Станишев диша във врата на Борисов

Галъп: Резултатите на ГЕРБ и БСП са все по-близки
14 апр 2011 15:07,
408
Станишев диша във врата на Борисов
Снимка: Булфото

БСП набира скорост няколко месеца преди президентските и местните избори през есента. Това сочи проучване на „Галъп“, проведено в периода 31 март-7 април.
 
Подкрепата за социалистите е нараснала с близо 3% до 20,5 на сто спрямо предходния месец.
БСП обаче се вдига, без ГЕРБ да пада. Партията на премиера Борисов също бележи ръст през април, макар и минимален. Ако имаше парламентарни избори днес, ГЕРБ би получила 24,6 при 24,4% през март.

Подкрепата за ГЕРБ пада, откакто партията е на власт, но трябва да се изчакат и резултатите следващия месец, за да се види дали става дума за трайна стабилизация, обясниха социолозите.

Леко е спаднала подкрепата за ДПС – от 6,4 на 6,2%. Следват Синята коалиция с 4,3 на сто и Атака – 2,9 на сто. 37,8% от българите заявяват, че няма да гласуват.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева отново е на върха на класацията за доверието в политиците с 62%. С резултат от около 39% следват регионалният министър Росен Плевнелиев, президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов. Спряганата за кандидат за президент Меглена Кунева е веднага след министър-председателя с 37% доверие.

Министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков качват с по 2% доверието към себе си. Това е малко изненадващо на фона на разразилия се скандал с АЕЦ Белене, но социолозите отчетоха, че хората не са имали време да осмислят случващото се, за да имат конкретна реакция.

БСП влиза в добра форма шест месеца преди изборите, коментира социологът Андрей Райчев. ГЕРБ пък е престанала да се топи, допълни той.

Според социолога от известно време управляващите са били подложени на силен натиск. За пример той даде скандалите от края на миналата година с подслушването, апартаментите на Цветан Цветанов и бившата шефка на фонд „Земеделие“ Калина Илиева. В първите три месеца на 2011 г. пък вече нямаше флашки и апартаменти, но имаше конфликт между народа и властта заради скока на цените на горивата и храните, коментира Райчев. Сега като че ли този натиск е поотслабнал, смята той.

„Основна способност на Борисов е да сменя своята титла. Първата година наблюдавахме Борисов отмъстителя, сега наблюдаваме Борисов строителя“, разясни социологът.

Андрей Райчев посочи още, че за БСП има две възможности. Едната е да издигнат партийна кандидатура, която ще им гарантира „сребърен медал“ на президентските избори. Кандидати като Стефан Данаилов и Ивайло Калфин със сигурност ще стигнат до втори тур, но на балотажа всички останали ще се обединят срещу червените.

Другият вариант е социалистите да подкрепят центрист, който ще им гарантира по-широка подкрепа, но тогава те ще играят поддържаща, а не централна роля, разясни Райчев.

От "Галъп" са изправили хипотетично на втори тур на президентските избори Меглена Кунева съответно срещу премиера Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и регионалния министър Росен Плевнелиев. Според резултатите Кунева ще загуби срещу Борисов – 27 срещу 33% за премиера. Дамата обаче би получила повече гласове срещу Цветанов и Плевнелиев.

Въпросът за президентските избори е дали българите ще поискат отново юнак, или ще заложат на друг модел, подчерта Андрей Райчев.

Според него сражението на изборите наесен ще е за избирателите в центъра, а не толкова за негласуващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още по темата: проучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
7
 
9
 
! Отговори
Ескимос преди 13 години
До кога *** в България ще гласуват за тези червени *** като Станишев , Борисов , Костов , Кристалина , Кунева
372
1
 
1
 
! Отговори
dogan преди 13 години
Dane gi6a samo gaza na borisov 4e toi sergo sie manaf4e moje i dago odari edinpak.:)))))) toi sega bodko nali ve4e nee jene mogat i dase saberat dase du6at vzaimno.
371
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според мен Станишев диша прахта на Борисов..!
370
4
 
