраво в ръцете си благодарение на подкрепата на националистическата партия Атака.

Правителството пое тежър удар и заради скандала с подслушването, който породи подозрения за протежиране на високо ниво.

Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да постигне резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, за да задържи доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да осигури влизането на страната в Шенгенското пространство. 

Ето и ключовите политически рискове за България:

Подкрепа за правителството

Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ намаля от спечелването на изборите през 2009 г. и се свива още заради повишението на цените на храните и горивата през март. Тя падна до 24,4% при 40% на изборите.

Опозиционната социалистическа партия проведе първия си национален антиправителствен протест. Хиляди българи протестираха срещу високите цени на бензина, които удариха по жизнения стандарт на хората – един от най-ниските в ЕС.

Изборите по-късно тази година за президентския пост и за местна власт могат да бъдат знак за промяна в баланса на силите.

Президентът социалист Георги Първанов обяви плановете си да се върне в активната политика и анализатори твърдят, че той може да е фигурата, която да оспори управлението на Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г.

Какво трябва да се следи:

Колко още подкрепа може да загуби ГЕРБ заради икономическите трудности? Докато в краткосрочен план едва ли ще изгуби контрол над властта, партията може да се изправи пред растяща опозиция и вотове за недоверие в парламента.

Политическата несигурност едва ли ще засегне лева като валута, защото тя е прикрепена към еврото, но може да оскъпи застраховането на българския държавен дълг и да направи по-скъпо вземането на заеми.

Корупция и престъпност

Корупцията и организираната престъпност все още разяждат балканската страна дори и 20 години след падането на комунизма. Фаворизирането и даването на подкупи за гарантирането на бизнес сделки са спирачка за чуждестранните инвеститори и пречат на икономическия растеж.
Германия и Франция призоваха Брюксел да отложи влизането на България и Румъния в Шенген заради съмнения за корупция.

Последните присъди срещу двама висши държавни служители за злоупотреба с власт и присвояване на средства са стъпки в правилната посока и София си спечели похвали от ЕС, но е необходимо усилията да продължат и корумпираните висши служители да бъдат изпратени зад решетките, за да се докаже, че намеренията са сериозни.

Доверието в правителството понесе тежък удар в края на януари, когато в медиите изтекоха записи на Борисов, който предлага закрила на собственик на пивоварна от митнически проверки. Тогава социалистите заявиха, че това създава усещането за фаворизиране по високите етажи на властта. 

Борисов отрече да е вършил нещо нередно и заяви, че изтеклите записи са резултат от опита му да скъса връзките между корумпираните чиновници и босовете на организираната престъпност.

Какво трябва да се следи:

Ще продължи ли правителството да поддържа политическата воля да смаже корупционните практики? Това едва ли ще раздвижи пазарите в краткосрочен план, но ще изпрати важен сигнал, че България се превръща в по-лесно място за правене на бизнес.

Слаба икономика

Икономиката расте с 3,6% тази година, след като увеличеният износ я измъкна от рецесията през второто тримесечие на 2010 г., но растежът ще бъде по-бавен, тъй като бумът при недвижимите имоти, който беше причината за предишното разрастване на икономиката, няма да се повтори.

Кабинетът замрази заплатите и пенсиите и оряза разходите на министерствата с около 20% през 2010 г. и продължава да харчи на същите нива тази година, за да избегне по-нататъшен спад в търсенето.
Ако обаче растежът остане анемичен, приходите от данъци ще са по-ниски от очакваните, а социалните плащания вероятно ще са по-високи, което ще обърка плановете на правителството да намали наполовина бюджетния дефицит до 2,5 на сто.

Инфлацията на годишна база се покачи до 5,2% в края на февруари от 0,5% през февруари 2009 г. заради повишението на цените на храните и горивата.
Повече от 120 хиляди работници са изгубили работата си за последните 2 години, безработицата беше 9,8% през февруари. Повече от една пета от населението живее с по-малко от 6,5 долара на ден, сочат последните данни от 2008 г. Броят на безработните млади хора до 29 години се е удвоил за последните 2 години.

Какво трябва да се следи:

Ще се окаже ли икономическият ръст по-слаб от прогнозите на правителството? Това може да оскъпи застраховането на българския дълг и да затрудни достъпа на страната до финансиране от международните пазари.
Ще разхлаби ли правителството фискалната политика, за да поддържа рейтинга си преди местните и президентските избори през есента?

