Кой какво подписа и кой какво не разбра

Обобщение на 24-часовото въртене около АЕЦ "Белене"
Обновена: 6 апр 2011 23:37 | 6 апр 2011 19:30,
406
Кой какво подписа и кой какво не разбра
Гьолът "Белене". Снимка: Булфото

Скандалът около проекта АЕЦ „Белене“ затресе държавата и той започна с едно уволнение, което обаче все още не е факт. В крайна сметка жълт картон получи този, който поиска отстраняването на шефа на НЕК.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви във вторник, че е  уволнил Красимир Първанов, защото е подписал договор с обвързващи клаузи, с което превишил правомощията си.

„Това, което стана, е, че изпълнителният директор Красимир Първанов постфактум ми каза, че е подписал два документа – единият е меморандум, който е с пожелателен характер, той е с тримесечен срок и това е време, в което двете страни ще преглеждат новите изисквания за безопасност.

Вторият документ е Допълнение 12, което вече е с двумесечен срок и който изисква до края на този двумесечен срок, до 1 юни т.г., двете страни да подпишат окончателен договор за изпълнение, доставка и строителство.

Този вариант на Допълнение 12 беше обсъждан от мен, зам.-министъра, БЕХ, НЕК, преговарящия екип още миналия четвъртък и изрично не беше приет. Така че това, което е направил Красимир Първанов, е, че е подписал това допълнение 12 в разрез с решението на борда на директорите на НЕК, на моите изрични инструкции по отношение на този документ и на Вашия политически мандат за мораториум“, обясни ситуацията Трайков пред премиера на правителственото заседание, на което беше изслушан и Красимир Първанов.

Според директора на НЕК обаче в споразумението няма текст, който да задължава правно страната да подпише договора за АЕЦ "Белене" до два месеца. Той обясни, че с новия документ се удължават сроковете на вече изтеклото предишно споразумение на 31 март.

От изказването му стана ясно, че той е съгласувал действията си с ресорния вицепремиер Симеон Дянков, който му казал да подписва, а Трайчо Трайков бил информиран с имейли.

Първанов е категоричен, че е „бушон“ и няма нищо вярно в думите на енергийния министър. Той отбеляза, че може да бъде освободен от поста само от БЕХ, а не от министъра.

В официално съобщение на руската компания „Атомстройекспорт“ обаче се посочва, че подписаното във вторник в София Допълнение 12 (към Споразумението от 29.11.2006 г. за изграждане на АЕЦ „Белене“) „удължава срока на действие на Споразумението до 30 юни 2011 година за окончателното съгласуване на всички документи, съставляващи контракта ЕРС (за проектиране, доставка и изграждане).

Съгласно условията на Допълнението съгласуваните документи трябва да бъдат парафирани по надлежния начин от упълномощени представители на двете страни до 1 юни 2011 г.“, се казва още в прессъобщението на „Атомстройекспорт“.

В момента юристи по международно и корпоративно право готвят правен анализ доколко и как подписаното във вторник Допълнение 12 за строителството на АЕЦ "Белене" ангажира България, стана ясно от думите на Трайков.

Без да коментира по какъв начини ни обвързва подписаното споразумение, премиерът Бойко Борисов обаче заявява пред министрите си, че интересът ни е защитен и националната сигурност не е застрашена, за което правителството беше атакувано от опозицията в парламента.

От думите на премиера стана ясно, че има разнобой в мненията на вицепремиера Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Той призовава "те да се разберат и да му кажат дали да се строи „Белене“, или да се отива на съд".

По-късно премиерът заяви, че Красимир Първанов не е уволнен, а към Трайчо Трайков е отправено последно предупреждение, тъй като било груба грешка от страна на икономическия министър да говори, преди да е разговарял с Дянков. 

Преди това обаче Борисов бе категоричен пред министрите си, че шефът на НЕК ще бъде уволнен, ако се окаже, че наистина е прескочил Трайков.

Депутатите в парламента пък очакваха икономическият министър и премиерът да им докладват за случващото се, но Трайков замина за Москва, а Симеон Дянков, който всъщност е водил преговорите, е в САЩ.

Президентът Георги Първанов пък разбрал за подписаното споразумение от медиите.

"Интересите на България са напълно защитени", каза по-късно вицепремиерът Симеон Дянков пред БНТ. Той отрече да има конфликт между него и министър Трайков, напротив, говорили по темата всеки ден.

Коментарът по темата Дянков направи от САЩ, където има поредица от срещи с българската общност. Той обясни, че е бил в течение на преговорите и действията на шефа на НЕК.

"Очаквам вицепремиерът да се прибере от чужбина и през почивните дни ще постигнем по-голяма яснота по отношение на ситуацията около АЕЦ "Белене", каза на свой ред министър Трайков .