8
 
! Отговори
Но прашкоран! преди 13 години
Кожен пирон за всички другари!
369
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
I dvamata sa ot edna partia.
368
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Виждали ли сте един неспасяем алкохолик, който с чаша в ръка проповядва ....въздържателство и осъжда всеки, който е изпил дори една чаша бира. И заеква и пелтечи и се повтаря като грамофонна плоча, но....не се усеща изобщо.Тая дебелокожа и нагла *** и агент на Москва предател на БГ и представител на най-отвратната полицейско и агентурска диктатура в света САТАНиШЕФ с минетчийските устенца, който не е похванал работа поне за 1 ден и няма семейство и деца, но се е главил да бъде марионетка на ДС и КГБ и Москва и само да словоблудства и плямпа без смисъл и логика. Като един робот зомбясан. Тоя не може още да осъзнае че изборите, които минаха показаха какво мисли народа за него и БКП/БСП и че това бе НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ към продажната политика на червените мафиоти в БГ. Тоя налапал се с милиони от мафията, за да им слага чадър за престъпленията е много самоуверен и нагъл днес.ЕДИНСТВЕНОТО НАКАЗАНИЕ ЗА НЕГО И ДРУГИТЕ *** ОТ ЧЕРВЕНАТА НОМЕНКЛАТУРА Е.... ДА ИМ ВРЪЧАТ ПО ЕДНА КИРКА И ЛОПАТА И ВКАРАТ В ЕДНА ТРУДОВО-ИЗПРАВИТЕЛНА БРИГАДА /както практикуваха *** до скоро/ И ДА БАЧКАТ НА СТРОЕЖИТЕ И ПЪТИЩАТА ПО 12 ЧАСА НА ДЕН, ДОКАТО ИЗПУКАТ КАТО ВЪШКИ....
367
4
 
8
 
! Отговори
bg преди 13 години
DVAMA PRIJATELI -DVAMA KRADEZA-NIE SME NA VSEKI KILOMETAR I TAKA DO KRAJA NA SVETA
366
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мда, два комуно-мафиотски клана... кое от тях би могло да е 'по-малкото зло'? Просто такова няма - и двете са отрочета на "Партията майка-кърмилница", едните са техните отрочета, другите са техните слуги. И двете са 'възпитани' изцяло в комуно-милиционерски стил (вижда се от действията им), така че коя да е от тях не може да е алтернатива на другата.
365
6
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
до 366 ,няма да е зле да лапнеш на Съсела играчката
364
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 366!Много такива икономисти със самочуствие видяхме как ни докараха на тоя хал ,така,че това е следствие от тяхно предишно управление!
363
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голяма борба за това кой да стане компрадор на България!...
362
2
 
14
 
! Отговори
дантес преди 13 години
Нема измькване от този казан.Вьртим се на центрафуга ве4е 20год.
361
11
 
11
 
! Отговори
миро преди 13 години
Подкрепям 366.*** ДЪРЖАВА
360
2
 
13
 
! Отговори
миро преди 13 години
За смях сме пародия на живот,нищо хубаво няма нито от политиците нито от нас хората,да ни изтрият от света само мъки тука,всеки ден се измисля поредната тъпотия сътворена от някъв *** политик!!!Нищо хубаво не направиха тез *** партии с корумпирани политици!!!
359
28
 
10
 
! Отговори
Наско до 365 преди 13 години
Абе к'ви фондове бе човек? Само повтаряте без да имате и БЕГЛА представа за ситуацията!За това харесвате тая тиква,щото и вие сте такива и само елементарния анализ ви прави смисъл:((((((((((((((
358
37
 
21
 
! Отговори
Наско преди 13 години
Съсела колкото и да са му меки китките е 100 пъти по-добър от дебелия *** Бойко! Аз съм икономист със самочувствие и ви казвам,че България не е управлявана по зле от сега! Ако този беше мин.- председател през 90-те, Виденов щеше да е далновиден политик в сравнение с него!
357
18
 
22
 
! Отговори
Някой си преди 13 години
Както винаги сме принудени да изберем по-малкото зло . Вярно е че ГЕРБ не се справят много добре , но явно сте забравили как при управлението на БСП (които уж мислят за народа) ни бяха спрени всички пари по еврофондовете
356
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи БКП е с 49% обича си нашият народ комунизма.
355
2
 
10
 
! Отговори
Блонди преди 13 години
Толкова ли се е изложил Борисов??? Толкова невъзможно много ли се е изложил Бойко? Не мога да повярвам! Не! Единия нежен книжен блондин, другия - мускулест брюнет мачо. И първия да го настигне? Ега ти мъжете в тази България. Няма значение кой. Все от една порода, независимо какво приказват и как изглеждат, а и какво приказва Бареков за тях. Впрочем- Бареков няма значение.
354
14
 
12
 
! Отговори
блонди преди 13 години
ГЕРБа е ПОСЛЕДНОТО комунистическо правителство!