Реформи и еврофондове

Кабинетът обеща да промени изцяло неефективната здравна система, но реформата удари на камък, след като лекарите протестираха срещу затварянето на болници и недостатъчно финансиране.
Заплахи за масови стачки принудиха правителството да забави пенсионната реформа, спряна е и приватизационната програма.
Усвояването на средства от ЕС се подобри миналата година, но страната все още използва само 10% от 7-те милиарда евро, отпуснати до 2013 г., най-вече заради бавната администрация и липсата на добре подготвени проекти. 

Какво трябва да се следи: 

Ще прокара ли България напред реформите, или безпокойството за рейтинга и страхът от общественото недоволство ще отложат промените?
Ще бъде ли способно правителството да подобри усвояването на евросредства? Провал е малко вероятно да повлияе на цените на акциите и имотите, но може да попречи на чуждестранните инвеститори, да забави подобряването на инфраструктурата и да подкопае икономическото възстановяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още по темата: Българиярискове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
1
 
6
 
! Отговори
SPARTAK преди 13 години
DOKOGA SHTE NI TAPCHAT,MACHKAT I PODLAGAT NA GENOCID I SIGURNA SMART MILIONERITE OT GERB.STIGA VDIGANE NA CENI,DANACI I TAKSI,STIGA BEZRABOTICA.DA SE DARJIME KATO MAJE I EVROPEICI A NE KATO JENI I BABI.DA IZLEZEME NA ULICATA DA SVALIME TIRANICHNIA DIKTATORSKI REJIM NA MILIONERITE OT GERB KOITO ISKAT DA NI POGREBAT JIVI.BRATIA BALGARI NA ORAJIE NA BORBA ZA PO DOBAR I NORMALEN JIVOT KATO BELI HORA I EVROPEICI.NA ORAJIE AKO E OSTANALA U VAS ISKRICATA OT PLAMAKAT NA LEVSKI TOI NE E MIT ILI LEGENDA A
329
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека пишат каквото си искат за нас, нека казват че сме *** държава или турски ***. Нека.Българите са велик народ.Бог да пази България.
328
3
 
13
 
! Отговори
правда преди 13 години
До 320 Интелекта на Борисов всички го видяхме и чухме ,а щом виждаш в Борисов интелект то и твоят е такъв.Досега няма по просташко изказване от неговото.Каквото ни е правителството такъв ни е народа.
327
6
 
4
 
! Отговори
До 323 преди 13 години
Остави Ройтерс, те нямат право да говорят, защото както вече писах преди 20г. ни оставиха пак на комунистите, както техния Чърчил през 1945г. Отпускаха заеми на червените капиталисти и така ги легитимираха. Много е лесно отдалеч да си взимаш заплата от хиляди лири и да критикуваш. Борисов е първия премиер, който е компетентен и национално отговорен политик, той ще ни спаси от Червеното заразно зло, което е обсебило и държи 90 % от националното ни активи. Погледни морето и там вече строят червени
326
4
 
6
 
! Отговори
RAMBO преди 13 години
BORISOV DA KAJE NA BALGARSKIA NAROD KAK VLIATELEN DEPUTAT OT GERB IZDARJA S DARJAVNI PARI LIUBOVNICATA SI I METRESA ZARA MODELKATA.A OT 1 GODINA VLIATELNIA DEPUTAT OT GERB IA E IZPRATIL V NIU IORK DA UCHI AKTIORSKO MAISTORSTVO S DARJAVNI PARI A TE SA PARITE NA MIZERSTVASHTIA BG NAROD.NAGLIA DEPUTAT OT GERB E OBESHTAL NA ZARA MODELKATA ZA V BADESHTE DA IA NAZNACHI V DIPLOMATICHESKATA MISIA NA BALGARIA V AMERIKA I DVAMATA SHTE SI JIVURKAT S DARJAVNI PARI SVALENI OT KOJATA NA BALGARSKIA NAROD CIALA
325
2
 
16
 
! Отговори
хх преди 13 години
я да премерим *** който е за герб да ми сложи минус който против плюс
324
6
 
10
 
! Отговори
хх преди 13 години
абе тука доста прости и неграмотни хора има слепи ли сте ББ осигури на столетницата поне 2 мандата сега повечето ще я подкрепят зада не дойде някой като него аз също не обичам комунизма но бих ги подкрепил само заради това а друга алтернатива не се вижда
323
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така си е иде края на крадливата столетницата с много имена - партията на злодеите и бандитите.
322
1
 