По отношение на отправеното му предупреждение от премиера Борисов, Трайков обясни, че ще го коментира, след като се върне в София и след като министър Дянков също се прибере от чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
5
 
5
 
! Отговори
do 313 преди 13 години
От турция България е видяла само хубаво,долу руснаците и техните АЕЦ
312
3
 
5
 
! Отговори
Любителите на Русия преди 13 години
Да бъдат задължени да карат Руски коли, да носята Руски дрехи, да ходят на почивка в Русия и вай-важното да слушат Руска музика -- Муслим Могумаев, вечер да гледат Руски филми.Да си окачат в къщи портрет на Путииин
311
0
 
6
 
! Отговори
Лошо преди 13 години
Станала е беля в ЯПОНИЯ. Гледах по CNN. Аз отивам в мазето айде чао!
310
7
 
6
 
! Отговори
KOKO преди 13 години
Затворете Козлодуй и на свещи индианци
309
5
 
8
 
! Отговори
Нищо Хубаво преди 13 години
Он Русия България не е видяла нищо хубаво. Няма и да види -- всички руски *** под строй в Сибир.
308
2
 
8
 
! Отговори
UK преди 13 години
До 303Ние всички знаем че герберите са с основно образование и не са много по четенето. Спокойно.
307
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НИЕ СИ ПИШЕМ ПО ФОРУМА НО КЕЛ ФАЙДА.БОРИСОВ ВЕЧЕ СИ Е НАУМИЛ ЗА АЕЦ-А И ЩЕ НИ ПРАСНЕ С НАЙ-ГОЛЕМАТА ЦЕНА.ГОЛЯМО ЗЛО СТОРИХМЕ НА НАРОДА, ЧЕ ГО ИЗРБАХМЕ.И АЗ ГЛАСУВАХ ЗА ТОЯ И ГОЛЯМО ЗЛО СТОРИХ НА НАРОДА.
306
2
 
4
 
! Отговори
Ново 10 преди 13 години
"Радиацията в Русия, България, Румъния и Словакия се е покачила.Всички мониторингови станции са засекли концентрация на радионуклиди над допустимите нива. Предполага се че повишените нива се дължат на трансграничен пренос през Черно море.Налага се да се вземат превантивни мерки от органите на гражданска защита за предотвратяване на по тежки последствия" Дойче Веле
305
4
 
3
 
! Отговори
MARA преди 13 години
Да бе КОКО,прав си ,точно 3 са търчетата тук,ама те не знаят че ердоган ще строи руска АЕЦ близо да нашата граница и тя ако гръмне те със сигурност ще я усетят повече от кюрдите им на изток
304
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
фосилните горива са главните източници на парникови газове. следват все по-студени зими и все по-горещи лета. следва необходимост от все повече нови мощности за повишената нужда от отопление и охлаждане. и кръга за около 30 години се затваря окончателно.
303
3
 
5
 
! Отговори
за 303 преди 13 години
Ами не чети, защо го обиждащ? Защото истината те дразни , другарю? Ми яж ми ***.........
302
1
 
4
 
! Отговори
Монопол нЕмааааааааа преди 13 години
1 рафинерия за петрол1 тръба за газ2 АЕЦА за токвсе рускиедин народ българи, все бунаци
301
4
 
3
 
! Отговори
ПУТИН преди 13 години
СТРОИТЕ АЕЦ И ВАМ - ПИЗДЕЦ!
300
5
 
2
 
! Отговори
MARA преди 13 години
Българите искат руска АЕЦ и боко ще я направи,няма къде да мърда!!Няма да тръгне против народа си! Всъщност този проект не е започнат от боко,и както виждате които политик да дойде утре ще слуша народа и хоро ще играе
299
0
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 13 години
Другари, досега ние бяхме изправени пред ръба на една страшна пропаст, но ето че най-накрая С БОРИСОВ направихме решителна крачка напред!
298
1
 
8
 
! Отговори
UK преди 13 години
Шефът на Лукойл България направи нещо безпрецедентно написа подигравателно писмо до министъра на енегретиката Трайков, в което го пита може ли да смята и и нтересува ли се от икономика. Поводът са въпросите на министъра за цените на горивата и за наглите оплаквания на Лукойл, че имали големи разходи и работели на загуба. На което основателно Трайков каза щом е толкова неизгоден този бизнес, държавата с удоволствие ще си вземе обратно рафинерията. Също толкова безпрецедентно премиерът Борисов, вместо да защити министъра си, защити Лукойл и Златев. Наруга Трайков и взе да се вайка, че ако Лукойл спре за ремонт 2 месеца, как държавата ще изгуби 1 милиард от данъци (все едно никой друг няма да продава горива през това време, освен тях). Това всичко става в момент, когато петролният монополист вдига цените и шофьорите излизат на бунтове. И премиерът ги подграва с въпроса срещу какво протестират срещу Кадафи ли? А въпросът е какво толкова се оправдават за цените у нас с кризата в Либия, като тук идва руски петрол? Министър Трайков е поискал официално от Лукойл обосновка за цените им. И основателно пита - като акцизът за дизела у нас е най-нисък в Европа, защо той е по-скъп от бензина, също и от дизела в няколко други страни от ЕС? Оказва се, че Златев е нещо като губернатор на България. Той хока министри, премиерът на България веднага се скарва на провинилия се министър, и се омилква около Златев, моли го да не вдига цените Той пък е консултант за АЕЦ Белене и сигурно натиска Борисов за нея, защото премиерът се хвърля като лъв напоследък да я строи, баш в най-неудобния момент Иначе двамата били приятели от 20 години, откак Борисовата фирма Ипон е поела охраната на рафинерията. Тази арогантност в писмото на Златев е стил и на цялото управлението на Борисов. Писмото на Златев със сигурност е писано от Диана Дамянова и нейната пиар агенция, която обслужва и Лукойл, и ГЕРБ. Тази арогантност може да се види например и в писмата на министър Вежди Рашидов, чийто шеф на кабинета е шефката на агенцията на Дамянова. Може да се види и в различни акции на това правителство. Сега остава да видим дали губернаторът Златев ще пожелае главата на министър Трайков и дали подопечният му премиер Борисов ще изпълни желанието.
297
2
 