1
 
! Отговори
кн преди 13 години
не знам защо найденов го е толкова страх от бсп. дали тя го командва. що се отнася до преврата от 10 ноември 1989 г., той беше една необхдимодост за времето. но да се спекулира с него,, както го прави лойтерс, не бива. българия никога не е имала комунистическоу а социалистическо управление с държавна собственост върху средстмата за производствно. частната собственост води до бандитско-милиционерсдко-пожарникарско управление. айде, пак гласувайте новмата дс да ви управлява.щом така ви е добре -
321
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е, че стогодишната изнемощяла вече партия най-после се е запътила към небитието. Ще остане само лошия спомен от една терористична, диктаторска, лъжлива и крадлива партия, която благодарение на висшата си демагогията успя да управлява десетилетия българския наивен идобродушен народ, но сега вече и дойде края. На изборите на есен ББ ще я довърши съвсем.
320
2
 
3
 
! Отговори
xx преди 13 години
че имали още сини че и жълти време им е да се прибират в родната партия иначе увеличават безработицата
319
1
 
9
 
! Отговори
до 320 преди 13 години
Ако говорите за интелект при Борисов, най-вероятно на Вас не Ви достига интелект, за да оцените реално ситуацията. Оставете настрани пристрастията си, погледнете обективно на нещата и тогава ще видите, че дори и Ройтерс, казвайки доста завоалирано някои работи, е наясно с това какво става на тази територия - а именно, че нищо хубаво не става.
318
3
 
7
 
! Отговори
До 316 преди 13 години
Ха, ха, ха, Синята коалиция била алтернатива на ГЕРБ, още една смрадлива партенка се пуска в политическото ни пространство от червените шамани. Много им се иска техните хора от Синята коалиция да вземат властта, ама народа не е чак толкова *** за да избере сините крадци /Костов, Софиянски,грозното Наде/ на Синята идея, на желанието на хората за истинска демокрация-никога повече власт за сините *** на червената посткомунистическа мафия!
317
2
 
7
 
! Отговори
хх преди 13 години
кризата я създаде дянков като не се разплати с бизнеса и намали значително парите в обращение когато разбра колко сее осрал каза че било нарочно да фалират фирмите на комунисти и мутри но истината е че изгоряха честните хора а комунисти и мутри им преватизираха бизнесите дано сте живи и здрави гербери че като избухне революцията да има кого да бесим по дърветата иначе ква революция ще стане като предната
316
8
 
6
 
! Отговори
До 315 преди 13 години
Василев, събуди се първо, разтрий си очите и виж истината, а тя е, че по интелект Борисов бие всичките останали, Станишев е един празнодумец, който може по цял ден да говори и да не каже нищо съществено, до като Борисов се изразява много конкретно, точно по темата, компетентно, като винаги използва точни цифри, факти, при него няма многословия, защото той винаги говори истината и за това не са му нужни отвличащи вниманието многословия, за да прикрие лицемерието, както го правят червените лидери
315
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Станишев няма интелект той е просто една пионка, казват му какво да говори и той го повтаря. Най-голямата му грешка беше че до последно ни уверяваше че криза няма и харчеше излишъка на бюджета за наши хора.
314
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 13 години
До 315:По "интелект", Станишев и Бойко са много близки. Станишев говори по-гладко, Бойко има повече селска хитрост. С две думи, 2 вида комунисти. Станишев - по-мазен, Бойко - по-нагъл. Но, резултатите от "управлението" им са еднакви - драстично вдигане на всички основни цени и обедняване на българите. Станишев все пак в последния момент поспря безумието АЕЦ Белене, сега Бойко, ако го пусне, значи си е точно ***, на който прилича.
313
0
 
4
 
! Отговори
дс преди 13 години
нема страшно те си мислят че са ни подкопали и не усещат как ние ги копаем със световни кризи и разложение в обществата им де българин стъпе трева не никне ние сме заразата за стария свят и те ще реват скоро и ще искат социализам знаеме си работата ние научихме германците да земат подкуп и арабите да пикаят прави господ е българин ще превземем света слава на комунизма и вечна памет на ленин и г.димитров
312
8
 
8
 
! Отговори
българин преди 13 години
До 301:Нямало сега алтернатива на Бойко. Той точно на такива глупости се крепи.Истината е проста: естествено че има алтернатива - Синята коалиция. Може и тя да е получервена, може всички в България да плюят Костов, повечето за измислени грехове, но, ако сериозно питаш, дали има алтернатива на ГЕРБ, полезна за България - това е Синята коалиция. С всичките си кусури е по-добра за България от ГЕРБ и останалите ЦК- и ДС-"партии". Друг въпрос е, дали българският избирател има акъл да види това.
311
6
 
8
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Станишев може да е всякакъв, но по интелект е на светлинни години пред мутрата!