4
 
! Отговори
Белчо преди 13 години
Белосвайте се с това Белене, белким обелите... забеления!Подпис: Белчо
296
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами като само реакторите и строежа е договорен за 6 милярда според медиите колко прави бе, червенотиквеник?Като прибавиш площадката, допълнителните мерки за сигурност,които от ЕС ще ни задължат да направим след като ги прескочихме, инфраструктура и извеждане от експлоатация един ден, плюс лихвите, които са си прибавили руснаците за парите които ни заемат, колко прави бе?"Гей, не ми пей на общо основание, покажи някакви сериозни цифри за да докажеш твърдение си! Лъжци жалки!
295
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОРИСОВ ВЕЧЕ ВКАРА ДЪРЖАВАТА В КРИЗА.АКО НЕ ГО БЕШЕ НАПРАВИЛ МОЖЕ БИ ЩЕШЕ ДА СЕ СПРАВИМ С АЕЦ СЕГА ЕДИН АЕЦ ЩЕ НИ ДОВЪРШИ.
294
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За ''Белене'' фактите в числа са:-при 6,25млрд.$ ел.тока ще излиза на 0.12лв. - 3/пъти/ по-скъп от ''Козлодуй'' плюс 1.2млрд.лв.за свързване към ел.мрежата наРБ-я е = на 7млрд.$ които при 400млн.$ ''чиста печалба'' на АЕЦ-а се изплащат на 17-та година - значи 17г. само за да си върне 7млрд.$????Неразбирам защо? два блока се правят в Белене ,а не се направят като 7-8 блок в Козлудуй - 1.5млрд. се икономисват само от свързване към ел.мрежата.За 1000МW в ''Белене'' инвестицията е 3.5млрд.$, и тока е 0.12лв. срещу1000МW в ТЕЦ на метан с инвестиция до 1млрд.$ , и тока пак излиза на 0.12лв. плюс целта на САЩ до 2020год.-за 1000МW в слънчев панел да е 1млрд.$ -greentech-bg.net/?p=7337#more-7337.За 1000МW във ветрогенератори същото.Немога да не спомена за 24-часово безплатно гориво от реките с ''Ротоджет''.Отделно както каза м-р Плевналиев с 2млрд.$ в енерг.ефективност се икономисва 2000МW-колко ''Белене'' струващо 7млрд.$ -варианта го каза шефа на сметната палата - държавата да излезе от ''Белене'' и ''Южен поток''. На час в РБ-я се консумира 5000MW и с енерг.ефективност за 2млрд.$ - както каза м-р Плевналиев се икономисват 2000MW значи остава 3000. До колкото чувам директива на ЕС ще задължи всички държ.сгради на РБ-я да се санират- енерг.ефективност.Скоро г-н Путин каза на ЕС, че неискат АЕЦ,неискат метан но за дърва и въглища пак до Русия ще опрете.Щото знае докладите на ЕС : валутният-ЕС се нуждае от 70% енергия или около 30 броя АЕЦ-а до 2030г. -изчислено е - и го знам от 1год.,но РБ-я небива да поема ангажимент да изкупува ток от ''Белене'' без ясни договори къде ще го изнася/продава/,и е ясно че ние не се нуждаем от допълнителни мощности - когато се харчат пари на данъкоплатци и се поемат задължения да се изкупува ток се поставят условия - за 5млрд. за ''Белене'' мога да си помисля при едно условие.Отделно нека говорим за най-новите ядр.реактори на Русия - работа с обогатено отработено ядр.гориво това за което г-н Котев с 17год. стаж в ''Козлодуй'' говореше-в ''Скат''.К'во кат' не'*** ''Белене'' като Белорус ще строи АЕЦ - за к'ва сигурност говори ЕС и не им ли стига,че затвориха ''политически'' блокове на ''Козлодуй''.Благодарен съм и уважавам Русия ,но и слушах г-н Котев за експериментите в ''Козлудуй'' с обогатено отработено ядр.гориво,и се радвах като видях г-н Путин и г-н Медведев със съпругите им в Църквата на Възкресение Х